Új „világrekord” tudományos hamisításban

Egy japán vizsgálóbizottság megállapította, hogy Fudzsi Jositaka aneszteziológus összesen 172 hamis adatokon alapuló tanulmányt jelentetett meg az elmúlt 19 év alatt. 

Új „világrekord” tudományos hamisításban

Egy japán vizsgálóbizottság megállapította, hogy Fudzsi Jositaka aneszteziológus összesen 172 hamis adatokon alapuló tanulmányt jelentetett meg az elmúlt 19 év alatt. A Japán Aneszteziológiai Társaság által felállított bizottság többek közt azt kifogásolta, hogy semmi nyomát nem találták a kutatásokban állítólag résztvevő betegeknek, és semmi bizonyíték arra, hogy bármiféle hatóanyagot kapott volna bárki is.

„Olyan, mintha valaki az asztalánál ülve kisregényt írt volna egy-egy kutatási ötletről” ‒ áll a bizottság jelentésében. Ha a folyóiratok a tanulmányok visszavonása mellett döntenek, amire minden okuk megvan, akkor ez lesz az egy szerzőhöz kapcsolódó visszavonások új világrekordja. Fudzsi egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, és arra kérte a társaságot, hogy ne adják ki elérhetőségeit a médiának.

A japán kutató tanulmányai akkor kerültek a vizsgálódások kereszttüzébe, amikor az Anaesthesia című folyóirat egyik márciusi tanulmánya megkérdőjelezte adatai hitelességét. Április 9-én 23 tudományos folyóirat-szerkesztő nyílt felhívást intézett a Fudzsi tanulmányaiban megemlített intézmények felé. Az aneszteziológiai társaság ekkor vette kezébe az ügyet, mondván hogy az egyes intézményeknek nincs kapacitásuk egy ilyen eset kinyomozására.

A bizottság a kutató 249 ismert tanulmányából 212-t vizsgált meg. Átnézték a nyers adatokat, a laborjegyzeteket, és az emberi és állati tesztalanyokra vonatkozó feljegyzéseket, valamint interjúkat is készítettek az érintettekkel.

172 tanulmánnyal kapcsolatban találtak problémákat. 126 esetben a tanulmány alapját jelentő, a kutató állítása szerint véletlenszerű, dupla vak vizsgálatok eredményei teljesen fabrikáltnak bizonyultak. A teljes felhozatalból mindössze három olyan írás van, amellyel úgy tűnik, hogy minden rendben, további 37 esetben pedig a bizottság egyértelmű bizonyítékot ugyan nem talált az eredmények meghamisítására, de gyanúsnak tűnnek az adatok.

A jelentés megállapítása szerint Fudzsi 1993-ban kezdte meg „meseírói” tevékenységét. Azóta megfordult a Tokiói Orvostudományi és Fogorvosi Egyetemen, a Cukubai Egyetemen, valamint a Toho Egyetemen is. Ez utóbbi munkahelyéről tavaly februárban menesztették, amikor egy belső vizsgálat feltárta, hogy számos kutatásához sosem kapta meg az etikai bizottság hozzájárulását, ennek ellenére elvégezte ezeket (ha ugyan elvégezte).

Fudzsi olyan mesterien végezte tevékenységét, hogy még szerzőtársai elől is el tudta titkolni, hogy mit csinál. A klinikai tesztek elvégzési helyére mindig olyan kórházakat írt be, ahol részmunkaidőben dolgozott az adott kutatás idején (illetve előtte vagy utána, mert a dátumokkal is elég nagyvonalúan bánt), vagy valamilyen kapcsolatban állt az adott intézménnyel.

A bizottság megítélése szerint a szerzőtársak felelőssége a csalásban minden tanulmánynál külön elbírálást igényel. Vannak esetek, amikor a kollégáknak ki kellett volna szúrniuk, hogy gond van, de akadnak olyanok is, ahol esélyük sem volt a probléma észlelésére. Az elmarasztalandó munkatársak közül név szerint egyedül a Cukubai Egyetem aneszteziológusát, Tojoka Hidenorit említik, aki ugyan nem vett részt a hamisításban, de mint Fudzsi mentora, felelősséggel tartozott tanítványa tevékenységéért, főleg hogy a bevett szokások szerint Fudzsi legtöbb tanulmányában ő is fel van sorolva szerzőtársként, tehát nevét adta a dologhoz.

Arra is fény derült, hogy többen nem is tudtak róla, hogy szerzőként szerepelnek ezekben a tanulmányokban. Két esetben hamis aláírásokra is sikerült rábukkanni. Az érintett kutatók saját bevallásuk szerint eddig azért nem vették észre, hogy „tudtukon kívül” publikáltak, mert a tanulmányok egyáltalán nem keltettek feltűnést a szakma berkeiben.

Tudományos munkásságával tehát nem sokat tett hozzá a világ előrehaladásához Fudzsi, de szerzői „termékenységét” gátlástalanul felhasználta arra, hogy új pozíciókat szerezzen, kutatási támogatásokat nyerjen el, vagy éppen szakmai előadási lehetőségekhez jusson. Számos szakmai díjra is jelöltette magát, de ezeket sosem kapta meg.

A legtöbb visszavont tanulmány világrekordjával eddig egy német aneszteziológus, bizonyos Joachim Boldt „büszkélkedhetett”, összesen 90 hamis adatokon nyugvó írásával.

A vizsgálóbizottság javaslatokat tett a hasonló esetek elkerülése érdekében. Szerintük a különböző szakmai szemináriumokon nagyobb hangsúly kéne fektetni az orvosi kutatások etikai oldalára, és fel kellene hívni a figyelmet arra is, hogy a szerzőtársak igenis felelősséggel tartoznak mindazon eredményekkel kapcsolatban, amelyhez a nevüket adják. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward