Új Marvell SSD érkezik vezérlő rendkívül komoly képességekkel

A 88SS1093 jelzésű vezérlő nem kevesebb, mint négy darab PCI Express 3.0-s sávval gazdálkodhat.

Új Marvell SSD érkezik vezérlő rendkívül komoly képességekkel

A Marvell SSD vezérlő családja a napokban egy új taggal bővült, amely a szokásos nevezéktan alkalmazása mellett a 88SS1093-as típusjelzést viseli. Az újdonság nem kevesebb, mint négy darab PCI Express 3.0-s sávval gazdálkodhat, amelyek együttesen 4 GB/s-os adatátviteli sávszélességet biztosítanak. Az új SSD vezérlő elsősorban az adatközpontok és az extrém teljesítményű kliens SSD-k piacát veszi célba, azaz az üzleti felhasználók mellett a csúcskategóriás SSD-re vágyó átlagfelhasználók is vásárolhatnak majd a vele felszerelt SSD meghajtókból, illetve SSD kártyákból.

Az új vezérlő a PCI Express alapú SSD meghajtókhoz tervezett NVM Expresss protokoll 1.1-es kiadását támogatja, fedélzetén pedig rögtön három processzormag is jelen van.

Ahogy a legtöbb fejlett SSD vezérlő, a 88SS1093-as modell is nyolc darab párhuzamos NAND Flash memóriacsatornával rendelkezik. Ezeken a csatornákon keresztül összesen akár 2 TB-nyi NAND Flash memóriachip megcímzésére is van mód, és a termék még a legújabb, 15 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipeket is támogatja. A NAND Flash memóriachipek lehetnek SLC, MLC vagy TLC típusúak, sőt, akár még a 3D VNAND memóriachipek is használhatóak az új vezérlővel karöltve. Ilyen 3D VNAND memóriachipeket egyelőre csak a Samsung használ – legalábbis kereskedelmi forgalomban lévő termékekben –, és a vállalat külső SSD gyártók számára nem értékesít ilyen memóriachipeket. Ezzel érthető módon piacvezető pozícióját kívánja védeni.

Az új vezérlő PCIe alapon az SRIS eljárást is támogatja, ami független órajeleket alkalmaz, hogy megvalósítható legyen az olcsóbb kábelezés – itt tulajdonképpen a SATA Express támogatásra kell gondolni.

A Marvell a házon belül elvégzett tesztek után most már szállítja az új SSD vezérlő első mintapéldányait partnerei számára. Az, hogy az említett SSD vezérlővel ellátott meghajtók, illetve SSD kártyák pontosan mikor kerülnek az üzletek polcaira, innentől kezdve csak az SSD gyártókon múlik. Reméljük, nem kell már rájuk sokat várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward