Változtatott a Google a szolgáltatásai általános felhasználási feltételein, és ennek következtében jobban kell majd ügyelni arra, hogy az online tárolt adatok el ne vesszenek. Bizonyos körülmények között a keresőóriás fenntartja majd a jogot arra, hogy megsemmisítse az általa tárolt felhasználói adatokat.
Számtalan olyan Google szolgáltatás van napjainkban, amiket emberek milliói használnak globálisan a munkájuk, a kapcsolattartásuk vagy akár a szórakozásuk során. És ezekhez általában egyedi felhasználói adatokat is tartoznak különböző módokon. Eddig a vállalat mindent sziklaszilárdan őrzött, a jövőben viszont egy kicsit már más lesz a helyzet.
Egészen pontosan 2021. június elsején lép életbe az az új házirend a Google-nél, ami az eddigiektől eltérően rendelkezik a felhasználói adatok kezeléséről. A jövőben már törölheti majd a vállalat azokat az információkat, amikre a gazdája nem figyel. Ha valaki két évig nem jelentkezik be, az inaktivitás következményeként megsemmisülhetnek a dokumentumai, a Jamboard adatai, a fotói, a Drive keretében tárolt dolgai, de akár még az e-mailjei is.
Úgy lét életbe az új szabályzat a Google-nél, hogy a fent említett időpontban indul a számláló, szóval amennyiben valaki nem lépett be a fiókjával 2019 januárja óta, akkor nem fog minden adata elveszni 2021 június 1-én. 2023 júniusának elején viszont nagy mennyiségű felhasználói adatot fog törölni a Google, hiszen akkor lejár majd a két éves időkeret, és akkor kerül majd törlésre minden korábbi adat is.
A Google új adattárolási gyakorlata jelen állás szerint a Google Drive, a Gmail, a Google Fotók, a Rajzok, a Dokumentumok, Táblázatok, az Űrlapok, az Oldalak, a Jamboard, a Webhelyek és a Google Diák szolgáltatásokra terjed ki kezdetben. De ezeknek a sora valószínűleg tovább fog bővülni idővel. Ha valaki nem szeretné, hogy elvesszenek az adatai, akkor kénytelen lesz használni ezeket – jelentette ki a Google.
A Google számára elég, ha a felhasználó bejelentkezik a szolgáltatásokba, nem szükséges ezeket rendszeresen használni. Időnként egy-egy belépéssel már lehet jelezni a vállalat felé, hogy aktív a fiók. Emellett jó módszer még az adatok megóvására a Google One előfizetés is. Ha valaki bármilyen adatkeretre befizet, akkor azzal gondoskodhat arról, hogy az adatai biztonságban legyenek, nem kell minden szolgáltatásnál külön aktivitást mutatni.
Külön kiemelte a Google, hogy a vállalati felhasználásra tervezett Google Workspace felhasználóknak is biztonságban lesznek majd az adatai, szóval, akik munkára használják a keresőóriás megoldásait, azoknak nem kell félteniük az érzékeny adataikat. Emellett védve lesznek azok is, akik non-profit célok során használják a Google megoldásait, és azoknál sem fogja törölni a Google az adatokat, akik az oktatási szolgáltatásokat veszik igénybe.
A Google célja nem az, hogy kitoljon a felhasználókkal, egész egyszerűen csak nem szeretne a jövőben olyan felhasználói adatokat őrizni, amikre a saját gazdájuk sem tart igény, és talán soha senkinek nem lesz már rájuk szüksége.

































