Shop menü

SOK-SOK CSÚSZÁST KÖVETŐEN MA POS MODELLRE VÁLTOTT AZ ETHEREUM HÁLÓZAT

Az átállás jóvoltából jelentősen csökken a kriptovaluta-bányászathoz kapcsolódó globális energiafelhasználás, valamint az ETH bányászatra használt, nagymennyiségű videokártyából álló bányászfarmok is feleslegessé válnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sok-sok csúszást követően ma PoS modellre váltott az Ethereum hálózat

Az Ethereum hálózat esetében nagyon régóta húzódik a modellváltás, amelynek keretén belül a Proof-of-Work modellt a Proof-of-Stake modellre cserélik, ugyanis a tervezett váltásokat megelőzően sorra felbukkantak kisebb-nagyobb hibák, amelyek miatt el kellett halasztani a lépést.

Legutóbb már úgy nézett ki, az aktuális hibák kijavítása és a tesztek után valamikor idén szeptemberben, talán a hónap közepén kerülhet sor az összeolvadásra (The Merge), majd ezt követően megszűnik a videokártya alapú Ether bányászat, ugyanis az új modell nem igényel hatalmas számítási teljesítményt. Helyette itt már bizonyos mennyiségű Etherrel kell rendelkezniük mindazoknak, akik továbbra is szeretnének részt venni a hálózat üzemeltetésében, amelynek eredményeként Etherhez is juthatnak, viszont ehhez most már nem lesz szükség hatalmas bányászfarmok működtetésére.

Galéria megnyitása

Az átállás már a hónap elején megindult, amikor aktiválták a Bellatrix frissítést. Ezt követően már csak arra volt szükség a PoW-ról PoS-ra történő váltáshoz, hogy a TTD (Terminal Total Difficulity) átlépjen az 58 750 000 000T értéken, illetve elkészüljön az utolsó blokk is. Hírünk írásakor úgy tűnik (2022. 09.15, 10:08), a folyamat néhány órája hiba nélkül lezajlott, így most már a PoS modell szerint működik az Ethereum hálózat, remélhetőleg hiba nélkül.

Az Ethereum hálózat megalkotója szerint a PoW->PoS átállás óriási energiamegtakarítást eredményez, ugyanis az ETH bányászathoz szükséges fogyasztás 99%-kal csökken, ami a globális áramfelhasználás esetében 0,2%-os csökkenést jelent majd. Ez is szemlélteti, mekkora energiafogyasztásuk volt globálisan az ETH-ra szakosodott kriptovaluta-bányász farmoknak.

A „The Merge” névre keresztelt eseményt nem igazán várták a kriptovaluta-bányászok, ugyanis ez számukra azt jelenti, hogy az Ether bányászatához most már nincs szükség nagyteljesítményű bányászrendszerekre, azaz a drága videokártyák is feleslegessé váltak e hálózat számára. Anno pont ez, vagyis az Ethereum jelentette a legnagyobb problémát a videokártyák piacán, ugyanis 2018-ban és 2021-ben is e hálózat miatt alakult ki globális videokártya-hiány, igaz, a 2020-as és 2021-es hiány kialakulásához a nyerészkedők is hozzájárultak.

Az átállást követően az Ethereum helyett másik kriptovalutát kell keresniük a kriptovaluta-bányászoknak, már amennyiben továbbra is bányászni szeretnének. Amennyiben nem, akkor a használt-piacot ismét nagymennyiségű ex-bányászkártya öntheti el, ami az Nvidia és az AMD számára aligha lesz jó hír, hiszen ezek valamilyen szinten csökkenteni fogják az újabb videokártyák iránti keresletet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére