Töréspont előtt a Canon, a Sony és a Toyota

Töréspont előtt a Canon, a Sony és a Toyota

A japán vállalatokra különbözőképpen hat a jen árfolyamának extrém erősödése a dollárral szemben, a Canon Inc., a Sony Corp. és a Toyota Motor Corp. várhatóan nem tudja teljesíteni árbevétel- és nyereségtervét, mert azt 90-95 jen/dolláros árfolyamra alapozva számolták ki - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Ez a három vállalat termékei több mint 70 százalékát exportálja, ezért rendkívüli módon befolyásolja pénzügyi teljesítményüket, hogy pénteken - a dubai állami befektetési alap fizetési gondjai miatt - a tovább gyengülő dollárért a kereskedés egy részében csak 84,83 jent adtak. Mitarai Fujio, a Canon vezérigazgatója azt mondta, hogy a japán gazdaság a szakadék szélére került a jen erősödése miatt. Szakértők szerint a kormány és jegybank beavatkozása elkerülhetetlen, ugyanakkor, mivel a folyamat mögött dolláreladások és nem jenvásárlások állnak, kérdéses, milyen hatékonysággal léphetnek fel a hazai deviza gyengítése érdekében. Fujii Hirohisa pénzügyminiszter csak annyit nyilatkozott, hogy a jelenlegi árfolyam árt a japán gazdaságnak, amit legfeljebb úgy lehetett értelmezni, hogy a kormány fontolgatja a beavatkozást. Tokiót az is aggasztja, hogy az erős jen az exporttermékek drágítása mellett olcsóbbá teszi az importot, amivel támaszt ad a fellendülést veszélyeztető deflációnak.

A japán elektronikai vállalatok együttesen éves szinten 31,8 milliárd jen (368,3 millió dollár) üzemi veszteséget szenvednek el a hazai valuta minden egyjenes erősödésével - állította a Daiwa Research Institute piackutató cég szeptemberben készült felmérésében. Ennek alapján a TRJ Tantallon Research piackutató elemzője szerint a mostani árfolyammal törésponthoz érkeztek a japán vállalatok, amelyen túl képtelenek lesznek nyereségesen termelni. Mitarai elmondása szerint a Canon árbevétele 4,4 milliárd jennel, üzemi profitja 2,5 milliárddal csökken a dollár minden egyjenes erősödése nyomán. A Sony csak annyit közölt, hogy ha tartósan erős marad a nemzeti valuta, az meg fog látszani a vállalat eredményén. Ugyanakkor legnagyobb riválisa, a Panasonic egyelőre biztonságban érezheti magát, mert 85 jen/dolláros árfolyamra alapozva készítette el pénzügyi terveit. Hasonló a helyzet a 90 jennel számoló Toyota, illetve a 85-tel kalkuláló Honda és Nissan összehasonlításában.

Egyik japán vállalat sem tehet azonban semmit a von gyengeségével szemben: a dél-koreai valuta az elmúlt két évben 20 százalékkal gyengült a dollárral és 37-tel a jennel szemben. Ez segítette az ország jelentős elektronikai cégeit és autógyártóit, hogy részesedést hódítsanak el japán versenytársaiktól a világ különböző piacain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward