Szenzorokkal ellátott edzőcipő a Lenovótól

A Lenovo a Vibrammal (és az Intellel) közösen hozott kalap alá egy olyan futócipőt, ami viselhető kiegészítős funkciókat lát el.

Szenzorokkal ellátott edzőcipő a Lenovótól

A mobilgyártók úgy általában nagy hangsúlyt fektetnek a viselhető technológiák fejlesztésére, és nem kivétel ez alól a Lenovo sem. A kínai alakulat még a Tech World ideje alatt az új okostelefonok, valamint több jövővízió mellett bemutatta az okosfunkiókkal ellátott edzőcipőjét, ami már nagyon is valóságos.

A Lenovo természetesen nem fektetett súlyos pénzeket abba, hogy cipőgyártásba kezdjen, inkább egy megfelelő partner kiválasztása mellett döntött. A kínaiak a lábujjra szabott cipőiről is híres Vibrammal kollaborációban alkották meg azt a terméket, amivel az alábbiakban ismerkedhetünk meg mi is közelebbről. A felek hosszú ideje, már több mint egy éve dolgoznak együtt a funkciókban gazdag edzőcipőn, szóval tetemes fejlesztői munka húzódik már mögötte. Fontos viszont kiemelni, hogy ez még csak egy prototípus, szóval egyelőre nem kereskedelmi forgalomba szánt ruhadarabról beszélhetünk.

Az első dolog, amit mindenképpen meg kell jegyezni az edzőcipő kapcsán, hogy ez tényleg egy igazán vonzó termék, és itt most nem arra gondolunk, hogy milyen a dizájnja, hiszen ez szubjektív megítélés alá esik, egész egyszerűen arról van szó, hogy ez a kiegészítő úgy lát el okosfunkciókat, hogy a szemek elől lényegében rejtve marad. Nem kell megtűrni a csuklón a karperecet, nem kell egyéb eszközöket magára aggatnia a felhasználónak, tényleg csupán bele kell bújnia a cipőjébe, és el kell indulnia. Megvannak benne a megszokott mozgásérzékelők, könnyűszerrel számolja a lépéseket, az elégetett kalóriát pedig kimatekozza a felhasználó által előre megadott személyes adatokból. Az okoscipő tehát több fitneszfunkciót is képes ellátni, de azért mindent távolról sem vált ki. Nincs benne például pulzusmérő, ami az egyik legfontosabb szenzor az edzések követéséhez, a GPS viszont nem hiányzik belőle a korábbi információink szerint.

A Lenovo első embere a bemutatón adott egy párt az új okoscipőből Brian Krzanich-nak, majd nevetve hozzátette: „so he can walk in the cloud”, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy így most már képes lesz sétálni a felhők között – célozva a felhős adatkezelésre. Nem véletlenül került egyébként a képbe az Intel vezérigazgatója, Krzanich, tudniillik a Lenovo edzőcipőjében a központi chip szerepét egy Intel lapka tölti be. A viselhető eszközökbe tervezett Curie chip kapott benne fontos szerepet.

A Vibram szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően a Lenovo cipője minden bizonnyal a kényelmet és a sportteljesítményt figyelembe véve sem fog csalódást okozni. A kiegészítőbe például egyedileg készítik a talpbetéteket, amit 3D nyomtatással alakítanak ki, hogy teljesen passzoljon a viselője lábához – és persze a helyére is tökéletesen illeszkedjen. A szoftveres oldalon olyan extra is lesz az edzőcipőben, mint a játék lehetősége, valamint értesítésekkel is tud szolgálni a termék, mégpedig a talprészbe épített LED-ek segítségével – de ezek akár ritmusra is villoghatnak. Mint a legtöbb kapcsolódó eszköz, ez is Bluetooth modullal kommunikál. Az integrált akkumulátorok üzemidejéről nem esett szó, viszont az kiderült, hogy a töltés vezeték nélkül történik majd, szóval nincsen töltőcsatlakozó.

A Lenovo szakemberei jól tudják, hogy még nem végeztek a fejlesztésekkel. Jó lenne például a pulzusmérést megoldani, hiszen ez tényleg egy olyan alapfunkció, amit egy komolyabb edzéseknél használatos eszköznek tudnia kellene. A vállalat valószínűleg a jövőben sem fogja kivenni a részét a cipőgyártásból, de több olyan nagy márka is van a piacon a Vibramon túl, aminek még felkeltheti az érdeklődését ez a fejlesztés. A Nike, az Adidas, a Puma, a Reebok és még sok más vállalat említhető lenne, aki vevő lehetne egy olyan platformra, mint amit a Lenovo reflektorfénybe állított a Tech Worldön.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward