Újabb érdekes fordulatok a Huawei ügyében

A vállalatot teljes mellszélességgel védi a Google, Kanada pedig nem adhatja ki a cég pénzügyi vezetőjét.

Újabb érdekes fordulatok a Huawei ügyében

A napokban egyértelművé vált, hogy Huawei ellen folytatott hadjáratában a Google támogatására aligha számíthat az Egyesült Államok. A keresőóriás kiemelte, hogy az Androidtól való eltiltásnak komoly következményei lehetnek. Emellett pedig most úgy fest, hogy Kanada sem segítheti az USA-t, ugyanis nem adhatja ki a korábban őrizetbe vett Meng Wanzhou-t.

A Financial Times hasábjain megjelent információk szerint a Google arról próbálja meggyőzni a Donald Trump vezette kormányt, hogy hagyja levegőhöz jutni a Huawei-t. A keresőóriás azt kéri, hogy továbbra is biztosíthassa a technológiáit a kínai gyártó számára. És állítólag igazán érdekes érvvel akarja meggyőzni a Google az illetékeseket arról, hogy ez lenne a megfelelő döntés. A cég állítása szerint éppen az jelenthet majd nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázatot, ha a Huawei arra lesz kényszerítve, hogy valamilyen átalakított Android AOSP alapú megoldást használjon az eszközein.

A lap elmondása alapján a Google nem szeretné azt látni, hogy még fragmentáltabb lesz a rendszer. És nem arra akar a cég utalni, hogy maga a kínai fejlesztésű AOSP rendszer jelentené a rizikót, hanem pusztán az a helyzet, amit teremthet egy ilyen megoldás piacra kerülése. A vállalat szerint a Huawei valószínűleg nem lenne képes biztosítani a megfelelő védelmet a rendszer számára, és egyszerűbben meg lehetne ezt hekkelni, mint a most használt Androidot. Szóval ebben az esetben nem attól tart a Google, hogy a kínai jelenlétnek köszönhetően kellene nemzetbiztonsági kockázattól tartani, hanem egész egyszerűen attól, hogy a Huawei nem tudna megfelelő védelemről gondoskodni egy hibrid operációs rendszernél, ami több száz millió felhasználóhoz juthatna el.

Galéria megnyitása

A Google egyébként egy nagyon fontos stratégiai partnerét bukhatná el, ha augusztus 19-én, a három hónapos felfüggesztést követően tényleg életbe lépnének a tiltások a Huawei-jel szemben. A cégnek az Android nagyon szépen hoz a konyhára mindent egybe vetve, mivel a Huawei a világ második legnagyobb mobilgyártója, egészen elképesztő mennyiségű okostelefont adott el. Tavaly már több mint 200 millió új androidos mobillal járult hozzá a Google térhódításához, és még ott vannak a táblagépek is, melyek szintén elfogadhatóan fogytak magukhoz mérten.

Amellett, hogy a Google próbálja védeni a Huawei-t, a kanadai állam sem kedvezhet az Egyesült Államoknak, hogy még erősebb pozícióba kerülhessen a céggel szemben. A Huawei egy friss hivatalos közleményéből ugyanis az derült ki, hogy Kanadának nem áll jogában teljesíteni az amerikai fél kiadatási kérelmét a korábban őrizetbe vett Meng Wanzhou ügyében.

„A kanadai törvények alapján a Meng asszony elleni vádakban megfogalmazott tevékenységek nem tekinthetők bűncselekménynek. Az Egyesült Államok kiadatási kérelme éppen ezért sérti a kanadai kiadatási törvény alapelveit” – mondta Benjamin Howes, a Huawei sajtókapcsolatokért felelős alelnöke. Majd hozzátette: „Az Egyesült Államok kormányzata által benyújtott bizonyítékok nem elegendők, a Meng asszony elleni vádak pedig alaptalanok. Nincs bizonyíték arra, hogy a 2013-ban, Hong Kong-ban egy külföldi banknak bemutatott PowerPoint prezentáció félrevezető volt, sem arra, hogy Meng asszony bármilyen pénzügyi intézményt megtévesztett volna.”

A Huawei elmondta, hogy több tekintetben is jogtalannak, valamint szabálytalannak tartják azokat az intézkedéseket, amik Meng Wanzhou-t, a pénzügyi vezetőt érték az elmúlt időszakban. És éppen ezért belátható időn belül további jogi lépéseket fognak kezdeményezni. Azt nagyon nehéz megmondani, hogy ennek az ügynek mi lehet a kimenetele, de nem elképzelhetetlen, hogy még hónapokig vagy akár évekig házi őrizetben lesz a szakember. De természetesen bízik abban a Huawei, hogy minél előbb kedvező megoldást találnak erre.

Végül a cég kiemelte, teljesen egyértelműen látszik, hogy az Egyesült Államok egy politikai és pénzügyi alapokon nyugvó hadjáratban használja fel az erőfölényét, hogy ezáltal kerüljön jobb helyzetbe a Kínával folytatott egyezkedésben. A két nagyhatalom hosszú ideje nem tud közös nevezőre jutni a fokozódó kereskedelmi háborúban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap