Shop menü

ÚJ BÜNTETŐRENDSZERT DOLGOZOTT KI AZ XBOX

Hamar kényszerszabadságra küldhetik majd a káros játékosokat.
Török Roland
Török Roland
Új büntetőrendszert dolgozott ki az Xbox

Azokban az időkben, amikor még elképzelhetetlen volt, hogy PlayStation és Xboxos játékosok együtt tudjanak játszani, a Sony kifogása a cross-play ellen az volt, hogy nem tudják szűrni az ártalmas játékosokat, ezért nem tudják megvédeni a saját felhasználóikat. Bár érdekes érvelésnek hangzik a dolog, annyira nagyon nem szokás azt tapasztalni, hogy ők, vagy bármilyen konzolgyártó szigorúan fellépne a közösségre káros személyekkel szemben. 

Az Xbox sem feltétlenül biztonságos környezet, de most talán mégis komolyabban fogják venni a Microsoftnál az ellenőrzést. 

Azért, hogy hatékonyabbak legyenek, új büntetőrendszert vezetnek be. 

Az új rendszer lényege, hogy büntetőpontokat oszt ki a játékosoknak. Ha valaki most felmegy a Kényszerítések című Xbox weboldalra már meg is nézheti, hogy hány büntetőpontja van neki vagy a családtagjainak. A magyar nyelvű felületen kissé keverve található meg a „Strike” és a „bevonások” elnevezés, de lényegében ahány pontunk van, annak függvényében változik annak a mértéke, hogy meddig kell búcsút intenünk az Xboxunk közösségi vagy multiplayer funkcióitól. 

„A bevonás segít megérteni, milyen súlyosságú a viselkedésed az Xbox-hálózaton. Minél több bevonásod van, annál közelebb kerül a fiókod ahhoz, hogy hosszú távú felfüggesztést kapj az Xboxtól. Ezek a bevonások hatással lehetnek olyan funkciókra, mint az üzenetküldés lehetőségének elvesztése, a particsevegés, a többszereplős játék és más közösségi funkciók.” – írja a weboldal. 

Galéria megnyitása

A rendszer lépcsőzetesen épül majd fel. Ha valaki csúnyán beszél vagy csal, akkor 1 pontot kap, ha szexuális zaklatást, zaklatást vagy hasonló cselekményt csinál, akkor 2 pontot kap, míg a gyűlöletbeszédért 3 pontot lehet kapni. 

Egy, illetve két pont kihágásért 1 napos eltiltás jár, 3 pont már 3 nap, 4 pont már 7 nap és így tovább, egészen a 8 pontig, amikor teljes eltiltást kap a játékos 1 évre. Se multiplayer, se csevegés, se semmilyen funkció nem lesz elérhető számára a fiókján. A Microsoft viszont fenntartja magának a jogot, hogy akár örökre is kitiltson valakit, ha olyan cselekedet történt a felhasználó részéről.  

A tiltások ellen fellebbezéssel lehet majd élni, így, ha a tiltás úgy érezzük jogtalan, megvédhetjük az igazunkat.  

A játékosok nagyrészt üdvözlik az új rendszert, de nevetségesnek tartják, hogy míg a gyűlöletbeszéd 3 pont kihágást ér, addig a mindenki élményét elrontó csalás csak 1 pontot. Ugyanígy sokan túlzásnak érzik azt is, hogy a senki ellen nem irányuló trágár beszéd innentől kihágásnak számít.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére