Szolid rajtot vett az Android 4.4 és a Nexus 5

A Google új rendszere letisztultabb felhasználói felülettel, és nagyobb szerephez jutó Now-val érkezik. Az első "lakhelye" a költséghatékony a Nexus 5 lett.

Szolid rajtot vett az Android 4.4 és a Nexus 5

Az Android legújabb variánsára és a Nexus 5-re is lehetett már számítani, de az eddigi rutinnal ellentétben a Google most nem csapott semmilyen felhajtást, teljesen csendben leplezték le hivatalosan az újdonságokat. Az Android 4.4 ismételten egy édességről kapta a nevét, ám végre dobták a Jelly Beant, amelynek az égisze alatt több átfogó frissítés is érkezett, a mostani kiadás már a KitKat névre hallgat. Ezt szintén sokáig titokban tartottak – a szakmédia felé az előzetesen megálmodott Key Lime Pie-t közvetítették az utolsó pillanatokig.

Android 4.4

Az Android 4.4, ahogy azt a verziószáma is valamelyest előre vetítette, nem hoz egetrengető változásokat, de így sem lesznek elhanyagolhatóak azok az újítások, amik ezzel kerülnek bevezetésre. A fejlesztés során nagy hangsúlyt kapott a felhasználói felület, de összességében az új Android is az Ice Cream Sandwich-csel és a Jelly Beannel bevezetett megjelenést vitte tovább. Az Android 4.4 telepítését követően el fog tűnni az alsó és felső fekete sáv, amelyekben a különböző értesítési és állapotjelző ikonok, valamint a virtuális kezelőszervek foglaltak helyet. No, nem arról van szó, hogy ezeket a jövőben nélkülöznünk kéne, szó szerint csak a fekete sávnak üthetjük bottal a nyomát, mostantól ugyanis a kijelző teljes felületét a háttérkép uralja. Teljes képernyőre váltva pedig mindenféle felesleges dolog el fog tűnni a megjelenítőről, csak az adott alkalmazásé lesz a főszerep. Emellett az eddig is alkalmazott Roboto betűtípuson is eszközöltek némi finomítást, ami a rendszer egészére kihat.

Fontos az Android 4.4 kapcsán kiemelni, hogy a Google ezzel most tényleg szeretne a szegmentáció ellen is harcba szállni, ennek érdekében pedig jelentősen csökkentették a megoldás memóriaigényét. Immáron 512 MB-nyi RAM is elegendő lesz ahhoz, hogy akadásoktól mentesen használható legyen a készülék (nyilván visszafogott multitasking mellett, ám ez így is bizakodásra ad okot). Az utóbbi időben a rendszermemória növekedése elképesztő méreteket öltött, a Galaxy S5 kapcsán már 4 GB-os pletykákról hallani. A jobb erőforrás beosztás érdekében bevezettek néhány automatikus lépést is, így például az említett, 512 MB RAM mellett a luxusnak számító animációk maguktól deaktiválódnak majd. Továbbá az appok fogyasztása is jobb lesz, a Chrome böngésző esetében mondjuk 16 százalékkal kevesebb memóriára van szükség a KitKat mellett, mint az előd, Jelly Bean esetében. Ezeknek köszönhetően sokat fog javulni a multitasking sebessége.

A Google Now még mélyebbre ásta már magát az Androidban. Az egyszerűen "OK Google" kulcsszavakkal előcsalogatható asszisztens applikáció minden eddiginél nagyobb belátással rendelkezik a masinánkba – mindezt annak érdekében, hogy még hatékonyabban tudjon szolgálni minket. A kereső sokat fejlődött, így ez már nem csak a weben képes hasznos információkra lelni, hanem a telefonkönyvünkben is bármilyen információ alapján eligazodik, és belenézhet az alkalmazások képességeibe is. Ebből kifolyólag lényegében a harmadik féltől származó appok tudását is magára öltheti a Now, de ehhez valószínűleg az adott alkalmazásnak is meg kell felelni néhány kitételnek. Ha már az alkalmazásoknál járunk: sokkal több lehetőséget fognak kapni a fejlesztők annak érdekében, hogy ténylegesen szép alkalmazásokat alkothassanak. Több dologra kell itt gondolni, kezdve a választékosabb animálási megoldásoktól az olyan API-kig, mint a RenderScript, amivel natívan futtatott programok hozhatóak kalap alá. A RenderScript kiváló teljesítményt nyújt minden eszközön az automatikusan támogatott többmagos processzor, grafikus vezérlő, és egyéb feldolgozók kihasználása miatt.

A kapcsolati lehetőségekre is nagy figyelmet szenteltek, így az Android 4.4 már vidáman képes kiaknázni az egyre sűrűbben visszatérő infraportot. Ez egy külön API-t is kapni fog hamarosan, hogy szabadabban lehessen rá építeni. Bekerült továbbá a Miracaston keresztül a vezeték nélküli kijelzők kezelésének lehetősége is. A WLAN esetében pedig a Wi-Fi TDLS az, ami megszépítheti a napjainkat. A TDLS (Tunneled Direct Link Setup) lehetővé teszi a multimédiás vagy egyéb tartalmak streamelésekor a nagyobb és stabilabb sávszélesség elérését. Az NFC körül pedig a Host Card Emuláció jelenti az innovációt, ami valóban nagyon fontos. Ennek hála a jövőben a mobilba épített chippel képesek leszünk például fizetni is, mintha csak az NFC-s bankkártyánkat használnánk.

Sok-sok kisebb változás is lesz az új Androidban, valószínűleg olyanok is, amik a felhasználók elől egyelőre rejtve maradtak. Újdonság az okos hívásazonosítás, mely a Google Maps adatbázisában (ott nyilván tartott vállalkozások között) is tud keresni, vagyis nem csak a saját kontaktlistánk alapján azonosíthat egy hívót. Érdekes, de nagyon jó ötlet ez, és nagy benne a potenciál. Lecserélték az eddig megszokott üzenetkezelőt, így a beérkező SMS-eink már a Hangouts felületén lesznek olvashatóak – a Hangouts ezen újítása egyébként mindenkinek elérhető már. A Grab & Go segítségével vezeték nélküli nyomtatásra lesz lehetőségünk helyből bármilyen HP ePrint vagy a Google Cloud Printben felvett kliensgépre.

A Chromiumot figyelembe véve pedig a WebView megjelenése az igazán fontos. Az új böngésző átfogóbban támogatja a HTML5-öt, a CSS3-at és a legfrissebb V8 motorral a JavaScriptet, amely jelentősen javít majd ilyen téren a teljesítményen. Végül, de nem utolsó sorban, könnyebb lesz az online tárhelyek kezelése, jobban bánik majd a különböző szenzorokkal, és már nemcsak pillanatképek készíthetőek majd a kijelzőnk tartalmáról, hanem MP4 videók is.

Az Android 4.4 a Nexus 5-ön van egyelőre csak jelen. Egyébként az eddig megszokott frissítési ütemtervet követi, tehát minden olyan referenciamodellen bevetésre kerül majd, ami két évnél fiatalabb. Ennek az érkezésére tehát a Nexus 4, a két Nexus 7 és a Nexus 10 tulajdonosok számíthatnak elsősorban. Ezeken felül a Google Edition gépek is megkapják az új rendszert, tehát hamarosan a Galaxy S4 és a HTC One különleges kivitelére is befuthat a KitKat. A Samsung által szállított Galaxy Nexus a tisztogatás áldozatává vált.

Nexus 5

Az új operációs rendszer után most vegyük jobban szemügyre, min is kelt először életre. A Nexus 5-nek nem sok rejtegetnivalója maradt mostanra, ugyanis előzetesen elképesztő mennyiségű pletykával futhattunk össze szerte az interneten, melyeknek jelentős része most be is igazolódott. A mobilt már hónapokkal ezelőtt lencsevégre kapták egy alkalmazott kezében a Google székháza előtt, és mostanáig mindenki azt találgatta, mit is kapunk a Nexus 5 címén. Lássuk hát, hogy fest a versenyképesebb áron kínált konstrukció.

Az ismételten az LG által életre hívott okostelefon most nem villantott olyan extrém anyaghasználatot, mint amilyet a Nexus 4-nél láthattunk, de az új formavilág sem éppen mindennapos. Az előlapon a hangszóró egy kicsi körben foglal helyet, és mellette csak az 1,3 megapixeles képek és HD videók készítésére alkalmas kamera figyelhető meg az óriási, 5 hüvelykes (4,95") megjelenítőn túlmenően. Nem tudni, hogy a különböző szenzorok (pl. fény-, és közelségérzékelő) hova költöztek, ám minden bizonnyal nem kell ezeket sem hiányolnunk. A gépezet panelje az elvárásoknak megfelelően 1920 x 1080 képpontos felbontású, a széles betekintési szögekről pedig a True HD IPS Plus technológia gondoskodik. Az előlap védelmét amúgy a Corning műhelyéből származó Gorilla Glass 3 üvegre bízták, így jól bírja majd a strapát összességében.

A hátlapra került főkamera egy LED villanó társaságát élvezi. A 8 megapixeles, 1/3,2 colos BSI CMOS szenzorral ellátott megoldást optikai képstabilizátorral is felvértezték. A 360 fokos gömbpanoráma és egyéb módok mellett feltűnt egy új, magas dinamikatartományú, HDR+ funkció is, ami lényegében a Tegra 4 SoC esetében már látott felvételi mechanizmust takarja: a HDR fotóhoz szükséges két kép egyszerre készül el, így elkerülhető a homályosodás és az elcsúszás. A 137,84 x 69,17 x 8,59 milliméteres készülékházban egy Qualcomm Snapdragon 800 chip uralkodik. Az MSM8974 2,26 GHz-es Krait 400 magokat és egy 450 MHz-es frekvencián ketyegő Adreno 330 grafikus processzort foglal magába. Ehhez kapcsolódik 2 GB-nyi LPDDR3 rendszermemória, amely 800 MHz-en üzemel, valamint 16, vagy adott esetben 32 GB-nyi háttértár, és ez (a Nexus széria "jó szokásához" híven), most sem bővíthető memóriakártyákkal.

Tokot is kapott, ami több színben fog pompázni.

A kapcsolati lehetőségek elég szélesek, kezdetnek pl. ott a 4G LTE kommunikációs modem, amely 100/50 Mbps-os sebességet nyújt szinte minden szükséges frekvencián. A Wi-Fi kétsávos és megfelel a 802.11ac előírásoknak is, van Bluetooth 4.0 LE modul, az NFC chip sem hiányozhat, és van GLONASS támogatású A-GPS vevő is. A hátlap mögött rejtőző akkumulátor vezeték nélkül is újratölthető lesz (Qi szabványt használ). Erre, mármint a töltésre, sűrűn fog sor kerülni, ugyanis mindössze 2300 mAh-s kapacitású a telefon telepe, ami érthetetlenül vérszegény ilyen paraméterek mellett. A gyári adatok szerint 17 órányi telefonálásra és 7, illetve 8,5 órányi internetezésre van lehetőségünk egy töltést követően LTE, avagy Wi-Fi használatakor. A 130 grammos telefon keretén a szabványos micro-USB csatlakozó aljzat és a 3,5 mm-es sztereó jack társaságában egyébként egy SlimPort is feltűnt.

A Nexus 5 máris megrendelhető a Play Store kínálatában. A gépezet ára 350 dollárról, illetve euróról indul. Amennyiben a nagyobb tárhelyre (32 GB) tartunk igényt, akkor 400 eurót kell a virtuális pénztárnál leszurkolni. A megvásárlására jelenleg ott van lehetőség, ahol anno a Nexus 4 is kapható volt a rajtkor, úgyhogy nekünk várni kell rá egy kicsit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward