Tesztpadon a legerősebb Broadwell alapú Intel NUC

Kipróbáltuk a Broadwell alapú NUC sorozat csúcskategóriás képviselőjét, a Core i7-5557U processzorral szerelt modellt.

Tesztpadon a legerősebb Broadwell alapú Intel NUC

Bevezető

Az Intel néhány hónapja mutatta be NUC sorozatának legfrissebb tagjait, a 14 nm-es Broadwell SoC egységek köré épülő modelleket, amelyek még nagyobb teljesítményt kínálnak, mint elődeik, miközben a tipikus terhelési formák alatt a fogyasztásuk is kedvezőbb lehet.

A NUC család hatalmas utat tett meg idáig, és sokat változtattak a PC piacon. Egyre több és több rivális gondolta úgy, hogy a kompakt asztali számítógépek szegmensében van annyi növekedési potenciál, amit érdemes ötletes, a felhasználói igényeket maximálisan kielégítő termékekkel megpróbálni kiaknázni. Gondoljunk csak a Gigabyte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő BRIX sorozatára, de az ASRock, az ECS és az MSI is berobbant ebbe a szegmensbe, így mára már egész komoly kis harc alakult ki a különböző termékek között.

A legújabb Intel NUC-ok pontos technikai paramétereiről egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk, most pedig azt is megmutathatjuk, hogy mire képes a Broadwell NUC sorozat legerősebb tagja, a Core i7-es processzorral szerelt NUC5i7RYH. Mint ismeretes, a NUC konfigurációk barebone, azaz félkész rendszerként kerülnek az üzletek polcaira, így a hozzájuk passzoló adattárolót, valamint a rendszermemóriát külön kell megvásárolni.

A Broadwell alapú újdonságoknál mSATA adattárolót már nem használhatunk: modelltől függően vagy M.2-es (alacsony profilú NUC-ok), vagy M.2 és 2,5 hüvelykes adattárolót alkalmazhatunk (dupla magas NUC-ok). Az alaplapokra integrálva érkezik a 802.11ac és Bluetooth 4.0 vezérlő, tehát a vezeték nélküli technológiák miatt nem kell aggódnunk.

Az újdonságok kellemes kis kompakt asztali számítógépeknek ígérkeznek, de mint mindig, az ördög most is a részletekben rejlik, így neki is állunk gyorsan, hogy feltérképezzük az esetleges gyengeségeket, illetve minden egyéb olyan dolgot, amiről feltétlenül érdemes tudni vásárlás előtt.

A NUC KIT – NUC5i7RYH

A NUC KIT – NUC5i7RYH

Az Intel Broadwell alapú NUC sorozatának abszolút csúcsát képező tagja, a Core i7-5557U processzorral szerelt modell egy nagyobbacska, elegáns dobozban érkezett meg hozzánk.

A pofás kis doboz belsejében példás rendben foglaltak helyet a különböző tartozékok, illetve maga a NUC is, ami alaposan be volt csomagolva, hogy szállítás közben ne eshessen baja. Szerencsére elég sok kiegészítőt rejt a csomag: ezek egy része nélkülözhetetlen kellék, de van köztük extra tartozék is, amire nem mindenkinek lesz szüksége, de akinek igen, annak nagyon. A NUC mellé kapunk némi dokumentációt, amelyek nem csak a szerelésben és a beüzemelésben segítenek, de az ajándék McAfee LiveSafe vírusirtóhoz is adnak némi instrukciót.

A pici PC-hez egy FSP gyártmányú, cserélhető konnektordugókkal felvértezett tápegységet mellékel a gyártó, ami több országban is hatékonyan használható – mindig az adott konnektorhoz passzoló dugót kell felcsatolni a tápegység élére. Egy kis tasakban néhány csavart is mellékelnek az újdonsághoz, amelyek egyrészt a 2,5 hüvelykes meghajtó beszereléséhez kellenek, másrészt a VESA keret felszereléséhez használhatóak – utóbbival monitor vagy televízió hátuljára rögzíthető a NUC, így kvázi egybegép építhető az adott megjelenítőből. Hasznos funkció, sokan fogják értékelni, főleg, hogy nem csak a VESA 100-as, de a VESA 75-ös megjelenítőkhöz is passzol.

Sajnos HDMI vagy DisplayPort kábelt nem kapunk a termékhez, pedig az árba beleférhetett volna – mind a HDMI, mind pedig a DisplayPort csatlakozó mini formátumú, ezekhez való kábelekkel pedig nem rendelkeznek túl sokan (szóval legalább egy-egy átalakító hasznos lett volna).

A Core i7-es processzorral szerelt NUC tetejét gyárilag fólia védi, de ez nem is véletlen: a tetőlap – sajnos – zongoralakk-fekete hatású műanyag felülettel rendelkezik, ami új korában nagyon szép, de néhány portörlés után megjelennek rajta a mikrokarcok, amelyek hamar elcsúfítják. Ugyanilyen bevonat van az előlapi portok körül is, így természetesen azt is fólia védi.

A NUC sorozat leggyorsabb tagja a nagyobbik alumínium házat kapta meg, kisebb házban abszolút nem is elérhető. Ez azt jelenti, hogy a ház 115 x 111 milliméteres alapterülettel rendelkezik, magassága pedig 48,7 milliméter – szemben a kisebbik házzal, ami csak 34,5 milliméter magas. A ház igényes mind anyagfelhasználás, mind pedig dizájn tekintetében: alja és oldallapjai alumíniumból készültek, fedlapja pedig fényes fekete műanyagból van. A megfelelő stabilitásról és a mozgóalkatrészek által keltett rezgések elnyeléséről gumilábak gondoskodnak.

A ház oldallapjain kialakított szellőzőkön keresztül friss levegő áramlik be, a hűtőventilátor pedig hátul, a hátlapi portok felett fújja ki a meleget. Az egyik oldallapon extraként egy Kensington Lock portot is elhelyeztek, amivel az asztalhoz, a polchoz vagy egyéb stabil tárgyhoz láncolható a termék, hogy nehezebb legyen ellopni.

A tetőlapon a bekapcsoló gombot találjuk egy aktivitásjelző LED társaságában, ami az adattároló működéséről árulkodik. A bekapcsoló gomb diszkrét kék fénnyel világít, az adattároló aktivitását jelző LED pedig szintén nem a nagy fényerejű megoldások táborát gyarapítja. Ez jó, mert így este vagy éjszaka sem világítják be a szoba különböző zugait.

A NUC előlapja két darab USB 3.0-s portot rejt, amelyek közül a sárga gyorstöltő funkciót biztosít a mobileszközök akkumulátorához – már ha ezt az adott eszköz is támogatja. A jobb oldal felé haladva egy 3,5 milliméteres kombó audió jack csatlakozót találunk, teljesen a szélen pedig egy IR vevő bújik meg a fekete borítás mögött. Utóbbival médiacenter távirányítót társíthatunk az aprósághoz, így igazi, karosszékből vagy kanapéról vezérelhető HTPC-t varázsolhatunk belőle.

A hátlapon már sokkal több csatlakozót találunk: van itt egy Mini HDMI 1.4a port, egy Mini DisplayPort 1.2-es csatlakozó, valamint két USB 3.0-s port, egy DC tápcsatlakozó és a GbE vezérlő RJ-45-ös aljzata.

A ház belsejéhez nem a fedlapon keresztül, hanem az alsó fémlapon keresztül férhetünk hozzá – ezt a lábaknál található csavarok eltávolításával oldhatjuk meg. A szerelés összességében egyszerű és gyors, így egy rossz szavunk sem lehet.

Belül a 2,5 hüvelykes meghajtó bővítőkeret jelenti az egyetlen nehézséget: ennek kiszerelése, illetve a SATA adat- és tápcsatlakozó eltávolítása picit kényelmetlen feladat, de némi rutin mellett abszolút nem jelenthet gondot. Ez a bővítőhely természetesen gyárilag nem tartalmaz adattárolót, mivel barebone PC-ről van szó, a ház megbontása pedig nem jár garanciavesztéssel.

Az üres memóriafoglalatokhoz könnyen hozzáférhetünk, az adattárolót is csak be kell tolni a kiszerelt fiókba, igaz, jobban járunk, ha az egész borítást leszedjük róla, mert úgy 100%, hogy a meghajtó hátlapi portjai a megfelelő helyre csatlakoznak majd, nincs elcsúszási veszély.

Az alaplap kiszerelésére normál esetben nincs szükség, mi viszont meg szerettük volna mutatni, hogy is fest a pici deszka, ami a 170 x 170 milliméteres Mini-ITX alaplapoknál jóval kisebb helyet foglal.

Az alaplap egy notebook stílusú hűtőt hordoz magán, ami a Broadwell SoC egység hűtését végzi. A termék jellegéből adódóan elég meglepő lenne, ha teljesen csendben dolgozna közepes CPU/iGPU terhelés esetén, hisz mégis 28 wattos TDP-t kell kordában tartani, ami ilyen kis hőleadó felülettel, ennyire zárt helyen nem egyszerű feladat. Hogy mennyire hatékony az apró légkeverő, arra rövidesen külön kitérünk.

A BIOS és a tesztkonfiguráció

A BIOS

A NUC egy UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS-t kapott, ami meglepően sok beállítási lehetőséget tár elénk. Egyebek mellett módosíthatóak a memória-időzítések, a memória-órajel, de a CPU alap- és turbó órajelét is állíthatjuk (lefelé), csak úgy, ahogy az aktív processzormagok számát. Természetesen az iGPU esetében szintén van lehetőség feszültségemelésre, illetve szorzó-módosításra, ám ezektől eltekintettünk – majd a hőfokok kitárgyalásánál ki is derül, miért. A hűtés működése egyébként szintén testre szabható, a rendszer különböző üzemi paraméterei pedig grafikusan, diagramok segítségével is nyomon követhetőek.

A főlapon egyből láthatjuk, milyen fordulatszámon pörög a rendszerhűtő ventilátor, illetve azt is, hogyan alakulnak a különböző feszültségek, illetve a processzor hőfoka.

Az Intel VISUAL BIOS összességében egy nagyon jól megtervezett, igényesen kialakított szoftver, ami sok extrát kínál. A BIOS-ban készített képernyőfotókat közvetlenül menthetjük a kiszemelt adattárolóra, de a BIOS frissítésére, fájlkezelő elindítására, sőt, a driverek letöltésére is van mód – igen, a BIOS-on belül. Utóbbi nálunk a speciális hálózati infrastruktúra miatt sajnos nem működött, ugyanis a rendszer nem találta az Intel szerverét, de ez nem a NUC hibája.

A tesztkonfiguráció

A NUC kipróbálásához 2 x 8 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriát használtunk, méghozzá CL11-11-11-28 CR1-es automatikus időzítések mellett. Az adattároló szerepét az Intel hazai képviseletétől kölcsönkapott 240 GB-os 730-as sorozatú SSD meghajtó töltötte be, amire 64-bites Windows 8.1 Pro operációs rendszer került, természetesen minden frissítéssel.

Vegyes tesztek

Vegyes tesztek – Adattárolás

Első körben általános, főleg processzort terhelő tesztekkel vizsgáljuk meg, mire képes a Broadwell alapú NUC család leggyorsabb tagja. Mielőtt azonban belevágnánk a tesztelésbe, érdemes megnézni, milyen sebességeket kínál a rendszerbe szerelt Intel 730-as sorozatú SSD meghajtó. Íme:

ATTO Disk Benchmark

A SATA 6 Gbps-os csatolófelületre kapcsolódó SSD meglehetősen gyors, így aligha lesz gyenge láncszem a tesztek során. Az Intel chipset SATA vezérlője nem túl meglepő módon simán kihozza a maximumot a 730-asból.

Vegyes tesztek – Általános CPU/iGPU terhelés

Mivel a teszt alkalmával egyéb gyártó pici PC-je nem állt rendelkezésre, így a leggyorsabb NUC eredményeit ezúttal vetélytárs nélkül közöljük. Persze ezeket az adatokat a későbbi tesztjeinkben fel fogjuk használni – például akkor, ha megkaparintjuk az ASRock ígéretes apró asztali számítógépét, ami hasonló kategóriában versenyez.

Az AIDA64 CPU és iGPU tesztjében nem szerepel rosszul a Broadwell alapú processzor, igaz, az iGPU OpenCL tesztjénél van néhány olyan dolog, ami nem szerepel a támogatásban – például a dupla pontosságot igénylő műveletekkel való feladatvégzés.

Ezek után lássuk, mit tud a leggyorsabb Broadwell alapú NUC egyéb tesztekben.

Az apróság enyhe multitasking, képszerkesztés, általános mindennapi feladatok, illetve kisebb fájltömörítési munkák alkalmával remekül helytáll, viszont videót kódolni ne nagyon akarjunk vele, legalábbis hivatásszerűen ne: ekkor már meglátszik, hogy csak egy kétmagos processzorral szerelt termékkel van dolgunk. A Photoshop remekül elketyeg az apróságon, a 16 GB-nyi rendszermemória miatt még kellően rugalmas is, így kisebb munkákra gond nélkül be lehet fogni – viszont, ha komolyabban leterheljük a rendszert, a ventilátor kellemetlen zümmögése azonnal hallható lesz.

A ventilátor profilján egyébként lehet módosítani, így halkabb működésre is rávehetjük, ekkor viszont mindenképpen érdemes ellenőrizni, nem melegszik-e annyira fel a processzor, hogy elkezdje le-levenni az órajelét.

Játékok

Játékok – persze csak kompromisszumokkal

A Core i7-5557U fedélzetén egy Iris Graphics 6100-as videó vezérlő teljesít szolgálatot, amely 48 EU-val rendelkezik. Ez a modell nem tartalmaz beágyazott fedélzeti memóriát (eDRAM), mint az Iris Pro Graphics 6200, így csak a rendszermemóriából tud táplálkozni, ami egy picit csökkenti az elérhető maximális teljesítmény szintjét. Az iGPU 300 MHz-es alap-órajelen üzemel, a maximális Boost órajel értéke pedig 1100 MHz. A termék DirectX 11.2-es támogatással, valamint Intel Quick Sync Video, Intel InTru 3D, Intel Clear Video és Clear Video HD támogatással egyaránt rendelkezik, egyszerre pedig maximum három kijelző kezelésére képes.

Az Iris Graphics termékcsalád az utóbbi időben komoly fejlődésen ment keresztül, így mára már egész vállalható iGPU teljesítményre számíthatunk tagjaitól – és a helyzet még tovább fog javulni, ha a Skylake processzorok is elrajtolnak.

Mivel ennek ellenére is "csak" integrált videóvezérlőről van szó, nem várhatjuk el, hogy a gamer igényeknek megfeleljen, de az eseti játékosokat így is kiszolgálhatja az Iris Graphics 6100 – főleg, ha részletesség és felbontás terén kompromisszumra is hajlandóak.

Ahogy az várható volt, inkább csak az egyszerűbb címeket képes 1080p-s felbontásban futtatni az Iris Graphics 6100, de ezeknél is a közepes vagy az alacsony részletességi szintet érdemes megcélozni, ha akadozásoktól mentesen szeretnénk játszogatni. A komolyabb címeknél már be kell érni a 720p-s felbontással, illetve a közepes vagy ennél alacsonyabb minőségbeállítással. Jól látszik, hogy ez nem egy gamer platform, de alkalmi játékra egyre alkalmasabbak az Intel megoldásai.

A legtöbb indie címnél a Full HD felbontás is célba vehető, akár maximális minőségbeállítás mellett is, sőt, egyes indie játékoknál még a ventilátor zümmögésétől sem kell tartani, annyira alacsony marad a terhelés – például a Mark of the Ninja esetében.

A többi címnél még a fenti beállítások alkalmazása mellett is hangos a hűtés: a motorzaj jól hallható, frekvenciája magas, így alaposan beárnyékolja a játékélményt, ha nem használunk fejhallgatót. Fejhallgató esetén nincs semmi baj, mert azt azért nem harsogja túl a ventilátor.

Fogyasztás, melegedés, zajszint, HTPC

Fogyasztás

A legerősebb NUC központi egysége 28 wattos TDP-vel büszkélkedik, így már alapjában véve sem számíthatunk extrém magas fogyasztásra. Annak érdekében, hogy pontos képet kaphassunk a fogyasztásértékekről, elvégeztük szokásos méréseinket. Persze fontos hozzátenni: a processzor és az iGPU normál használat mellett sosem lesz annyira leterhelve, mint amennyire mi izzasztottuk őket, szóval az alábbi terhelés a legrosszabb esetet mutatja.

A pici PC üresjáratban kevesebb, mint 10 wattot eszik, de ahogy majd később is látni fogjuk, általános terhelés alkalmával sem nagyon kér 15 wattnál többet. Ha a processzormagokat alaposan munkára fogjuk, a fogyasztás először 50 watt fölé ugrik, majd onnan szépen lassan visszakúszik a 46 watt körüli szintre, és ott is marad. A Prime és a FurMark együttes futtatása 51,8 wattos átlagfogyasztást eredményez.

Melegedés

Üresjáratban nincs túl meleg a NUC belsejében: a processzormagok 41 Celsius fokosak, a tokozás 40 Celsius fokos, a CPU hűtő fordulatszáma pedig eközben 3284 RPM. Ha odapörkölünk a rendszernek, és ráeresztünk egy Prime95-öt, azonnal elszabadul a pokol.

A processzormagok hőfoka hamar 100 Celsius fok környékére ugrik, a processzorhűtő pedig maximális, 6192 RPM-es fordulatszámra vált, ami már hangos. Prime95 és FurMark együttes futtatásakor 97-99 Celsius fok köré mérséklődik a processzormagok hőfoka, ugyanis az iGPU is lefoglal magának egy kis TDP keretet, de a CPU hűtő ventilátor fordulatszáma változatlanul maximumon marad. Annak érdekében, hogy a helyzetet látványosabban is szemléletethessük, lefuttattuk az AIDA64 stabilitástesztjét, amin a 100%-os processzorterhelés esetén jelentkező Throttling mértéke is remekül látszik. Íme:

A fentiek alapján úgy tűnik, hogy a Core i7-es modellhez társított processzorhűtő nincs teljesen a helyzet magaslatán, no de azt sem szabad elfelejteni, hogy ez egy extrém megpróbáltatás: átlagos felhasználás mellett 50-75 Celsius foknál nem melegebbek a CPU magok, ha a NUC az asztalon pihen és nem egy rosszul szellőző polcon.

Zajszint

A NUC felemásan teljesített zajszint tekintetében, hisz üresjáratban a hangját sem halljuk, de már közepes terhelés esetén is azonnal beindul a ventilátor zümmögése. Ez ugyan nem túl hangos, de mivel magasabb frekvencián szól, így sokkal szembetűnőbb, mind mondjuk egy kis szélzaj – konkrétan a motor zümmögését lehet hallani.

Filmnézés vagy internetezés közben nincs ilyen probléma, de játék közben már igen: még az egyszerűbb címek is zümmögésre késztetik a ventilátort, így zavartalan játékhoz érdemes fejhallgatót használni – főleg, ha erőforrás-igényesebb címről van szó, mert annál már tényleg hangos a ventilátor.

HTPC felhasználás

Tesztünk főszereplője akkor sem jön zavarba, ha HTPC szerepkört osztunk rá, ugyanis a 23,976 Hz-es képfrissítési rátával röhögve megbirkózik, csak úgy, ahogy a különböző 720p-s és 1080p-s tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszásával. A termék a 4K-s kijelzőket és a 4K-s tartalmakat is támogatja, ám ezeket a képességeket megfelelő infrastruktúra híján nem tudtuk kipróbálni.

1080p-s H.264-es tartalmak lejátszásakor 12 watt körüli, míg 720p-s H.264-es tartalmak lejátszásánál 11,5 watt körüli fogyasztást mértünk. A processzormagok mindkét esetben üresjáratban, 0,74 GHz-en ketyegtek, a terhelés mértéke pedig sorrendben 3% és 2% körül alakult.

720p H.264
1080p H.264

Filmnézés közben a ventilátor szerencsére csendben van, így nem rontja el a kikapcsolódást. Az IR vevő segítségével könnyedén társítható a rendszerhez médiacenter távirányító, így a házimozi PC kényelmesen, a tévé előtt ülve vezérelhető.

Verdikt

A Core i7-5557U processzorral szerelt NUC összességében meggyőző teljesítményt nyújt: processzor szinten nagyon erős, igaz, leginkább csak olyan feladatokra érdemes befogni, amelyekhez elég a két CPU mag. Az integrált videóvezérlő meglepően jó teljesítmény mellett futtatta a különböző játékokat, de azért a helyén kell kezelni: leginkább alkalmi játékra alkalmas, úgy is csak régebbi és/vagy kevésbé komplex játékokhoz, ugyanis a magasabb részletességbe és a GPU-intenzívebb címekbe beletörik a bicskája.

A NUC anyaghasználat, dizájn, felépítés és szerelhetőség terén nagyon jó – az egyetlen dolog, amit igazán sérelmezni lehet, az a zongoralakk fekete hatású borítással ellátott fedlap, ami mind a karcokat, mind a port, mind pedig az ujjlenyomatokat mágnesként vonzza.

Mondjuk ez elég szubjektív, biztos lesz, aki örül neki, szóval igazából csak két negatívumot tudunk a gépről mondani. Egyrészt a tesztekből úgy tűnik, hogy a hűtőrendszer nem éppen a 28 wattos TDP-vel rendelkező processzorhoz lett kifejlesztve: a 15 wattos processzorokhoz még jó lehet, de a mérések alapján a 28 wattos modellt már nem tudja hatékonyan lehűteni, ha aktiválódik a Turbo Boost támogatás. Ennek konstans throttling, azaz órajel-visszavétel az eredménye, plusz az, hogy a processzor 100 Celsius fokon forr. Ehhez hozzájön, hogy a hűtés nem éppen halk: közepes vagy magasabb CPU terhelésnél hallhatóan elkezd zajongani a ventilátor, maximális terhelésnél pedig kifejezetten zavaróan hangos. A siker érdekében ezzel valamit kezdenie kell a gyártónak, bár az is igaz, hogy ilyen kompakt rendszer esetében nincs túl sok mozgástér, ha ilyen erős processzort pakolnak az alaplapra.

A másik nagy probléma az ár: a 197 000 forintos összeg miatt csak egy szűk réteg engedheti majd meg magának a csúcsmodellt, ráadásul ezért az összegért tulajdonképpen egy kompromisszumos megoldást kapunk, ami nem mindenkinek megfelelő.

Ez a NUC kiválóan alkalmas lehet helytakarékos, de erős irodai PC építésére, ami nincs szem előtt, általában nem is zajong és még keveset is fogyaszt. A termékre akár a mindenes HTPC szerepét is rá lehet osztani, hisz elég gyors, elég pici és elég keveset fogyaszt. Játékra csak korlátozottan alkalmas, ahogy az a tesztekből is kiderült, így ha a játék a cél, érdemes másfelé nézelődni.

A tesztben szereplő Intel NUC5i7RYH az Intel hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Hasznos hivatkozások:

A gyártó hivatalos weboldala

iPon webshop

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward