Shop menü

TIKTOK-SZERŰ ZENEFELFEDEZŐT INDÍT A YOUTUBE MUSIC

Samples néven indít friss lehetőséget a YouTube, mellyel az emberek új tartalmakat ismerhetnek meg.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
TikTok-szerű zenefelfedezőt indít a YouTube Music

A YouTube Music folyamatosan dolgozna azon, hogy növelje az alkalmazás használatával eltöltött időt, és most a cég előrukkolt egy olyan fejlesztéssel, amivel mindenki nyerhet. A hallgatóknak és a platformnak, de még az előadóknak is egyaránt előnyös lehet a Samples.

Ezúttal a YouTube egy többnyire egyedi ötlettel állt elő, bár a Samples alapötlete lényegében a TikTokra vezethető vissza. Sokszor érik azért kritikák a platformot azért, mert nem igazán tud újat mutatni, a legfontosabb fejlesztéseit másoktól vette át, a Shorts például a TikTok másolásával jött létre. A Samples mögött is a TikTok inspirációja fedezhető fel, de a cég új kontextusba helyezte a rövid videós tartalmakat.

A zenestreaming szolgáltatáshoz idomuló módon egy új dalkereső funkciót faragott a fejlesztőcsapat a rövid videók pörgetésére szolgáló funkcióból.

A Samples lényegében pontosan azt adja, amire a neve utal, mintákat játszik le a különböző zenékből, a felhasználók ezáltal új műveket ismerhetnek meg adott esetben olyan előadóktól, akikről korábban talán nem is hallottak. Ezáltal egészen biztos, hogy nagyon sok érdekes és új dolgot ismerhetnek meg az emberek, hiszen több mint 100 millió dal található mostanra a platform kínálatában.

Galéria megnyitása

Érdekes módon a YouTube még azt a kijelentést is megengedte magának, hogy övé a legnagyobb kínálat jelenleg, szóval a saját bevallása szerint több zenét kínál a közönség számára, mint a Spotify vagy akár az Apple Music. „A világ legnagyobb zenei videókatalógusának segítségével a Samples felfedezi a YouTube zenei könyvtárának mélységeit és terjedelmét, hogy mindig legyen valami újdonság, amit meghallgathat.” – olvasható a cég közleményében.

A Samples tényleg jó felfedezési lehetőséget nyújt majd, hiszen minden bizonnyal sokan vannak úgy, hogy kicsit unják az ismert dalaikat, szeretnének valami újat keresni, de nem igazán tudják, hogyan fogjanak hozzá. Ez a funkció lehetővé teszi majd olyan zenék megismerését, amikbe talán sosem futott volna bele az ember, miközben instant kedvenc válik belőle.

Galéria megnyitása

A rendszer rámegy majd az immerzív élményre is azzal, hogy igyekszik azonnal videoklipet is társítani a dalokhoz. Ezek a teljes képernyőt kitöltik majd, ezáltal jobban beszippanthatják a hallgatókat. Vertikálisan „dobálva” lehet majd a dalok között váltogatni. Ha valami megtetszik az embernek, néhány érintéssel hozzáadhatja a lejátszási listájához, és elindítható a teljes dal lejátszása is.

Fentebb említettük, hogy eléggé hasonlít ez a TikTok és így a Shorts működésére is. Nos, ezzel a YouTube fejlesztői is tisztában voltak, és kapott ennek megfelelő funkciót is a Samples. Lehetőség lesz azonnal Shorts bejegyzéseket létrehozni azzal a dallal, ami a Samples felületen megtetszik a felhasználóknak. A Samples a YouTube Music alkalmazáson belül az alsó sávról lesz az indítást követően azonnal elérhető.

Galéria megnyitása

Érdekessége az újításnak, hogy igazából nagyon hasonlóan működik ahhoz, mint ahogy például a Spotify tálalja a dalokat azoknak a felhasználóknak, akik nem rendelkeznek felhasználói fiókkal. Csak a zene egy részét tudják lejátszani, listáknál pedig véletlenszerűen indulnak el dalok. Itt viszont ez egy olyan funkció lett, mellyel a meglévő hallgatókat a YouTube még hosszabb időre magával ragadhatja. Nem lenne túl meglepő, ha rövid időn belül a Spotify is előrukkolna valami hasonlóval, a meglévő alapokat kiaknázva.

A zenestreaming szolgáltatások közötti verseny nagy, de nem az első helyért, hanem a második pozícióért. Az Apple Music és a YouTube Music küzd azért, hogy stabilan és minden kétséget kizáróan a második tudjon lenni. Az első helyen nem kérdés, hogy a Spotify található, miután idén már az 500 milliós felhasználói tábort is elérte azzal együtt, hogy ezt ingyen is lehet használni. De az előfizetők száma is 200 millió felett van mostanra, így külön ebből a szempontból nézve is egyértelmű az előnye.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére