Továbbra is probléma a cenzúra a kínai konzolpiacon

A Sony számára elmaradt a kiugró siker, amit a kínai piactól vártak.

Továbbra is probléma a cenzúra a kínai konzolpiacon

Habár 14 év után idén tavasszal Kína végleg levette a tiltást a külföldi játékkonzolok forgalmazásáról, továbbra sem beszélhetünk hatalmas sikertörténetről. Andrew House, a Sony PlayStation-részlegének vezetője elmondta, korábban arra számítottak, hogy a PS4 eladásai akár messze felülmúlhatják a PS3 eladásait is, főleg az olyan feltörekvő piacoknak köszönhetően, mint például Kína. Ennek ellenére House szerint a kínai rajt közel sem hozott akkora kiugrást, mint amit eredetileg vártak tőle.

A probléma természetesen főként a cenzúrában keresendő. Habár a konzol olyan címekkel jelent meg, mint a Knack, a Rayman Legends, a Trials Fusion és a Dynasty Warriors 8: Xtreme Legends Complete Edition, továbbá kifejezetten Kínának készített játékok is elérhetőek voltak, mint a King of Wushu és a Mr.Pumpkin's Adventure, az igazán nagy, külföldi címek továbbra is hiányoznak.

A kínai kormány semmit nem enged kiadni az országban, amiben előfordul droghasználat, erőszak, vagy éppen csúnya beszéd. Így például egyértelmű, hogy többek között a Grand Theft Auto 5 sem jelenhet meg, olyan exkluzívokról nem is beszélve, mint mondjuk a Bloodborne.

De ezeken kívül is akadnak még kikötések, amik elég lazán megfogalmazottak ahhoz, hogy a kínai kormány tulajdonképpen bármit kitilthasson, amit akar. Nem lehet például olyan tartalom, ami ellenkezik Kína érdekeivel, sérti a kínai ország egységét, függetlenségét vagy területi integritását, és olyan tartalmak sem jöhetnek, amik ellentétesek a kormány vallási előírásaival - így például nem jelenhetnek meg a játékokban szekták vagy babonák. Mindez ráadásul nem csak a játékokra, de természetesen a DLC-kre is érvényesek.

Így tehát nem biztos, hogy Kína a legjobb piac a külföldi konzolok számára. Minderre rátesz, hogy a konzolok ára viszonylag magas helyi szinten, adott egy kiépült szürkeimport hálózat, a helyi játékosok többsége pedig eleve a (jellemzően free-to-play) PC-s és mobilos anyagokat preferálja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward