Tegra X1 alapú Chromebook jöhet

Egyre több jel utal az új Chromebookok érkezésére – ez már aligha lehet véletlen.

Tegra X1 alapú Chromebook jöhet

A jelek szerint Chromebook fronton hamarosan egy kis változás várható, legalábbis erre utal néhány esemény, amelyek az elmúlt napokban következtek be. Eddig jellemzően Intel alapú Chromebook noteszgépekkel találkozhattunk, de ez nem is véletlen, hisz a Chrome OS futtatásához szükséges CPU teljesítményt leginkább ezektől a központi egységektől várhatjuk el – ARM alapú társaik hiába fogyasztanak keveset, ha nem igazán tudnak felnőni a feladathoz, így viszonylag ritkán találkozni velük.

A helyzet viszont a Tegra X1 miatt megváltozhat, ez a SoC egység ugyanis már elég izmos CPU és GPU fronton is (igaz cserébe valamivel többet is fogyaszt mint az átlag ARM-os chipek). A Google szoftverfejlesztői pont emiatt láttak neki a Chrome OS, valamint a Coreboot, azaz Chromebookok BIOS-szerű nyílt szoftverének felkészítéséhez az új jövevény fogadására.

A Tegra X1-es SoC egység jóvoltából hamarosan új, ütőképes Chromebookok készülhetnek, amelyek ráadásul az első 64-bites ARM alapú Chromebookok lesznek. A Tegra X1 Tegra T120-as kódneve mellett egyébként a "Smaug" kódnév is feltűnt a szoftverben, ami tulajdonképpen a SoC egységgel felvértezett, Chromebookokba szánt alaplapot takarja.

Eddig a kevés ARM alapú Chromebook csak a SoC egységek alacsony fogyasztásából profitálhatott: remek példa erre az Acer Tegra K1 alapú Chromebook 13-as noteszgépe, amely 13 órányi üzemidővel kecsegtet. A Tegra X1 alapú megoldások érkezésével az alacsony fogyasztásból fakadó hosszú üzemidő mellé végre jó CPU és iGPU teljesítmény is társulhat, ami új lendületet adhat az olcsó Chromebookok terjedésének.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward