TomTom Curfer: okos OBD alapú kiegészítő autósoknak

A Curfer segít tökéletesíteni a vezetést, így biztonságosabban, takarékosabban és hatékonyabban juthatunk el egyik helyről a másikra.

TomTom Curfer: okos OBD alapú kiegészítő autósoknak

A TomTom egy új kiegészítővel jelentkezik, ami az autósokat veszi célba, célja pedig az, hogy növelje a sofőr hatásfokát, valamint lehetőséget biztosítson a vezetés során keletkező „élő” adatok elemzésére, illetve az utazás későbbi vizsgálatára is.

A Curfer névre keresztelt kiegészítő tulajdonképpen egy apró, OBD portra csatlakozó eszköz, ami az autó diagnosztikai adatait Bluetooth kapcsolaton keresztül egy okostelefonra vagy táblagépre továbbítja. Az adott eszközön a Curfer appon keresztül azonnal kiolvashatóak a legfontosabb adatok, mint például a hűtőfolyadék aktuális hőmérséklete, a motor terhelése, az aktuális sebesség, az akkumulátorfeszültség és az esetleges hibakódok is. Plusz az utazás során szerzett pontszámok is megjelennek, amelyek a sofőr teljesítményét „minősítik”.

Az app az adatok elemzésével akár menet közben is tanácsokat adhat, hogyan vezessünk eredményesebben, később pedig egy-egy utazás átnézése után mi magunk is láthatjuk, mely területen kell még fejlődnünk ahhoz, hogy hatékonyabban közlekedhessünk. A rendszer elemzi a gyorsítások, a fékezések és a kanyarodások hatásfokát, de méri az üresjáratban és az utazással eltöltött időt is. Az alkalmazáson belül a leparkolt autó pozíciója is rögzíthető, így később hamarabb visszatalálhatunk a járműhöz – már akinek ez probléma.

A Curfer alkalmazás közösségi funkciókkal is rendelkezik, azaz a vezetési képességeinkkel akár ismerőseinknek, barátainknak is dicsekedhetünk. A rendszer elméletben arra is jó, hogy ellenőrizzük a kölcsönadott autó használatának módját – már ha ebben a kölcsönvevő fél is partner.

A Curfer dongle segítségével összességében jelentősen javíthatóak az autóhasználati szokások, így kevésbé kopnak az abroncsok, a fékbetétek, illetve az egyéb alkatrészek, de ehhez persze egyes esetekben önuralomra is szükség lesz – hisz a döntés a sofőr kezében marad. Maga a Curfer dongle mellé egyébként ingyenesen letölthető alkalmazás is jár, ami Android esetén 4.04-es, iOS esetén pedig 8.3-as operációs rendszer kiadástól felfelé használható.

A TomTom Curfer már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig 59 angol font. Igaz, az újdonságot egyelőre csak Hollandiában, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és az Egyesült Királyságban lehet elérni, de később várhatóan egyéb országokba is megérkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward