Terepre termett a Panasonic 7 colos, Windows 8.1-es tabletje

A ToughPad FZ-M1 az igazán zord környezeti viszonyok mellett jön majd jól. A vaskos házba burkolt gépezet kétféle kivitelben lesz elérhető.

Terepre termett a Panasonic 7 colos, Windows 8.1-es tabletje

Ha a Panasonic-ról és a táblagépekről egy mondatban van szó, akkor szinte biztosra lehet venni, hogy valamilyen strapabíró megoldásról beszélhetünk. Ezúttal a japán vállalat egy olyan terméket állított csatasorba, ami igazán kicsi képátló mellett nyújtja a Windows 8.1 minden erényét.

Az újdonságnak már a neve is nagyon árulkodó, hiszen a ToughPad széria legfrissebb tagjával állunk szemben. Az FZ-M1 típusazonosítóval megbélyegezett eszközt minden irányból vaskos gumiborítások és egyéb ellenálló anyagok övezik. Az újdonság szinte mindenfajta veszéllyel szemben strapabírónak ígérkezik: boldogul az ütésekkel és rezgésekkel, a szélsőséges környezeti viszonyokkal is megbirkózik, továbbá a vízzel és a porral szemben is egészen ellenáll egy bizonyos mértékig. Az újdonság IP65 és MIL-STD-810G előírásoknak felelt meg, és még azt sem veszi zokon, ha 1,5 méteres magasságról hullik alá egy óvatlan mozdulat miatt. Az első jelzés azt takarja, hogy por egyáltalán nem tud belejutni, és arra is lehet belőle következtetni, hogy minden irányból kisnyomású vízsugarakkal szemben véd megfelelően – gondolhatunk itt az esőre példának okáért. Az utóbbi előírás (MIL-STD-810G) ennél már sokkal átfogóbb teszteléssel szerezhető meg, ehhez ugyanis már különböző hőmérsékletek, extrém légnyomás, és még sok-sok más feltétel mellett kell megbízhatóan működnie az adott készüléknek. Mivel ilyen komolyan bírja a fizikai behatásokat, így nem kell azon sem meglepődni, hogy nem éppen átlagosak a külső paraméterei. A ToughPad FZ-M1 alatt a mérleg nyelve 544 grammig kúszik, és a háza éppen 18 milliméter vastag. Ezek alapján jószerivel azt lehet mondani, hogy nagyjából akkora helyet foglal, mint két teljesen átlagos, 7 colos tábla.

A szerkezet belsejében kétféle hardver húzta meg magát, ugyanis lesz egy olcsóbb és egy drágább változata is az FZ-M1-nek. Az alacsonyabb vételárral kecsegtetőnél egy Intel Celeron N2807 van a főszerepben. Ez a processzor Bay Trail-M platform tagja, kétmagos és 2,16 GHz-es órajelen üzemel, a grafikus feladatokért pedig egy korábbi fejlesztésű (7. generációs) Intel HD Graphics feldolgozó felel benne. Ennek a tárhelye 64 GB-os méretet ölthet, a rendszermemória tekintetében pedig 4 GB-tal szolgál. Ezzel szemben a drágább vasat már Intel Core i5-4302Y alapokra helyezték, ami egy jóval erősebb kétmagos, Hyper-Threading támogatással felvértezett konstrukció, ami 1,6 GHz-es frekvencián dolgozik, ha pedig minden erejét latba kell vetnie, akár 2,3 GHz-ig is elmehet a Turbo Boostnak köszönhetően. Ez utóbbiban egy Intel HD Graphics 4200 grafikus egység képviselteti még magát. A drágább ToughPadnál bőségesebb lett a tárhely és a RAM is, ebből fakadóan itt a rendszernek már 8 GB-tal lehet gazdálkodnia, a felhasználók pedig akár 256 GB-os SSD-vel is igényelhetik a masinát. (Bővítési lehetőség mindkettőnél van.) A gyártó tehát két különböző belsővel fogja kínálni a szerkezetet, és még az operációs rendszer sem egyezik a páros tagjainál. A celeronos verziónál a maximális költséghatékonyságot szem előtt tartva Windows 8.1 with Bing 64 bites változata került elő, mely ingyenesen vethető be, a Core i5 processzor támogatását élvező viszont már a mezei, 64 bites Windows 8.1-et futtatja – ez utóbbinál lesz visszalépési lehetőség is egészen Windows 7-ig.

A Panasonic friss fejlesztése a 7 hüvelykes felületen 1280 x 800-as felbontást alkalmaz, amihez IPS technológia és 500 nites fényerő fog társulni. Így napfényben is megfelelően látható lesz a kijelző tartalma, és széles betekintési szögekből sem kell torz képtől tartani. Az előlapon felbukkan még egy 720p-s videócsevegések bonyolítására alkalmas kamera, aminek lesz egy társa is a hátoldalon. A főkamera 5 és 8 megapixeles (itt is kijön az árkülönbség) fényképek készítésére képes. A kapcsolati lehetőségek tárházában szinte minden megtalálható, amire valaha szükség lehet. Alapból van benne 802.11 a/b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul EDR-rel és NFC chip, opcionálisan pedig erősebb WLAN antenna, 4G LTE modem, GPS vevő, valamint SmartCard, mágnescsík és hagyományos RFID olvasó, illetve még Ethernet csatlakozó is kapcsolható hozzá. Két különböző akkumulátorral lehet ellátni a gépet, így 8 vagy akár 16 órás üzemidő is kisajtolható az FZ-M1-ből. Az előbbi produkciót egy 3220 mAh-s megoldással lehet elérni, míg az utóbbiban egy 7100 mAh-s lesz a partner.

A Panasonic ToughPad FZ-M1 egyébként semmilyen formán nem ígérkezik igazán olcsónak, így minden bizonnyal csak ipari környezetekben tűnhet fel. A celeronos kivitel 1300 dollárról fog indulni, míg azoknak, akiknek szüksége van a Core i5 által garantált nagyobb teljesítményre, minimum 2100 dollárt kell leszurkolnia.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward