Tesztelték a szeizmikus varázsköpenyt

Marseille-i kutatók elsőként hoztak létre és teszteltek a valóságban a földrengés hullámai ellen védő metaanyagot. 

Tesztelték a szeizmikus varázsköpenyt

A metaanyagok, vagyis az elektromágneses hullámok bizonyos tartományaival szemben „láthatatlanságot” biztosító anyagok legizgalmasabb, bár nem feltétlenül leghasznosabb változatai az optikai tartományban észlelhetetlenek (a mesék láthatatlanná tévő köpenyének tudományos változatáról van szó). Ezen anyagok különlegessége, hogy adott hullámhosszakra negatív törésmutatóval rendelkeznek, így az ilyen hullámok megkerülik az objektumot, és úgy bukkannak ki a túloldalon, mintha semmi sem állt volna útjukban. Ez persze nem csak a látható tartományban valósítható meg, a marseille-i Fresnel Intézet és a Menard nevű cég kutatói például akusztikus hullámokkal, azon belül is elsődlegesen szeizmikus hullámokkal szeretnék megvalósítani ugyanezt, egy gyökeresen új földrengésvédelmi módszert kidolgozva.

Az ötlet persze nem új, többen felvetették már, hogy a nagy fontossággal bíró komplexumok (atomerőművek, repülőterek) védelmét úgy is meg lehetne oldani, hogy a földrengés hullámainak java egyszerűen elkerülje ezeket, azonban a francia szakértők az elsők, akik ténylegesen megépítették és tesztelték a szeizmikus varázsköpenyt.

A metaanyagok titka elsődlegesen szerkezetükben rejlik: periodikusan ismétlődő elemekből épülnek fel, mégpedig olyan módon, hogy az elemek mérete és egymástól való távolsága jóval kisebb a felhasználandó elektromágneses sugárzás hullámhosszánál. A beeső hullám így nem tudja megkülönböztetni az egyes elemeket, homogénnek látja a metaanyagot, nem képes behatolni annak szerkezetébe, hanem megfelelő elrendezés esetén gyakorlatilag kikerüli az objektumot.

A francia szakértők egy agyagos hordalékkal fedett területen hozták létre az említett metaanyag-szerkezetet: három előre meghatározott nyomvonal mentén precíz elrendezésben 5 méter mély lyukakat fúrtak a talajba. A területet akusztikus szenzorokkal szerelték fel, majd 50 hertzes rengéshullámokat keltettek a lyukrendszeren kívül. A mérések alapján a szeizmikus hullámok elkerülték a védeni kívánt területet, és a legmélyebbre jutó hullámok is csak a második lyuksorig értek el.

Rengéshullámok esetében persze egyáltalán nem garantált azok hullámhossza (sőt, többnyire sok eltérő frekvenciából állnak össze mire elérik a felszínt és az épületeket), a metaanyagok többsége pedig csak bizonyos szűk hullámhossz-tartományokban működőképes. A szakértők úgy vélik azonban, hogy már az is nagy előrelépés lehet a földrengésvédelemben, ha az épületek sajátfrekvenciájával egyező hullámhosszakkal szemben sikerülne hathatós védelmet találni, hiszen így megelőzhetőek lennének a rezonanciakatasztrófák. Ez pedig elviekben megoldható lehet a fent leírt módszerrel.

Persze akadnak más problémák is a szeizmikus hullámok ilyetén elhárításának metódusával, például felmerül a kérdés, hogy milyen hatással lesz a rengéshullámok eltérítése a környező más épületekre, amelyek így még súlyosabb hatásoknak lehetnek kitéve. Több kutatócsoport ezért olyan megoldásokon dolgozik, amelyek inkább a hullámok energiájának elnyelését tennék lehetővé, nem pedig ezek visszaverését vagy eltérítését. Akadnak azonban olyan esetek, amikor a franciák megoldása kétségkívül nagyon hasznos lehet, főleg hogy meglehetősen egyszerű megvalósítani.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward