Shop menü

TÁPKÁBEL NÉLKÜLI GAMER VIDEOKÁRTYÁKAT VÍZIONÁL AZ ASUS – KISZIVÁRGOTT NÉHÁNY ÚJABB RÉSZLET A KONCEPCIÓVAL KAPCSOLATBAN

A koncepcióról korábban már beszámoltunk, most azonban újabb részletek láttak napvilágot vele kapcsolatban, hála az egyik hardverdetektív, @momomo_US kutatásának.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Tápkábel nélküli gamer videokártyákat vízionál az ASUS – Kiszivárgott néhány újabb részlet a koncepcióval kapcsolatban

Az ASUS háza táján több érdekes újítás is elkészült az elmúlt időszakban, amelyek közül a DIY-APE koncepció igazából már egyéb gyártók alaplapjain is feltűnt. A DIY-APE lényege, hogy az alaplapi tápcsatlakozók, illetve az egyéb csatlakozók is az alaplap hátuljára kerülnek, ennek köszönhetően javul a rendszer szellőzése, valamint letisztultabb is lesz az összkép, hiszen a bővítőkártyák felőli részen kevesebb tápkábel tekerek. A vállalat a videokártyák tápellátását is megreformálná, gyakorlatilag leszámolna a PCI Express tápkábelek használatával, méghozzá úgy, hogy a PCI Express x16-os slot mögött egy külön slotot alakít ki, ami a PCI Express x1-es slotok formavilágát illeti, és akár 600 W-nyi teljesítmény biztonságos továbbítására is képes.

Galéria megnyitása

A különleges tápcsatlakozót először a Computex 2023 alkalmával csodálhattuk meg, majd később egy kínai rendezvényen is feltűnt. A lényeg az, hogy biztonságosabb tápellátást biztosítsanak a gamer videokártyák számára, így a 12VHPWR tápcsatlakozót is el lehetne felejteni idővel, amennyiben átveszi a piac az ASUS „találmányát”. Igazából ez a fajta tápcsatlakozó csak a klienspiacon újdonság, a szerverek szegmensében előszeretettel használják az egyes bővítőkártyákhoz, ott High Power Card Edge néven fut, és igazából megbízhatónak bizonyult az elmúlt időszakban. Alapjában véve a 12VHPWR tápcsatlakozó is az lenne, viszont az első generációs verziókat könnyű hibásan csatlakoztatni, és ha nem illeszkedik a csatlakozó az aljzatban 100%-osan, az kontakthibát, túlmelegedést, illetve a csatlakozó megolvadását is okozhatja.

Ebből volt is probléma néhány hónapja, ám az Nvidia vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy nagyrészt felhasználói mulasztás okozta a problémát. Ennek ellenére megígérték, biztonságosabbá teszik a tápcsatlakozót, ennek második generációs kiadása pedig csendben forgalomba is került, méghozzá egy átdolgozott dizájnnal. A négytűs érintkező-tömb hátrébb került az aljzatban, így mindenképpen muszáj teljesen csatlakoztatni a kábelt, különben nem kap rendes tápellátást a videokártya.

Galéria megnyitása

Az ASUS megoldása a PCI Expres és a 12VHPWR tápcsatlakozókat tenné feleslegessé a gamer videokártyák esetében, helyettük egy biztonságosabb és diszkrétebb megoldást használva. Az új tápcsatlakozó egyébként összesen 16 darab dedikált érintkezőn keresztül adná le a maximum 600 W-nyi teljesítményt a videokártya felé, míg további 12 érintkezőn keresztül a videokártya és az alaplap közötti kommunikáció zajlana annak érdekében, hogy a tápellátással kapcsolatos információk áramolhassanak.

Galéria megnyitása

Az új tápcsatlakozót egy ASUS videokártya, a GeForce RTX 4070 Megalodon már használja is, ám a nem is oly távoli jövőben több modell is megkaphatja a GC-HPWR tápcsatlakozót. Ez a megoldás első körben csak az ASUS platformjaival működne, később azonban, ahogy a többi videokártya gyártó, illetve a többi alaplapgyártó is átveszi a koncepciót, szélesebb körben is elterjedhetne. A szóban forgó videokártya egyébként „csak” 200 W körüli TDP kerettel rendelkezik, de később a nagyobb fogyasztású modellek is megkaphatják az új tápcsatlakozót, így egyre inkább ki lehet majd aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

Galéria megnyitása

Arról egyelőre nincs hír, hogy a többi gyártó mit gondol a GC-HPWR tápcsatlakozóról, azaz tervezik-e, hogy saját termékeikbe is implementálják, ám abból kiindulva, hogy az alaplappiacot célzó DIY-APE koncepció iránt egyre többen érdeklődnek, nincs kizárva, hogy annak részeként a GC-HPWR tápcsatlakozó is megkezdheti térhódítását.

Galéria megnyitása

A dizájn alapján a GC-HPWR tápcsatlakozóval szerelt ASUS videokártyák nem működnek majd a normál alaplapokban, hiszen nem lesz megoldható a tápellátásuk; viszont a GC-HPWR aljzattal ellátott ASUS alaplapokban jó eséllyel működni fognak a GC-HPWR tápcsatlakozó nélküli videokártyák is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére