Shop menü

ÚJ INFORMÁCIÓK BUKKANTAK FEL AZ AMD ÉRKEZŐ ASZTALI ÉS MOBIL APU EGYSÉGEIVEL KAPCSOLATBAN

Kiszivárogtak az új központi egységek OPN kódjai, amelyek alapján fény derült néhány újabb részletre.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új információk bukkantak fel az AMD érkező asztali és mobil APU egységeivel kapcsolatban

Az AMD műhelyéből hamarosan új asztali- és mobil APU egységek érkezhetnek, amelyek közül az asztali piacot a Phoenix alapokon nyugvó RYZEN 7000G modellek, míg a mobil szegmenset a RYZEN 8040-es sorozatú, Hawk Point alapú megoldások vehetik célba. Nemrégiben ki is szivárgott némi új információ mindkét sorozat tagjaival kapcsolatban, hála az egyik ismert hardverdetektív, harukaze5719 munkájának. Első körben most már csak némi OPN adat érkezett, amelyekből az adott APU egység típusjelzésére, tokozására, illetve a TDP keretének alakulására következtethetünk.

Kezdjük a sort a mobil Phoenix APU egységek lapkáját asztali szintre hozó RYZEN 7000G családdal, ahol az aktuális információk alapján háromféle modell érkezésére számíthatunk. A csúcsot a RYZEN 5 7500G, illetve a RZYEN 5 Pro 7500G képviseli majd, utóbbi természetesen az üzleti felhasználókat veszi célba, ennek megfelelően alakul a szolgáltatás-készlete is. Egy szinttel lejjebb a RYZEN 3 Pro 7300G foglal helyet, amiből alighanem normál, RYZEN 3 7300G jelölésű verzió is készül majd. Az összes szóban forgó asztali APU egység 65 W-os TDP kerettel rendelkezhet, az viszont nem derült ki, pontosan milyen felépítésre számíthatunk, már ami a processzormagok számát és az iGPU kiépítését illeti.

A pletykák alapján a RYZEN 5 7500G sorozatban 6 maggal és 12 szállal rendelkező modellek foglalnak helyet, természetesen ZEN 4 alapon, az iGPU viszont csalódást okozhat, ugyanis a Socket AM5-ös processzorfoglalatba illeszkedő APU egységek állítólag csak maximum 4 CU tömböt foghatnak munkára. A RYZEN 3 7300G sorozatban szintén maximum 4 CU tömbbel szerelt, RDNA 3 alapú iGPU dolgozhat, míg ZEN 4-es processzormagokból négyet rejthet a motorháztető, így az SMT támogatással karöltve maximum nyolc szálon dolgozhat egyidejűleg a rendszer. Az új APU egységek BIOS frissítést követően használhatóak lesznek a Socket AM5-ös tokozással ellátott alaplapokkal, amelyek jelenleg a RYZEN 7000-es sorozat tagjait fogadják, természetesen DDR5-ös memóriamodulokkal karöltve.

A mobil kínálat már a Phoenix APU sorozat frissített verziója köré épülhet, méghozzá a RYZEN 8040-es sorozatot erősítve. Ezek a mobil APU egységek a pletykák szerint ZEN 4 és ZEN 4C típusú processzormagokkal egyaránt rendelkeznek majd. Utóbbi processzormagok funkcionalitás terén ZEN 4 alapúaknak tekinthetőek, viszont kisebbek lesznek, már ami a fizikai méretüket illeti. Ezek az APU egységek 28 W-os TDP kerettel büszkélkednek és várhatóan frissített iGPU-t kaphatnak, ami az RDNA 3 helyett immár az RDNA 3.5-ös architektúra köré épülhet.

A Hawk Point sorozatú mobil APU egységek között egyelőre négyféle modell bukkant fel, a RYZEN 3 8440U, a RYZEN 5 8540U, a RZYEN 5 Pro 8540U, illetve a RYZEN 7 8840U. Utóbbi egyébként RZYEN 3 8840U néven jelent meg, ami alighanem elírás lesz. A RYZEN 3-as verziók várhatóan 4 processzormaggal és 8 szállal, a RZYEN 5-ösök 6 maggal és 12 szállal, míg a RYZEN 7-es csúcsmodell összesen 8 maggal és 16 szállal gazdálkodhat. Utóbbi modell várhatóan 12 CU tömbbel felvértezett iGPU-t rejt, míg a RYZEN 3-as sorozatú verzió 4 CU tömböt oszthat be. A RYZEN 5-ös modell esetében 8 CU jelenlétére van esély, de ez egyelőre csak feltevés.

Az új asztali és mobil APU egységek rajtja már nem lehet túl messze az alapján, hogy az OPN kódjaik is kiszivárogtak, igaz, az egyelőre még nem derült ki, hivatalosan mikor debütálhatnak az újdonságok.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére