Új törpebolygót fedeztek fel a Kuiper-övben

A 2015 RR245 katalógusjelű égitest erősen elnyújtott, nagyjából 700 évig tartó pályán kering, és épp napközelpontja felé tart, amelyet 2096-ban fog elérni.

Új törpebolygót fedeztek fel a Kuiper-övben

Egy nemzetközi csillagászcsoport új törpebolygót fedezett fel a Neptunusz pályáján túl. A Kuiper-övben keringő objektum durván 700 kilométer átmérőjű, és a jelek szerint elképesztően hosszú keringési idővel rendelkezik. A 2015 RR245 katalógusjelű égitestet a hawaii CFHT teleszkóppal detektálták a szakértők egy, a Külső-Naprendszer eredetét kutató projekt (OSSOS) keretében.

„A Neptunusz pályáján túl keringő jeges égitestek sokat elárulhatnak arról, hogyan formálódtak a gázóriások, és hogyan foglalták el jelenlegi pályájukat” – mondja Michele Bannister, a Victoria Egyetem kutatója. „Ezen jeges világok többsége azonban rendkívül apró és halvány, így nagyon izgalmas rátalálni köztük egy nagy és fényes objektumra, amely végre részleteiben is tanulmányozható.”

A törpebolygót először 2016 februárjában vette észre J. J. Kavelaars kanadai csillagász az OSSOS-projekt 2015 szeptemberében készült képein. A szakértő egy rendkívül lassan mozgó pöttyöt fedezett fel a felvételeken, amely akkori becslése szerint legalább a Neptunusz távolságának duplájára (60 csillagászati egység) lehet a Naptól. Azóta kiderült, hogy az objektum pályája során több mint 120 csillagászati egységre is eltávolodik központi csillagunktól. Az égitest méretével kapcsolatban egyelőre csak találgatnak a kutatók, mivel a felszín jellegének felméréséhez további vizsgálatokra lesz szükség. „Vagy nagyon pici és fényes, vagy nagyobb, de tompa fényű az objektum” – mondja Bannister.

A hasonló törpebolygók többsége az elméletek szerint vagy megsemmisült, vagy kidobódott a Naprendszerből, amikor a Naphoz jóval közelebb formálódott gázóriások elfoglalták külső pályáikat. A 2015 RR245 a Plutóval és az Erisszel együtt egyike lehet azon néhány égitestnek, amelynek épségben átvészelte ezt a kaotikus időszakot. Az újonnan felfedezett törpebolygó több tízezer nála jóval kisebb objektum társaságában kering a Nap körül, amelyek többsége még felfedezésre vár. A Naptól ennyire távol létező égitestek azért is különösen érdekesek, mert rajtuk a fagyott anyagoknak köszönhetően egészen egzotikus geológiai folyamatok zajlanak, ahogy az a Pluto kapcsán a New Horizons vizsgálatának köszönhetően már bebizonyosodott.

A 2015 RR245 jelenleg napközelpontja felé tart, amelyet 2096-ban fog elérni. Ekkor 34 csillagászati egységre lesz központi csillagunktól, amely körül erősen elnyújtott, elliptikus pályán kering. A törpebolygó nagyjából 700 év alatt ér körbe pályáján, amelyből egyelőre csak kevesebb mint egy földi évet figyeltek meg a kutatók, így eredete és jövője jelenleg még ismeretlen. A szakértők szerint az azonban valószínűnek tűnik, hogy az égitest legalább 100 millió éve kering ezen a pályán. Ahogy a következő években egyre közelebb kerül hozzánk az égitest, és egyre több adat áll rendelkezésre vele kapcsolatban, pályája is precízebben meghatározhatóvá válik majd. Ha ezt sikerül megvalósítani, sor kerülhet az objektum elnevezésére is, amelyre a felfedezők nyújthatnak be javaslatot a Nemzetközi Csillagászati Uniónak.

Az OSSOS célja a Külső-Naprendszerben keringő égitestek pályáinak meghatározása, mondja Brett Gladman kanadai kutató. A projekt tehát nem törpebolygók felkutatására irányul, de kutatói rendkívül boldogok, hogy egy ennyire érdekes égitestre sikerült ráakadniuk. Az OSSOS kezdete óta a szakértők több mint ötszáz új Neptunuszon túl keringő égitestet fedeztek fel, amelyek közül a 2015 RR245 a legnagyobb méretű. Mivel korábban célzott kutatások irányultak a még ismeretlen törpebolygók detektálására, ez az égitest lehet az egyik utolsó hasonló méretű objektum, amelyet a jelenlegi teleszkópokkal lehetséges megfigyelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward