Új macOS frissítés védi meg a MacBook-okat a téglává válástól

A nem-szabványos USB-C dokkolók csatlakoztatása után előfordult, hogy az adott MacBook működésképtelenné vált. A legújabb frissítés segít megelőzni a kellemetlenséget, de a legjobb az lenne, ha mellőznénk az efféle eszközök használatát.

Új macOS frissítés védi meg a MacBook-okat a téglává válástól

Az Apple egy fontos macOS frissítést adott ki a minap, ami sok egyéb mellett egy kellemetlen hibát is javít. Eddig előfordult, hogy az olcsóbb USB-C dokkolók használata mellett az egyes MacBook konfigurációk egyszerűen működésképtelenné váltak: gyakorlatilag téglát csinált belőlük az eszköz. Számos felhasználói bejegyzés olvasható hasonló hibával kapcsolatban a Reddit virtuális hasábjain, így a jelenségről az Apple fejlesztői is tudomást szereztek.

Az olcsó USB-C portos dokkolóknál, amelyek képesek az adott noteszgép akkumulátorát is tölteni a Power Delivery funkción keresztül, nincs minden rendben a tanúsítványokkal kapcsolatban, vagyis ezek az olcsó eszközök többnyire nem felelnek meg az érvényben lévő szabályozásoknak, így hajlamosak meghibásodást előidézni. A nem szabványos megoldások jóvoltából az USB-C dokkolóra történő csatlakozás során sokszor előfordul, hogy a MacBook kijelzője villan egyet, majd a notebook az örök vadászmezőkre távozik a dokkoló hibája miatt. Innentől kezdve csak a szerviz segíthet a javításban.

Eleinte úgy tűnt, hogy a hiba csak az Apple M1 SoC köré épülő konfigurációkat érinti, ám kiderült, hogy erről szó sincs. Az M1-eseknél csak azért jelentkezett arányaiban több meghibásodás, mert a míg a legújabb, Intel alapú modellek négy darab USB-C porttal rendelkeznek, addig az M1 alapú modelleknél csak két ilyen portot kapnak a felhasználók, így ők nagyobb eséllyel folyamodnak USB-C dokkoló használatához az extra portok miatt. Idővel persze az Intel alapú konfigurációknál is okoztak problémát a nem megfelelő, tápellátást is kínáló USB-C dokkolók.

Az Apple fejlesztői szerencsére találtak már megoldást a hiba kivédésére, így aki telepíti a macOS Big Sur 11.2.2-es kiadását a 2019-es vagy újabb MacBook Pro, illetve a 2020-as vagy újabb MacBook Air notebookokra, védett lesz a fentebb említett hibától. Noha a szoftveres frissítés telepítése fontos és ajánlott is, alapvetően továbbra is érdemes lesz kerülni az olcsó, nem megfelelő tanúsítvánnyal ellátott USB-C dokkolókat, közülük is azokat, amelyek tápellátást is biztosítanak a notebook számára. Amennyiben így teszünk, sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat – érdemes ismertebb, megbízhatóbb gyártók kínálatából válogatni.

A frissítést a szokásos módon lehet telepíteni: a bal felső sarokban kattintsunk az alma logóra, válasszuk az About this Mac opciót, majd a felugró ablakban a Software Update fülre kattintva megkaphatjuk az összes szükséges frissítést, beleértve a fentit is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap