Új intelligens chip hajtja majd az LG idei televíziót

A vállalat bemutatott az új lapkával egy 88 colos, 8K-s TV-t, és leleplezett egy projektort, ami 5 cm-ről vetít 90 colos képet.

Új intelligens chip hajtja majd az LG idei televíziót

Az LG számára nagyon jól fut napjainkban a televíziós üzletág – annak is a prémium szegmense –, és a vállalat igyekszik továbbvinni a mostani lendületet, éppen ezért a CES-en több érdekes újdonsággal is előrukkolt. A friss fejlesztések közül a legnagyobb hangsúlyt nem egy konkrét televízió kapta, hanem egy olyan rendszerchip, ami több eszközt is ki fog szolgálni a jövőben.

Galéria megnyitása

A dél-koreaiak előrukkoltak az Alpha 9, röviden α9 chip második generációjával, amire intelligens processzorként hivatkoznak. Ez a lapka az idei évben számos felsőkategóriás TV-ben lesz munkára fogva, és az LG meglátása szerint nagyon sokat fog hozzátenni a felhasználói élményhez a kép- és a hangminőségre gyakorolt eljárásaival. A vállalat azért hívja intelligens processzornak az új α9-et, mert itt több olyan algoritmus is munkába lesz állítva, mely a gépi tanulásra támaszkodik, a hangzást és a képi világot is ilyen eljárásokkal igyekszik majd feljavítani menet közben a rendszerchip. A televíziókba épített fényérzékelő kihasználásával a lapka arra is képes lesz, hogy minden esetben megfelelőre hangolja a fényerőt és a színvilágot, és a HDR tartalmak megtekintésekor arra fog törekedni, hogy a sötét területeken is kiemelkedő legyen a részletesség. Ezen a ponton érdemes azt megemlíteni, hogy biztosított a Dolby Vision támogatás is.

A friss α9 rendszerchipnek nem jelent majd problémát a mezei sztereó felvételekből az 5.1-es térhangzás előállítása sem. De persze nem kell minden helyzetben az 5.1-es felskálázás, a lapka pontosan tisztában lesz azzal, hogy éppen milyen tartalom van a televízión, és annak megfelelően fogja módosítani a hangokat; a híradónál például nem az lesz a cél, hogy kiváló térhangzás legyen, hanem hogy a bemondót jól lehessen érteni. A vállalat prémium TV-i a Dolby Atmos támogatással jönnek. Az LG elmondta a CES-en azt is, hogy a 2019-es készülékeinél már nemcsak a Google Assistant támogatással lehet majd számolni, hanem segítségül hívható lesz az Amazon digitális asszisztens szolgáltatása is, az Alexa. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően még többször lehet majd jó hasznát venni a hangvezérlésnek, és az Alexával rutinok is felvehetőek majd, amik megkönnyíthetik a felhasználók mindennapjait. Külön kiemelte azt is az LG, hogy az új ThinQ AI televízióknál már folyamatos beszélgetésbe lehet majd elegyedni a szerkezetekkel, nem lesz szükség a parancsszavak állandó használatára.

Galéria megnyitása

A cég hivatalos közleménye szerint először a Z9, a W9, az E9 és a C9 szériás OLED televíziókba kerül majd az α9 második generációja bevetésre, de nem kizárt, hogy később egyéb modellekben is visszaköszön majd ez a megoldás. Az új eszközök már mind HDMI 2.1 csatlakozóval jönnek, melyen keresztül a 120 FPS-es megjelenítést is támogatni fogják 4K-ban.

Az LG legfontosabb új TV-je a CES-en a Z9 családot gyarapító, 88 hüvelykes képátlóval szolgáló készülék, ami natív 8K felbontással üzemel.

Itt kiemelkedő szerepe lesz annak, hogy a felskálázás megfelelő legyen az α9 közbenjárásával, hiszen 8K-s anyagokkal még nagyon ritkán lehet találkozni, a vásárlók valószínűleg alacsonyabb felbontású felvételeket fognak rajta nézni, és ilyenkor is jó élességet és szép részletek kell biztosítania a berendezésnek. Ez a televízió a jelentősen továbbfejlesztett Crystal Sound kijelző technológiával szolgál majd, ami állítólag 3.2.2 csatornás Dolby Atmos hangot lesz képes produkálni.

És ha már az LG-nél tartunk, akkor még egy érdekes termékről meg kell emlékezni, egy olyan lézerprojektorról, ami nagyon kicsi távolságból lesz képes óriási felületű képet vetíteni az erre a célra kialakított helyre – ez pedig a közlemény szerint lehet akár még a plafonon is. A LG CineBeam 4K (HU85L) a vállalat második generációs ultrarövid vetítési távolságú készüléke, és mindössze 5 centiméteres távolságból képes lesz 90 hüvelykes képet vetíteni, 18 cm-ről pedig már gigantikus, 120 colos felületre „pingálja” a képét. A lézerprojektor a nevének megfelelően 4K felbontással tud üzemelni, és 2500 ANSI lumen a fényereje, ami egészen biztos, hogy nagyon sok helyzetben fog elegendőnek bizonyulni. Az HU85L is megkapta a ThinQ AI jelzőt, és lehet hangvezérléssel irányítani, a burkolatára pedig került USB, HDMI és Ethernet csatlakozó is. Végül azt is meg kell jegyezni, hogy viszonylag kompakt, szóval nem fog túlzottan nagy helyet igényelni a lakásban.

Galéria megnyitása

Az árakról ezeknek az újdonságoknak a kapcsán nem beszélt a CES-en az LG, de valószínűleg mélyre kell majd nyúlnia a tárcájában azoknak, akik ezek közül szeretnének vásárolni a későbbiekben. A friss OLED televíziók és az LG CineBeam 4K is vaskos árcédula kíséretében futhat be a későbbiekben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap