Új GeForce 800M videokártyák: Maxwell és Kepler vegyesen

Az Nvidia hat új mobil videokártyát mutatott be, amelyek között Kepler és Maxwell alapú modellek egyaránt jelen vannak.

Új GeForce 800M videokártyák: Maxwell és Kepler vegyesen

Az Nvidia GeForce 800M sorozatának első tagja, a Fermi architektúrára támaszkodó GeForce 820M nemrégiben debütált, most azonban újabb modellekkel bővült a repertoár, amelyek között Kepler és Maxwell alapú megoldások egyaránt jelen vannak.

A GeForce 800M sorozat legfrissebb tagjai újfajta energiatakarékossági szolgáltatással érkeznek, amely a Battery Boost fantázianevet viseli. A termékek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázatban összesítettük:

Az újdonságok közül a GeForce 870M és GeForce 880M modellek az előző generációs Kepler architektúrára támaszkodnak, akárcsak egyes GeForce 860M modellek. Utóbbiak között találunk Kepler alapú, 1152 CUDA maggal ellátott modellt éppúgy, mint Maxwell GPU-ra támaszkodó, 640 CUDA maggal gazdálkodó változatot. A Maxwell alapú megoldás az asztali frontról már ismert GM107-es GPU-t alkalmazza, ami a nemrégiben bemutatott GeForce GTX 750 és GeForce GTX 750 Ti videokártyákon is jelen van.

A képzeletbeli ranglétrán lefelé haladva belebotlunk a GeForce GTX 850M-be is, ami szintén GM107-es GPU-t alkalmaz, alatta pedig a GeForce 840M és a GeForce 830M helyezkedik el, amelyek viszont már GM108-as GPU-ra támaszkodnak. A GM108-as GPU Maxwell architektúra köré épül, ám pontos tulajdonságait egyelőre nem részletezte a gyártó. Annyi már biztos, hogy a GM108-es GPU 64-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a maximum 2 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriához.

Teljesítmény tekintetében az Nvidia minden újdonság esetében kétszámjegyű növekedésről beszél a GeForce 700M sorozat azonos osztályú tagjaihoz képest. A GeForce GTX 870M és a GeForce GTX 880M sorrendben 15%-kal, illetve 30%-kal gyorsabb elődjénél. A GeForce GTX 860M esetében 40%-os, a GeForce GTX 850M esetében pedig 60%-os gyorsulásra lehet számítani az azonos kategóriájú GeForce 700M sorozatú mobil videokártyákhoz képest. A GeForce 840M 35%-kal, a GeForce 830M pedig 25%-kal gyorsabb elődjénél. A GeForce GTX 860M esetében nem világos, hogy az Nvidia a Kepler vagy a Maxwell GPU-val szerelt modellt vette-e alapul az összehasonlításnál, de valószínűleg a teljesítményük nincs messze egymástól.

A most bemutatott összes új GeForce 800M sorozatú videokártya rendelkezik Battery Boost támogatással, amely egy újfajta, intelligensen működő fogyasztáscsökkentő eljárás. A Battery Boost egy komplex megoldás, amely a Kepler és a Maxwell alapú megoldásoknál a fogyasztásszintek és az órajelek manipulálásával ér el fogyasztáscsökkentést annak megfelelően, hogy milyen FPS célértéket állított be az adott felhasználó a GeForce Experience szoftverben. Minél alacsonyabb FPS célérték kerül beállításra, a GPU annál alacsonyabb fogyasztásszintre kapcsolhat. A Battery Boost eljárás csak a GPU fogyasztását menedzseli, a CPU-ét nem, és egy dologra azért oda kell figyelni nála: a játék indításakor az akkumulátortöltő nem lehet bedugva, ugyanis a GeForce Experience szoftver nem tudja valós időben módosítani a beállításokat.

A fentebb részletezett mobil videokártyák mindegyike rendelkezik Optimus támogatással, amelynek köszönhetően a rendszer a pillanatnyi GPU terhelés függvényében automatikusan, észrevétlenül válthat az IGP és a GPU között, így energia megtakarítására nyílik mód.

Az új GeForce 800M sorozatú mobil videokártyák hamarosan feltűnnek az Alienware, az Asus, a Gigabyte, a Lenovo, az MSI, és a Razer legújabb noteszgépeiben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward