Shop menü

TISZTA VIZET ÖNTÖTT A POHÁRBA AZ APPLE AZ IPAD AIR ÜGYÉBEN

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tiszta vizet öntött a pohárba az Apple az iPad Air ügyében

Futótűzként terjedte a hír, hogy az iPad Air (M2) táblagépekben az Apple egy szerényebb teljesítményű integrált grafikus vezérlőt használ a friss információk alapján, mint amiről az eredeti bejelentés során beszélt. Miután ez kiderült, egyesekben felmerült az a kérdés is, hogy egyáltalán a cég által közölt előzetes teljesítményadatok megállják-e a helyüket.

Gyorsan reagált az Apple az ügyben, és elismerte, hogy hiba csúszott a gépezetben, de azt is igyekezett leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy a bejelentést követően csökkentették az aktív feldolgozók számát az Apple M2 rendszerchip IGP-jében. Egész egyszerűen csak a bejelentéskor hibáztak. Rosszul számoltak be arról, hogy mennyi mag aktív a grafikus feldolgozóban.

Galéria megnyitása

„Az M2 chip egy újabb jelentős teljesítménynövekedést hoz az iPad Air esetében, az eddiginél gyorsabb 8 magos CPU-val és a 10 magos GPU-val” – ez szerepelt eredetileg az Apple iPad Air (M2) sajtóanyagában. Most viszont már ugyanez a szöveg a 10 helyett 9 magos GPU-val szerepel ugyanabban a sajtóanyagban. Az emberek hibázhatnak, nincs is ezzel semmi gond. A mostani apró problémát az Apple rögtön rendbe tette.

Ugyanebben a tájékoztatóban az is szerepelt, hogy az új rendszerchippel szerelt iPad Air közel 50 százalékkal gyorsabb lett, mint az előző generáció volt az Apple M1 lapkával szerelve. Az Apple kiemelte, hogy az GPU-nál történt elírása nincs hatással semmi másra. Minden eredmény pontosan úgy alakulhat majd, mint ahogyan azt eredetileg beharangozta. Ez alapján akkor lesz képes igazán nagyot villantani az iPad Air, ha a megnövekedett memória sávszélességet is kihasználó munkafolyamatról lesz szó.

„Frissítjük az Apple.com hivatalos honlapon, hogy helyesbítsük az iPad Air (M2) esetében a magok számát. Az iPad Air modellre vonatkozó minden teljesítménnyel kapcsolatos állítás pontos volt, és 9 magos GPU-val szerelt lapka képességein alapult.” – áll a cég közleményében.

Galéria megnyitása

Az iPad Air az idei évtől már két méretben kapható, 11 hüvelykes és 13 hüvelykes konfigurációban is hozzá lehet jutni az új generációs táblagéphez sokak örömére. Mind a kettő modellben ugyanaz az Apple M2 lapka szerepel, amiről mostantól hivatalosan is tudjuk, hogy „csak” 9 magos GPU-val rendelkezik, az összesen tízből egy mag inaktív. Ettől függetlenül azonban rendkívül nagy teljesítménnyel szolgál minden körülmények között, csak minimálisan marad el a korábbi MacBook Airben és az iPad Prókban használt, teljes értékű Apple M2-től. Miközben lényegesen olcsóbban hozzá lehet jutni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére