Több COVID-19 elleni vakcinajelölt is jól vizsgázott nem emberi főemlősökben

A rhesusmajmokon végzett kísérletek továbbá azt is megerősítik, hogy úgy tűnik, a COVID-19-en való átesés nyomán legalább rövid távon védettség alakul ki az újabb megfertőződés ellen.

Több COVID-19 elleni vakcinajelölt is jól vizsgázott nem emberi főemlősökben

A SARS-CoV-2 okozta világjárvány már több mint 5 millió esetnél és 300 ezer fölötti halálos áldozatnál jár, a betegséggel kapcsolatban azonban még mindig rengeteg dolgot nem tudunk. A járvány kezelése szempontjából a két legnagyobb kérdés, hogy lehetséges-e működő védőoltást kifejleszteni a vírus ellen, illetve hogy akik átestek a fertőzésen, védve vannak-e az újbóli megfertőződés ellen, és ha igen, mennyi ideig. A napokban két olyan tanulmányt is publikáltak, amelyek pár lépéssel közelebb vihetnek minket ezen rejtélyek megfejtéséhez.

Mindkét tanulmányt a bostoni Beth Israel Orvosi Központ kutatói jegyzik, akik mindkét esetben rhesusmajmokkal kísérleteztek, egyrészt megmutatva, hogy az általuk fejlesztett vakcinák hatásosak lehetnek a SARS-CoV-2 ellen, másrészt hogy a vírussal való megfertőződést követően a majomok szervezete védetté válik a kórokozóval szemben.

Az első vizsgálat során a szakértők négy, egymáshoz nagyon hasonló DNS-vakcina-jelöltet teszteltek a rhesusmajmokon. Ezek a védőoltások több más oltóanyaghoz hasonlóan a koronavírus proteintüskéinek génjeit tartalmazzák, és az általuk kódolt, a gazdaszervezet izomsejtjei által előállított fehérjék révén igyekeznek felkészíteni a szervezetet a tényleges vírus támadására, hogy az immunrendszer gyorsabban képes legyen felismerni és megtámadni az élő kórokozót.

Galéria megnyitása

A vakcinajelöltek hatásosságának felmérésére a kutatók 25 rhesusmajmot oltottak be a hatóanyagokkal, 10 állat pedig placebót kapott. A beoltott állatok mindegyikében termelődtek specifikusan a vírus elleni antitestek. Az oltás után három héttel aztán mind a 35 állatot kitették a vírusnak. Az ezt követő vizsgálatok azt mutatták, hogy a beoltott állatok mindegyike szignifikánsan alacsonyabb vírusterhelést mutatott, mint a kontrollcsoport tagjai. Nyolc rhesusmajomban egyáltalán nem találták nyomát a kórokozónak, a többiekben pedig csak nagyon alacsony szinten volt jelen a SARS-CoV-2. A vizsgálatok továbbá azt mutatták, hogy azok a kísérleti alanyok, amelyekben több antitest képződött az oltás hatására, alacsonyabb vírusterhelést mutattak, ami fontos információ lehet az oltóanyagok majdani klinikai tesztelése során.

Egy másik vizsgálatban a COVID-19-ből felépült rhesusmajmokat tanulmányoztak a szakértők. A kutatás során először kilenc rhesusmajmot fertőztek meg a vírussal, és megmutatták, hogy mindannyiukban termelődtek antitestek a kórokozó ellen. Egy hónappal az első fertőzés után aztán újra kitették az állatokat a vírusnak. A rhesusmajmok a második alkalommal már gyakorlatilag teljes védettséget élveztek a SARS-CoV-2-vel szemben, vagyis egyáltalán nem betegedtek meg (míg az első fertőzést követően mindannyiuknál tüdőgyulladás alakult ki), és nem is váltak fertőzővé, ami azt sugallja, hogy természetes védettséget szereztek a kórokozóval szemben.

Hogy a természetes, illetve az oltóanyagok által kiváltott immunitás meddig tart, az továbbra is kérdéses, ahogy az is, hogy az eredmények az emberi alanyok esetében is hasonlóak lesznek-e. De összességében az új adatok nagyon ígéretesek, hiszen azt sugallják, lehetséges védettséget szerezni a kórokozó ellen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap