Trump: A Huawei nagyon veszélyes, de lehet megoldás a helyzetére

Az amerikai elnök úgy véli, hogy egy kereskedelmi egyezség születése esetén a cég megkaphatja a szükséges engedélyeket.

Trump: A Huawei nagyon veszélyes, de lehet megoldás a helyzetére

Donald Trump a múlt héten jelentette be, hogy a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő telekommunikációs vállalatokkal az amerikai cégek nem üzletelhetnek a továbbiakban. Ezt követően a Google és több más vállalat is bejelentette, hogy eleget téve a szabályozásnak, megszakítja a kapcsolatokat a Huawei-jel, akit egyébként az Egyesült Államok és Trump egyszer sem nevezett meg a határozatban, de egyértelmű volt, hogy a kínai gyártó elleni támadásról van szó. Az USA néhány napot követően enyhítette a Huawei (és a céggel dolgozó amerikai vállalatok) helyzetét, 90 napos haladékot adott arra, hogy felkészülhessen az eltiltás bevezetésére. Most pedig már arról szólnak a hírek, hogy Donald Trump elképzelhetőnek tartja, hogy meg tud majd egyezni a Huawei helyzetéről.

Galéria megnyitása

„A Huawei egy rendkívül veszélyes dolog” – emelte ki Donald Trump a Fehér Házban tartott tájékoztatóján, ugyanakkor azt is elmondta, hogy nem tartja elképzelhetetlennek, hogy része lesz a vállalat is valamilyen tekintetben a Kínával megkötendő kereskedelmi megállapodásnak. „Lehetséges, hogy a Huawei még valamilyen tekintetben bele kerül egy kereskedelmi ügyletbe. Ha megállapodást kötöttünk, elképzelhetőnek tartom, hogy a Huawei esetleg valamilyen formában, részben bele lesz foglalva a kereskedési megállapodásba.” Az elnök a beszédével lényegében egyértelművé tette, hogy a telekommunikációs óriás csak egyetlen pontja lehet annak a kereskedelmi megállapodásnak, amit Kínával szeretne tető alá hozni. Trump nem várt sokáig, hogy kiterítse a lapjait, így már gyakorlatilag teljesen egyértelmű, hogy a Huawei elleni intézkedésnek politikai indíttatása van.

Tudniillik Kína és az Egyesült Államok már tavaly január óta kereskedelmi háborút folytat egymással, és bár úgy tűnt az elmúlt hetekben, hogy az álláspontok lassan közelednek, és talán még májusban meg is egyezhetnek a felek egymással, de nem ez történt. A nagyhatalmaknak nem sikerült közös nevezőre jutnia, ezért az USA magas, 25 százalékos pótvámot vezetett be a Kínából érkező import áruknak egy jelentős részére. Ez történt május 8-án, amire válaszul Kína is (tovább) emelte az importvámot, és ezt követően lépett Donald Trump azzal a határozottal, amivel tiltólistára tette a Huawei-t.

Galéria megnyitása

A vállalat most kénytelen abban bízni, hogy Kína az érdekeit szem előtt tartva valóban hajlandó lesz megegyezni az Egyesült Államokkal a kereskedelmi kérdésekben. Mostanra már az ARM is kihátrált a Huawei mögül, ami talán még az Android elvesztésénél is fájdalmasabb csapást jelent a számára, hiszen az ARM fejlesztéseit nemcsak az okostelefonokban és táblagépekben használta fel a cég, hanem sokkal több helyen. Azok a cégek viszont, akik nem kapcsolódnak az USA-hoz, megerősítették, hogy kiállnak a Huawei mellett, így a TSMC például továbbra is biztosítja a gyártósorait a termelésben maradó lapkák számára. De az Infineon, az InterDigital és a Panasonic is támogatja a vállalat működését.

Ren Zhengfei, Huawei Technologies alapítója a sajtóban leggyakrabban felmerült kérdésekre válaszolva elmondta, hogy számítottak arra, hogy az intézkedések fel lesznek függesztve, és most bíznak abban, hogy minél többet tudnak tenni a maradék időben, és hogy a helyzet meg fog oldódni. A Huawei alapítója kiemelte, hogy nem hibáztatják a döntésük miatt a partnereiket, ők csak a kötelességüket teljesítik lényegében. És mivel az amerikai chipek nélkül nem tudja elképzelni Zhengfei a cég jövőjét, így reméli, hogy meg tudják majd szerezni az együttműködéshez szükséges engedélyeket az USA-ban, ha a tiltások tényleg érvénybe lépnek.

Galéria megnyitása

A szakemberek szerint az eladások a mostani helyzet miatt nem fognak olyan drámaian visszaesni, mint amire sokan számítanak, de biztosan lesz csökkenés a forgalomban. Arról Zhengfei nem szeretett volna beszélni, hogy az alternatív operációs tekintetében mi a helyzet. „Képesek vagyunk saját operációs rendszer kiépítésére, de ez nem jelenti, hogy szándékunkban áll lecserélni a többi operációs rendszert.” – szögezte le a Huawei alapítója. Azt is elmondta, hogy nem gondolja, hogy az Egyesült Államok célt ér majd azzal a nyomásgyakorlással, amivel most próbálkozik a nagyobb partnereinél, szóval nem hisz abban, hogy másik is tiltást vezetnek be, de persze minden ország a saját érdekeit próbálja érvényesíteni. Végül a cégben részesedéssel rendelkező dolgozókat megpróbálta megnyugtatni, de senkit nem okol azért, ha esetleg túlad az értékpapírjain, erre mindenkinek megvan a lehetősége

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap