Szerkezeti átalakításba kezdtek az Intelnél, egy kulcsfontosságú szakember távozik

Úgy tűnik, Dr. Murthy Renduchintala lehet az, aki miatt késik a 7 nm-es csíkszélesség bevezetése, így neki távoznia kell. Ezzel egy időben feldarabolják a TCSG csoportot is, amely helyett öt új részleg jön létre az eredményesebb működés érdekében.

Szerkezeti átalakításba kezdtek az Intelnél, egy kulcsfontosságú szakember távozik

Az Intel háza táján nincs minden rendben, ugyanis a legutóbbi negyedév pénzügyi eredményeinek ismertetésekor kiderült, a 7 nm-es csíkszélességgel kapcsolatban problémák merültek fel az elmúlt időszakban, amelyeket ugyan sikerült elhárítani, ám az új gyártástechnológia ennek ellenére további fél évnyi csúszást szenvedett el, vagyis az eredeti tervekhez képest már egy év lemaradásban van.

Pedig nemrégiben még arról szóltak az ambíciózus tervek, hogy a 7 nm-es csíkszélesség időben érkezik és újra visszaemeli az Intelt az élvonalba, már ami a gyártástechnológiákat illeti. Ez természetesen befolyásolja a tervezett termékrajtokat is, ám a jelek szerint olyan óriási csúszás akkor sem lesz, mint a 10 nm-es csíkszélességnél, amely éveket csúszott, ugyanis az Intel a jelek szerint akár bérgyártók szolgálatait is igénybe fogja venni a termékek legyártásához. 

Utóbbival kapcsolatban konkrétumok egyelőre nem hangzottak el, ám a bejelentés alkalmával úgy tűnt, csak a grafikus processzorok gyártását szervezhetik ki, a processzorokét nem, ám az aktuális információk szerint akár a processzorok esetében is sor kerülhet ilyesmire. Idővel egészen biztosan kiderül, mi a helyzet ezen a téren, most azonban vannak egyéb történések is, amelyek igen-igen nagy jelentőséggel bírnak.

Galéria megnyitása Dr. Murthy Renduchintala A pénzügyi eredmények tálalása után az Intel részvény-árfolyama mélyrepülésbe kezdett, amelynek eredményeként 16%-os esést sikerült elkönyvelni, ami piaci kapitalizáció terén 43 milliárd dolláros mínuszt jelent. Az eseményeket látva a vezetés úgy döntött, valamit tenni kell annak érdekében, hogy megnyugtassák a piacot és a befektetőket, ez a valami pedig egy szerkezeti átalakítás formájában öltött testet. Lényegében arról van szó, hogy a TCSG csoportot (Technology, Systems Architecture and Client Group), ami a technológiai fejlesztésekért és az architektúrákért felel, illetve a csíkszélességekkel kapcsolatos munkákat is koordinálja, feldarabolásra kerül, vagyis öt új részlegre bontják a sikeresebb működés érdekében. Hogy ez célravezető-e? Idővel egészen biztosan kiderül, ugyanis mindenképpen látszani fog, előrelépés történt-e, vagy visszalépés.

Ezt a részleget egyébként egy igen nagy név, Dr. Murthy Renduchintala vezeti, akit anno azért szerződtettek – nem kis summáért –, hogy segítsen a 10 nm-es csíkszélesség körüli fejetlenség rendbetételében és szabjon új irányt a munkának. A szakember még 2015-ben, Brian Krzanich vezetése alatt került az Intel kötelékébe, ám 2020. augusztus 3-án távoznia kell, ugyanis az általa vezetett csoport megszűnik, így a jelek szerint az ő munkájára sem tartanak már igényt – pedig egy igen képzett, rendkívül naprakész tudású szakemberről van szó, akinek sokat köszönhet a vállalat.

Azt hivatalosan nem fejtették ki, hogy Dr. Murthy Renduchintala önszántából távozik-e, vagy éppen kirúgják, az viszont biztos, hogy hosszabb távon nem feltétlenül kifizetődő egy ekkora szaktekintélyt távozni hagyni, még ha éppen szükség is van valakire, aki a gyártástechnológiákkal kapcsolatos fejlesztések sikertelenségéért egy személyben okolható.  

Dr. Murthy Renduchintala nem csak szakmai felkészültsége, de kapcsolati hálója miatt is fontos fogaskerék volt eddig az Intel gépezetében, ugyanis ő csábította a vállalathoz az AMD Radeon Technologies Group korábbi vezetőjét, Raja Kodurit, aki most csapatával éppen az Intel videokártya piacra történő újbóli belépését készíti elő. Egyebek mellett az igazi iparági nagyágyú, Jim Keller is az ő felkérésére csatlakozott az Intel csapatához, igaz, Jim Keller nemrégiben szintén távozott, ugyanis családi okok miatt nem tudott volna a továbbiakban megfelelően helytállni.

A TCSG csoport tehát öt részre esik szét, amelyek egy-egy vezetőt kapnak, és minden vezetőnek az Intel első embere, Bob Swarn lesz a felettese. Az öt új részleg az alábbiak szerint alakul

  1. Technology Developement: A technológiai fejlesztésekért felelős részleget Dr. Ann Kelleher vezeti, aki a 7 nm-es és 5 nm-es csíkszélességgel kapcsolatos munkát irányítja majd. Ebben segítségére lesz Dr. Mike Mayberry is, aki eddig ezen a területen ténykedett, így tanácsaival és javaslataival egyaránt segíteni fogja a munkát az év végéig, utána ugyanis nyugdíjba vonul.
  2. Manufacturing and Operations: A gyártásért és a gyárak működéséért felelős részleg Keyvan Esfarjani vezetése alatt végzi feladatait. A vezető a globális gyártási műveleteket vezényli és Dr. Ann Kelleher feladatát viszi tovább, azaz a gyártás felfuttatását koordinálja és az új gyártókapacitás tervezésért és kiépítését is felügyeli.
  3. Design Engineering: A terméktervezésért felelős csapat élére ideiglenesen Josh Walden kerül, míg az Intel nem talál egy olyan ütőképes szakembert, aki világszínvonalú kvalitásokkal rendelkezik e területen.
  4. Architecture, Software And Graphics: Az architektúrákért, a szoftverekért és a grafikus megoldásokért Raja Koduri felel, vagyis ő határozza meg az Intel architektúrákkal és szoftverekkel kapcsolatos stratégiáit, valamint a dGPU részleggel kapcsolatos feladatokat is ő vezényli.
  5. Supply Chain: Az ellátási lánccal kapcsolatos feladatokat továbbra is Dr. Randhir Thakor tartja kézben, ez a terület ugyanis eddig is hozzá tartozott, most viszont közvetlenül Bob Swan lesz a felettese.

A fenti átalakítástól a vezetés azt várja, hogy a vállalat működése stabil pályára álljon. Ezek persze nem az egyetlen és utolsó lépések a hatékonyabban és eredményesebben működő Intel felé vezető úton, az elkövetkező hetek és hónapok folyamán egészen biztosan várható még némi finomhangolás, szükség szerint.

A közelgő Architecture Day alkalmával további részletekre is fény derül azzal kapcsolatban, milyen ballépések vezettek a 7 nm-es csíkszélesség körüli csúszáshoz, valamint azt is elárulják, hosszabb távon hogyan néznek ki a vállalat aktuális tervei.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap