Új AMD GPU-k bukkantak fel az Apple macOS Big Sur kódjában

A friss információk szerint több érdekes termék érkezésére is lehet számítani.

Új AMD GPU-k bukkantak fel az Apple macOS Big Sur kódjában

Az Apple a WWDC publikus eseményén jelentette be legújabb operációs rendszerét, az macOS 11.0-s kiadását, amely igen nagy előrelépést képvisel a korábbi generációhoz képest – például támogatja az ARM alapú SoC köré épülő első Mac konfigurációkat, de számos egyéb újítás is lapul a motorháztető alatt. Az új macOS béta kiadása, illetve a hozzá tartozó driverek már elérhetőek múlt hét óta, így az adatbányászoknak már volt idejük arra, hogy tüzetesebben is megvizsgálják az egyes kódokat.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitásaGaléria megnyitásaA nyomozásnak lett is eredménye, ahogy arról a Hardware Leaks is beszámolt: a kódokban több olyan AMD GPU kódneve tűnt fel, amelyek bejelentésére még nem került sor. A bizonyítékok alapján hat új, második generációs NAVI GPU érkezésére lehet számítani. A NAVI 21, 22 és 23 GPU-k egyaránt feltűnnek a kódban, igaz, ezekkel kapcsolatban technikai részletek nem derültek ki – de ami késik, nem múlik.

Egy fokkal érdekesebb, hogy a kódok egy eddig nem túl széles körben emlegetett GPU-ra, a NAVI 31-re vonatkozóan is tartalmaznak utalást. Ez a GPU várhatóan az első RDNA 3 alapú, azaz harmadik generációs NAVI lesz, nevének feltűnése pedig arra utalhat, hogy a fejlesztés a háttérben a terveknek megfelelően zajlik – de az is lehet, pusztán csak előre dolgoztak a szoftverfejlesztők a rendelkezésre álló adatok alapján. Technikai részletek ebben az esetben sem szivárogtak ki, de ez nem is olyan nagy meglepetés.

A sorok között két speciális, adatközpontokba szánt gyorsító is feltűnik, amelyek az MI100 és MI200 típusjelzést viselik, de már természetesen nem RDNA, hanem CDNA alapokon nyugszanak. A sort két AMD APU zárja, amelyekről egyik korábbi hírünkben már írtunk: az egyik a Renoir helyére érkező Cezanne, míg a másik a Dali APU egységeket váltó Van Gogh lesz. Előbbi várhatóan ZEN3 alapú processzormagokkal, illetve VEGA sorozatú iGPU-val érkezik, míg utóbbi ZEN2 processzormagokkal és RDNA 2 alapú iGPU-val próbál szerencsét a piacon. Mindketten 2021 folyamán érkeznek, ám előbbi a normál teljesítményű, utóbbi pedig a belépő szintű APU egységek szegmensében foglal helyet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap