Terminátor-kontaktlencse

Sikeresen tesztelték az elektronikus kontaktlencsét élő szemen.

Terminátor-kontaktlencse

Babak Parviz professzor 2009-ben jelentette be, hogy csapata olyan lencse kifejlesztésén dolgozik, amely rögtön a viselő szemére vetíti a feldolgozott információt, amolyan Terminátor-stílusban. Mostanra elkészült a működő modell, amelyet nyulakon már teljes sikerrel teszteltek.

A lencse kijelzője egyelőre csak egyetlen pixelt jelenít meg, de működőképességének bizonyítása az első lépés az összetettebb verziók felé. Egy (embernek is) hasznos lencsének majd legalább több száz pixelt meg kell tudni jelenítenie ahhoz, hogy látszódjanak rajta a rövidebb emailek és SMS-ek.

A lencse energiaellátását külső forrásból antenna segítségével oldották meg, majd egy integrált áramkörön keresztül jut el az átlátszó irányító chipbe, amely egyetlen kék LED-et vezérel. Sajnálatos módon, míg a szabad térben az energiaellátásért felelős antenna hatótávolsága még egy méter volt, a szemre kerülve ez két centire csökkent, így most ennek a problémának a megoldását keresik a kutatók.

A másik problémát az jelenti, hogy az emberi szem legkisebb fókusztávolsága is pár centiméterre van a szemlencse felületétől, így az ennél közelebb megjelenített információt homályosan látnánk. Ennek megoldására a tudósok Fresnel lencséket használtak, így nagyítva a kijelző felületet.

Következő lépésként a vezeték nélküli energiaellátás fejlesztésén dolgoznak majd Parvizék, illetve szeretnének mielőbb szöveget megjeleníteni a lencsén.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward