Új gyorsítókártyák az AMD-től, GPU alapú virtualizációhoz

A FirePro S1750 és a FirePro S1750 X2 érkezésével kiaknázhatóvá válnak a tavaly bejelentett MultiUser GPU technológiában rejlő lehetőségek.

Új gyorsítókártyák az AMD-től, GPU alapú virtualizációhoz

Az AMD tavaly szeptemberben rántotta le a leplet hardver alapú GPU virtualizációs technológiájáról, amely a Multiuser GPU nevet viseli. Ma a cég bemutatta első két olyan FirePro sorozatú, kifejezetten szerverekbe szánt professzionális gyorsítókártyáját, amelyekkel kiaknázhatóak az MxGPU technológiában rejlő lehetőségek: az egyik újdonság a FirePro S7150, a másik pedig a FirePro S7150 X2.

Az új gyorsítókártyák munkaállomás szintű grafikát továbbíthatnak a virtuális asztali környezetekbe (VDI), és több olyan kihívásra is megoldást nyújtanak, amelyek egyre égetőbbé válnak a munkaállomások szegmensében. Az AMD szerint a szervezetek és a cégek egyre nagyobb adatmennyiségekkel kénytelenek dolgozni, ezeknek az adatoknak pedig megfelelő védelmet kell biztosítani. A kellő védelem és rugalmasság érdekében az adatokat érdemesebb adatközpontba csoportosítani, mint kliens munkaállomásokon tárolni: így biztosítható a kellő biztonsági szint, a felhasználók pedig nincsenek a nagy és nehéz asztali munkaállomásokhoz kötve, hisz az új eljárás jóvoltából akár vékony és könnyű számítógépeken is dolgozhatnak.

Ezt az SR-IOV szabvány köré épülő, hardver alapú GPU virtualizációs technológia, a Multiuser GPU biztosítja, amelynek lényege, hogy a PCIe buszban helyet foglaló fizikai gyorsítókártyát több virtuális eszközre bontva fogja munkára. A hardver alapú virtualizáció lényege, hogy a hardver időszeletekre bontva váltogat a feladatok között, egy feladat elvégzése és eredményének a klienshez történő továbbítása után pedig a következő feladatra koncentrál. Az AMD szerint ezzel konzisztens teljesítmény és biztonságos munkavégzés valósítható meg, ugyanis egyetlen felhasználó sem sajátíthatja ki a teljes videokártyát, az egyes virtuális kliensek pedig külön dedikált szeletet kapnak a GPU memóriájából.

Hardver tekintetében mindkét FirePro S1700-as sorozatú gyorsítókártya az AMD Tonga GPU-ja köré épül. Az S1750-es modell gyakorlatilag egy egyslotos, egyetlen GPU-t tartalmazó megoldás, amely 2048 stream egységgel rendelkezik. A 150 wattos TDP kerettel gazdálkodó termék aktív és passzív hűtéssel szerelt változatban egyaránt elérhető lesz. A második újdonság, azaz a FirePro S1750 X2 már két darab Tonga GPU-t tartalmaz, így 4096 stream egységgel dolgozhat. Ez a modell kétslotos, normál magasságú bővítőkártyaként érkezik, méghozzá passzív kivitelben, 265 wattos TDP-vel. Mindkét modell esetében 10,5 hüvelyk alatti hosszra törekedtek a mérnökök, hogy a termékek beférhessenek a szabványos szerverházakba. Mivel speciális gyorsítókártyákról van szó, így ezeken videó kimenetek sincsenek.

Az MxGPU technológia szerver szintjén a VMWare ESXi és a vSphere megoldásokkal kompatibilis, de csak az 5.5-ös kiadástól felfelé. Kliens szinten Windows 7 és Windows 8.1 támogatás áll rendelkezésre, a kliensekre pedig ugyanolyan grafikus drivert kell telepíteni, mint amit a hagyományos, virtualizációt nem alkalmazó rendszerek is használnak. Teljesítmény terén arra kell felkészülni, hogy egy GPU maximum 16 felhasználót tud kezelni, így az S1750 esetében 16, az S1750 X2 esetében pedig 32 felhasználó kiszolgálására van mód. Az adott rendszer teljesítménye a felhasználók számától függően skálázódik. 2-6 felhasználó esetén tervezői és mérnöki munkafolyamatok kiszolgálására van mód, 6-10 felhasználó esetén pedig a CAD nézők, 16 felhasználó esetén pedig inkább a tudományos munkatársak profitálhatnak a kártya erősségeiből.

Az Nvidia a GRID személyében persze már kínál hasonló grafikai terméket az üzleti felhasználók számára, de az AMD MxGPU több téren is versenyképesebb lehet riválisánál. Ilyen előny, hogy az S1700-as sorozatú gyorsítókártyák esetében OpenCL támogatás biztosítható az összes virtuális felhasználó számára, ehhez pedig nincs szükség a pass-through mód használatára, ami a videokártya összes erőforrását egyetlen virtuális felhasználóhoz rendelné. További előny, hogy az AMD MxGPU esetében nincs szükség felhasználónkénti licencre vagy profilra, mint a GRID-nél.

Az AMD újdonságai közül a FirePro S1750 2399 dolláros, a Fire Pro S1750 X2 pedig 3999 dolláros listaáron lesz elérhető az üzleti felhasználók számára, a termékek megjelenésére pedig még az év első felében számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward