Shop menü

TOVÁBB CSÖKKENT AZ NVIDIA ÁRBEVÉTELE, AZ ÚJ GEFORCE-OK IRÁNT VISZONT MAGAS A KERESLET

A klienspiaci számok nem túl rózsásak, viszont az adatközpontok szegmensében nagyon jól szerepel a vállalat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Tovább csökkent az Nvidia árbevétele, az új GeForce-ok iránt viszont magas a kereslet

Az Nvidia pénzügyi részlege elkészült a vállalat legfrissebb pénzügyi jelentésével, amely arról számol be, hogyan alakult a 2023-as pénzügyi év harmadik negyedéve. Az eredményeken látszik, hogy a klienspiacon lassulás következett be, több tényező is rontotta az árbevétel alakulását, ugyanakkor az adatközpontok szegmensében már sokkal jobban teljesített az Nvidia, és igazából az autóipari fejlesztések forgalma is nőtt.

A teljes árbevétel negyedéves szinten összességében 12%-kal csökkent, azaz 5,93 milliárd dollárra rúgott, ami éves szinten 17%-os visszaesést jelent. A bruttó árrés az előző év azonos időszakához képest 65%-ról 53,6%-ra esett vissza, ám az előző negyedévben elért 43,5%-hoz képest azért nőtt.  A profit ezúttal 680 millió dollárra rúgott, ami negyedéves szinten ugyan minimális, 4%-os növekedést mutat, ám ha az előző pénzügyi év azonos időszakához mérjük, akkor már 72%-os csökkenést láthatunk, ami rendkívül komoly visszaesés.

Galéria megnyitása

A klienspiaci GPU forgalom éppen visszaesőben van, amit jól mutat az a tény, hogy a Gaming részleg teljes árbevétele negyedéves szinten 23%-kal, éves szinten pedig 51%-kal csökkent, azaz 1,57 milliárd dollárt tett ki. A professzionális piacra szánt megoldások iránt is csökkent a kereslet, így azokból csak 200 millió dollár folyt be a kasszába – ez éves szinten 65%-os, negyedéves szinten 60%-os csökkenést jelent. Az OEM-eknek szánt GPU-k és a CMP sorozatú bányászkártyák sem muzsikáltak valami jól ezekből ugyanis mindössze 73 millió dollárt generált a vállalat.

Galéria megnyitása

Mivel a kriptovaluta-bányászat az Ethereum hálózat modellváltását követően a földbe állt, és igazából már előtte is jelentősen visszaesett a bányászkedv a csökkenő árfolyamok miatt, így az Nvidia videokártyái iránt is csökkent a kereslet. A hatást erősíti az a tény is, hogy a felszámolt bányászfarmokból felszabaduló videokártyák a használtpiacon keresnek új gazdát, így a új termékek iránt még kisebb a kereslet. A helyzetet az is rontja, hogy a gazdasági lassulás, a növekvő infláció, illetve az általános bizonytalanság miatt sokan meggondolják, mire költsenek, és jellemzően nem a videokártya szerepel a prioritási lista elején.

A visszaesést valamelyest ellensúlyozzák a GeForce RTX 40-es sorozat tagjai, vagyis az október közepén forgalomba került GeForce RTX 4090, valamint a napokban megjelent GeForce RTX 4080 is, amelyeknek jelenleg nincs ellenfelük a piacon, és a használtpiaci folyamatok sem rontják pozícióikat. A termékek iránt nagy az érdeklődés, igen hamar elkapkodták az első készleteket, így az Nvidia az elérhetőség javításán dolgozik.

Ezzel egy időben érdekes jelenség tapasztalható a mobil videokártyák szegmensében: ott is csökkent a kereslet a termékek iránt, ami részben azzal magyarázható, hogy aki vásárolni szeretne a közeljövőben, most éppen a Raptor Lake processzorral és az Ada Lovelace mobil videokártyával szerelt termékeket várja, amelyek jövőre érkezhetnek.

Galéria megnyitása

Noha a klienspiacon nem túl, rózsás a kép, az adatközpontok szegmensében már sokkal jobban áll a vállalat, ami részben annak is köszönhető, hogy a Hopper architektúra köré épülő H100-as gyorsítókártyákat pozitívan fogadta a piac, jól fogynak, és ezzel egy időben az A100-as alapokon nyugvó termékek forgalma is erős. A vállalatnak persze kellett egy kis módosítást is eszközölnie a kínálatban, ugyanis a friss amerikai exportszabályok miatt a H100-as és az A100-as GPU-k nem kerülhetnek már a kínai vásárlók kezeibe, így a vállalat az A100-as GPU-vól készített egy A800-as variánst, amely alacsonyabb NVLink sávszélességet használ annak érdekében, hogy megfeleljen az exportszabályoknak.

Ebben a szegmensben a harmadik negyedév folyamán összesen 3,83 milliárd dolláros árbevétel jött össze, ami az előző negyedévhez képest csak 1%-os növekedést jelent, éves szinten azonban már sokkal jelentősebb, egészen pontosan 31%-os javulást eredményez. A vállalat rendkívül jól áll az adatközpontok szegmensében, innen 2,4x több árbevétele származott, mint a klienspiacról.

Az autóipari szállítások is pozitív képet mutatnak, ezen a téren ugyanis 251 millió dollár folyt be a kasszába, ami rekordnak számít – éves szinten 86%-os javulásról beszélhetünk. Az önvezető platformok iránti magas keresletnek köszönhetően a termékek rendkívül jól fogynak, ezzel egy időben pedig a fejlesztések is zajlanak a háttérben, ami biztosítja azt is, hogy a következő években is újításokat szállíthasson a vállalat partnereinek.

Az éppen zajló negyedik negyedév folyamán várhatóan 6 milliárd dolláros teljes árbevételt érhet el a vállalat, ami éves szinten 21,5%-os csökkenést jelenthet, már amennyiben minden a tervek szerint alakul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére