Távozik a legismertebb szakember a Nokia mobilokat készítő HMD Globaltól

A finneknél az elmúlt hónapok alapján óriási a baj, és most kiderült, hogy már a vezetők is kezdenek elszivárogni.

Távozik a legismertebb szakember a Nokia mobilokat készítő HMD Globaltól

A HMD Global szinte észrevétlenül sodródott a csőd szélére, és bár a vállalat nem beszél arról, hogy rossz volna a helyzet, gyakorlatilag teljesen egyértelmű, hogy óriási gondban vannak. Az új készülékek sokszor hónapokat késnek, vagy be sem mutatkoznak, és már a frissítésekkel is ugyanez a helyzet, pedig eleinte úgy tűnt, hogy nagyon szép jövő elé néz az újraélesztett Nokia.

Rengeteg negatív hírről kellett beszámolni az elmúlt években a HMD Global kapcsán, és sajnos ezúttal is egy érzékeny téma került elő. Kiderült, hogy távozik a vállalattól Juho Sarvikas, aki a termékigazgatói szerepet töltötte be a felmondásáig. Sarvikas rendkívül aktívan dolgozott azon, hogy a HMD Global munkája kiemelt figyelmet kapjon. Gyakorlatilag minden frissítésnek az elindításáról ő számolt be, ami egyáltalán nem megszokott a nagy gyártók köreiben.

Galéria megnyitása

A termékekért felelős vezető nagyon hosszú ideig dolgozott a Nokia okostelefonok fejlesztésén, ami miatt ugyancsak fontos szereplő volt a HMD Globalnal. Tudniillik még 2006-ban igazolt a finn céghez, és megmászta a ranglétrát, így kiérdemelten jutott vezető poszthoz a HMD Globalnál is, ahol végig azon dolgozott, hogy a termékeket megismertesse a vásárlóközönséggel. Nagyon sokat köszönhetett neki a cég a kezdeti sikereknél.

Juho Sarvikas termékmenedzserként kezdte a Nokiánál, és 2011-re elérte, hogy az AT&T portfólió és az üzleti menedzsment is az irányítása alá tartozzon. Amikor a Microsoft bevásárolt a Nokiánál, akkor Sarvikas is ment a redmondiakhoz, ahol szintén egyre magasabb pozícióba került, és megkapta a nyomógombos mobilok részlegének vezetői székét.

Ott volt a HMD Global megalakításánál, miután a Microsoft úgy döntött, hogy lehúzza a rolót ezen a területen. Jelentős szerepe volt Sarvikasnak abban, hogy a vállalat több régi klasszikust is felélesztett, amelyek végül olyan sikeresek lettek, hogy a HMD Global piacvezető lett a nyomógombos mobiltelefonok szakágában. És eközben természetesen az okostelefonok fejlődését is folyamatosan igazgatta, és sokat tett azért, hogy 5G-s készüléket is kínáljon a Nokia Android One platformon. 2020 májusában az észak-amerikai régió vezetője lett, miközben a korábbi posztját is megőrizte.

Galéria megnyitása
Juho Sarvikas és a HMD Global első okostelefonja, a Nokia 6

„A Nokiával és a HMD-vel eltöltött csodálatos 15 év után meghoztam azt a kemény döntést, hogy itt az ideje a továbblépésnek. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt értünk el, és tudom, hogy a HMD és a Nokia telefonok sikere folytatódik.” – jelentette ki a Twitter-csatornáján Juho Sarvikas.

Arról nem beszélt a szakember, hogy milyen okból döntött a távozás mellett, de minden bizonnyal köze van a dolognak ahhoz, amit fentebb vázoltunk. Hiába ívelt nagyon szépen felfelé a HMD Global pályája az első kettő évben, azóta folyamatosan esik vissza, és nem igazán lehet azt látni, hogy tudnak tenni érdemben a hanyatlás ellen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap