Több a HD-DVD lejátszó, mint a Blu-ray az USA-ban

A Blu-ray formátum egy igen keménynek mondható háborút nyert meg a HD-DVD ellen, így előbbi szabvány immáron egyeduralkodóvá vált a piacon. Annak ellenére, hogy a Blu-ray rivális nélkül maradt, mégsem kezdődött meg az az t támogató lejátszók és adathordozók robbanásszerű terjedése. Ezen a tényen remélhetőleg változtatnak majd az új, olcsóbb asztali lejátszók, amelyek között a legolcsóbb 99 dolláros ajánlott végfelhasználói árral rendelkező modell néhány napja debütált.

Több a HD-DVD lejátszó, mint a Blu-ray az USA-ban

A Blu-ray formátum egy igen keménynek mondható háborút nyert meg a HD-DVD ellen, így előbbi szabvány immáron egyeduralkodóvá vált a piacon. Annak ellenére, hogy a Blu-ray rivális nélkül maradt, mégsem kezdődött meg az azt támogató lejátszók és adathordozók robbanásszerű terjedése. Ezen a tényen remélhetőleg változtatnak majd az új, olcsóbb asztali lejátszók, amelyek között a legolcsóbb 99 dolláros ajánlott végfelhasználói árral rendelkező modell néhány napja debütált.

A Harris Interactive korábbi felmérése érdekes képet fest a Blu-ray helyzetéről az Amerikai Egyesült Államok területén. 2008 májusában az amerikai felnőttek 35%-a rendelkezett HDTV-vel, ez az arány mára 47%-ra növekedett. Ezzel egy időben a Blu-ray lejátszóval rendelkezők aránya csak minimálisan, a korábbi 4%-ról 7%-ra emelkedett. Összehasonlításképpen a HD-DVD lemezek lejátszására képes szórakoztatóelektronikai készülékek aránya 11%-os.

A Blu-ray jövője sem sokkal rózsásabb, ugyanis a vásárlók 7%-a tervezi, hogy jövőre beszerez egy Blu-ray lejátszót, ám 2008 májusában a megkérdezetteknek még 9%-a tervezte a közeljövőben asztali Blu-ray lejátszó beszerzését. Vajon mi lehet az oka annak, hogy az amerikaiakat ennyire nem hozza lázba az egyeduralkodó szabvány? A Harris Interactive alelnöke, Milton Ellis szerint a Blu-ray alacsony népszerűsége az alternatív technológiáknak köszönhető, úgy mint a műholdas televízió adásoknak és az interneten elérhető tartalmaknak, amelyek között szép számmal akadnak HD videók, illetve HD felbontásban sugárzó televíziós adások.

A szakember véleménye szerint a közeljövőben a felhasználók előnyben fogják részesíteni a letöltésen és streaming-en alapuló szolgáltatásokat, azaz ilyen szolgáltatások keretein belül fognak hozzájutni a HD filmekhez, ezek pedig szükségtelenné teszik majd mind a Blu-ray lemezek, mint pedig az asztali Blu-ray lejátszók használatát.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward