Tovább szigorítja a Trump-kormány a Huawei korlátozását

Megvon olyan kereskedelmi engedélyeket, amiket korábban még nem talált problémásnak, talán az Inteltől is búcsúzhat a Huawei.

Tovább szigorítja a Trump-kormány a Huawei korlátozását

Donald Trump az utolsó napjait tölti hivatalban, és az elmúlt napok eseményei alapján különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a jelentős kínai vállalatokat minél nehezebb helyzetbe hozza. És ezzel pedig egyértelműen az a célja, hogy az Egyesült Államok malmára hajtsa a vizet a jövőbeli kereskedelmi tárgyalások alkalmával.

A Huawei az egyik legnagyobb áldozata az USA-Kína szembenállásnak, ez biztosan kijelenthető. Az elmúlt közel 2 évben a Huawei már kénytelen volt lemondani minden amerikai fejlesztésről és szellemi tulajdonról, amennyiben azoknak az elérését a kormány nem engedélyezte. A Huawei korábbi partnereinek külön kérvényt kellett benyújtania azért, hogy üzleti kapcsolatot folyathassanak a kínaiakkal. És amennyiben az illetékesek úgy látták, hogy az adott együttműködés nem jelent nemzetbiztonsági fenyegetést, akkor adták ki a speciális licencet.

Galéria megnyitása

Ezeket a külön engedélyeket a Huawei és a partnerei átmenetileg kapták minden esetben, szóval rendszeres megújításra szorultak. És már ez alapján lehetett azt sejteni, hogy fennáll a veszélye annak, hogy ezeket egyszer csak nem fogja tovább meghosszabbítani az USA Kereskedelmi Minisztériuma. Most pedig el is jött állítólag az a pillanat, hogy több engedélyt visszavontak az illetékesek.

A Reuters számolt be arról, hogy a Trump-kormány több kereskedelmi licencet is visszavont, ezáltal a Huawei még több komponenstől és egyéb megoldástól esik majd el a továbbiakban. Szóval a működése még inkább nehézségekbe fog ütközni, pedig már ennél azért nincs túl sokkal lentebb. Szép lassan teljesen kicsúszik a talaj a Huawei alól.

Azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kereskedelmi licenceket vonhatott be az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma. A Reuters erről egyelőre nem számolt be, de itt gondolhatunk akár a Microsoft elveszítésére is akár. A redmondi alakulat a legnagyobb olyan amerikai vállalat, ami megkapta a kereskedelmi engedélyt korábban. Ennek köszönhetően mehetett gond nélkül a Windows operációs rendszert futtató notebookoknak a forgalmazása.

A hatóságok nem kommentálták a lap értesüléseit, de azt megerősítették, hogy a napokban kellett dönteniük az engedélyek meghosszabbításáról. És hozzátették, hogy a döntéseik alapját kizárólag az Egyesült Államok érdekei határozzák meg. Számukra a legfontosabb az, hogy megvédjék az USA nemzetbiztonságát és a külpolitikai érdekeit egyaránt.

Galéria megnyitása

A Félvezetőipari Egyesület állítólag korábban kapott egy figyelmeztetést a Kereskedelmi Minisztériumtól, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy nagy mennyiségű licenc kérelmet utasít majd el, és legalább egy korábban kiadott engedélyt pedig visszavon. Más források pedig már egymástól függetlenül számoltak be arról, hogy nyolc különböző kereskedelmi licencet vonhatott vissza az Egyesült Államok négy vállalat nevéhez fűződően. Elvileg az Intel és a Kioxia licencei is visszavonásra kerülhettek, de ez nem hivatalos információ.

Akiknek a kérelmei el lett utasítva, 20 napig válaszolhatnak a döntésre, majd ezt követően a hatóságoknak 45 napjuk áll rendelkezésre a döntés véglegesítésére. És amennyiben nem értenek egyet a Kereskedelmi Minisztériummal, abban az esetben újabb 45 napjuk van arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen.

Az engedélyek kiadása egyébként a kezdetek óta folyamatosan problémákba ütközik, és esetenként még a különböző amerikai ügynökségek sincsenek azonos állásponton. Legutóbb belső nézeteltérések miatt 150 kereskedelmi licenc kiadása csúszott, melyeknek az összértéke állítólag nagyjából 120 milliárd dollárra volt tehető.

Hamarosan Joe Biden kezébe kerül a gyeplő az Egyesült Államok élén, de azt még most sem lehet biztosan tudni, hogy ez a kínai vállalatok számára jó vagy rossz dolog lesz. A következő elnöktől sokan arra számítanak, hogy racionálisabb döntéseket fog hozni ezen a téren, és valamelyest fellélegezhetnek majd a korábban megszorongatott vállalatok.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap