Terjeszkedik a Wiki

A Wikia Inc., a Wikipedia nonprofit szervezet kereskedelmi hátterét adó vállalat tegnap bejelentette, hogy egy teljesen új közösségi alapokon szerveződő Web 2-es oldalt hoz létre, mely befogad majd blogokat, szociális hálókat és egyéb webkettes szolgáltatásokat. Az új otthon a teljesen fantáziátlan OpenServing nevet kapta.

Terjeszkedik a Wiki

A Wikia Inc., a Wikipedia nonprofit szervezet kereskedelmi hátterét adó vállalat tegnap bejelentette, hogy egy teljesen új közösségi alapokon szerveződő Web 2.-s oldalt hoz létre, mely befogad majd blogokat, szociális hálókat és egyéb webkettes szolgáltatásokat. Az új otthon a teljesen fantáziátlan OpenServing nevet kapta.

A meglepő fordulat, hogy teljesen ingyenesen elérhető a teljes termék, egyetlen kikötéssel, hogy a felhasználó sem kérhet pénzt az átlala nyújtott szolgáltatásért vagy szoftverért, viszont engedélyezik a reklámok elhelyezését úgy, hogy annak bevételét a felhasználó meg is tarthatja. A Wikia egyszerűen minden „freebie” (ingyenes cucc) anyjaként aposztrofálta új szolgáltatását. Természetesen ezzel nem fedezték fel a spanyol viaszt, hiszen számos egyéb hely is van, ahol szabad felhasználású szoftvereket lehet publikálni, de a Wikiából kiinduló program talán látványosabb lesz a többinél.

A Wikia egyetlen dolgot kér a felhasználóktól: „Nem akarunk túl Web 1.0-ásnak tűnni, de arra kérjük az embereket, hogy helyezzenek el releváns linkeket a mi reklámokból fenntartott szájtjainkra” – mondta Jimmy Wales, a Wikia alapító elnöke. Az új szolgáltatás ezáltal igen szoros kapcsolatban lesz a Wikia egyéb tevékenységeivel, hiszen a profit orientált szájt fogja a közösségi interakció felé csábítani a populáris kultúrát keresőket. A szimbiózis működőképes lehet, hiszen a Wikia megtartja a reklámbevételeit saját felületein, az OpenServing pedig egy széles közösségi alapot teremt, ami a Wikia számára is gyűjt látogatókat.

A szándék komolyságát tükrözi, hogy a Wikia megvásárolta az ArmchairGM.com sport-blog szájtot, amivel máris ötletet adott a felhasználóknak ahhoz, hogy miféle közösségi interaktív csomagokat lehet létrehozni az új felületen. Továbbmenve a szervezet azt szeretné, ha a fejlesztők náluk helyeznék el alkalmazásaikat, így egy kellemes közeget teremthetnének a szabad forráskódú szoftvereknek. Wales szerint az oldal üzleti modellje még fejlődés alatt áll, kivéve az alapvető célkitűzéseket, miszerint minden befogadott szoftvernek szabad felhasználásúnak és közösség orientáltnak kell lennie. Konkrét kritériumokat viszont nem támasztanak azzal kapcsolatban, hogy milyennek kell lennie egy náluk elhelyezett dolognak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward