Shop menü

TÖRTÉNELMET ÍRT AZ APPLE, SOHA NEM VOLT MÉG OLYAN CÉG, AMINEK EKKORA LETT VOLNA AZ ÉRTÉKE

3000 milliárd dollárnál is többet ér az Apple a tőzsdén jegyzett értékpapírok árfolyama alapján, és szó nincs arról, hogy ezen az árszinten meg fog állapodni, további növekedés jöhet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Történelmet írt az Apple, soha nem volt még olyan cég, aminek ekkora lett volna az értéke

Már eddig is parádésan szerepelt az Apple a tőzsdén, és a jelek szerint a befektetők körében továbbra is kedvelt a cég, hiába an csúcson az értéke, sorban állnak a részvényekért. Nagyon nehéz azt megmondani, hogy a cupertinói alakulat milyen magasságokba érhet a következő években – főleg akkor, ha adott esetben még a Vision termékcsaláddal is képes lesz nagyot szakítani.

Június 30-án az Apple 3 billió dollárnál is magasabb piaci kapitalizációval zárt, ami eddig még egyetlen tőzsdén jegyzett cégnek sem sikerült.

Az Apple úgy hozta össze a rekordot, hogy igazából semmilyen különösebb oka nem volt annak, hogy emelkedni kezdett az értékpapírok ára. Egy általános megnyugvás lett úrrá a napokban a befektetőkön, miután kiderült, hogy az Egyesült Államokban továbbra is csökkenő trendben van az infláció. 190,73 dolláron tetőzött a részvények árfolyama, miután 2,31 százalékos emelkedésen ment keresztül.

Az technológiai cégeknek nagyon jó évük van egyelőre a tőzsdén. Az Apple több mint 46 százalékos növekedést hozott össze az év eleje óta, és bár vannak olyan piaci szereplők, akiknek ennél is jobban ment a szekere, de méretben senki nem veszi fel vele a versenyt.  A Meta, az Nvidia vagy éppen a Tesla több mint a duplájára nőtt idén, de az Apple értékét egyik cég sem közelíti meg. Nagyon beszédes, hogy a Bloomberg beszámolója szerint az S&P 500-ban magában az Apple 7,7 százalékos részt tesz ki.

Galéria megnyitása

Leginkább a Microsoft tudja a lépést tartani az Apple-lel, a remondiak hírünk születésekor 2,53 billió dolláros értéket képviselnek, miközben a cupertinóiak 3,04 billió dolláron álltak. Egyébként egyszer az Apple már el tudta érni a 3 billiós értékhatárt, de csak egy nagyon rövid időre történt ez meg, nem tudta stabilan megtartani azt a szintet zárásig. Ezúttal már más a helyzet, sőt mi több, a hétvégét követően, még a hétfői nyitásnál sem kezdett zuhanni az árfolyama, szóval nem kezdtek el a befektetők vadul profitot realizálni. Úgy fest, hogy már a legtöbben hisznek abban, hogy még ennél is magasabbra fog törni a cég.

A CNBC beszámolója szerint az elemzők szemében az Apple egy értékes pont jelenleg, amit annak köszönhet, hogy nagyon jól tudott a hatékonyságán javítani. A cupertinóiak nem rendeztek tízezres leépítéseket, bár voltak átszervezések, és volt, aki elveszítette a munkáját, sokkal jobban jött ki ebből, mint az Amazon, a Microsoft vagy éppen a Meta. „Többet csinált kevesebből” az Apple, ami azt jelenti, hogy jobb profitot tudott hozni a vártnál.

Pénzügyi szakemberek úgy látják, hogy az Apple a következő 12-18 hónapban jelentős növekedést tud majd produkálni. Ennek hatására minden bizonnyal a részvények is tovább erősödhetnek majd.

Galéria megnyitása

Az Apple nagyon hosszú ideje nem rukkolt elő teljesen új termékkel, de idén a WWDC keretében lerántotta a leplet a Vision Pro szemüvegről. Bár egyelőre minden jel arra utal, hogy ebből nem fog eladni milliós példányszámban a cég, de sokan úgy vélik, hogy ez egy kiváló kezdet lehet. A jövőben a vállalat a vegyes valóság terén is egy dollármilliárdos jövedelmező ipart építhet ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére