Strapabíró okostelefont leplezett le az Archos

Az 50 Saphir alsó-középkategóriás képességekkel bír, és a maga nemében jó árazással fog futni.

Strapabíró okostelefont leplezett le az Archos

A strapabíró mobiltelefonok mindig is szűkös létszámban voltak jelen a piacon, és ez az okostelefonok megjelenésével csak még rosszabb lett. Bizonyos ársávokban sokszor csak egyetlen választási lehetősége van az érdeklődőknek, de jó hír, hogy most egy új versenyzővel bővült a paletta.

Ezúttal az Archos révén gyarapodott a strapamobilok választéka, a sikervárományos az 50 Saphir néven futott be. A készülék sajnos annyira azért nem keménykötésű, hogy a nevéhez passzolóan zafír kristályüveget vonultasson fel, de remélhetőleg a megerősített Gorilla Glass 4 is jól bírja majd a gyűrődést veszélyes körülmények között. A telefon megjelenítője a középkategória jól bejáratott receptje alapján állt össze, vagyis 5 hüvelykes méretről beszélhetünk, ami IPS technológiára épül a felbontása pedig 1280 x 720 képpontos. A kamerapáros előlapi tagja 5 MPixeles érzékelőre épül, és 1080p-s minőséget nyújt majd a videócsevegések alkalmával. A telefon hátlapján található képalkotó pedig már 13 megapixeles fényképek készítését fogja lehetővé tenni, és szintén Full HD videózást támogat majd. Ehhez társul egy LED-es villanó is, így a képességeit akár este is megcsillogtathatja.

A mobil külseje erős, de a belbecsről már nem mondható el ugyanez. A MediaTek MT6737T fedezhető fel benne, ez a chip 1,5 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magok négyesét állítja hadrendbe egy Mali-T720 MP2 grafikus feldolgozó egység mellett, mely 600 MHz-en fog ezúttal szolgálatot teljesíteni. Az Archos 50 Saphir rendszermemóriája 2 GB-os, LPDDR3 modulról beszélhetünk. A háttértár kapacitása 16 GB-os, amit lehet majd bővíteni, ha idővel szűkössé válna. Az okostelefon egy négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modemmel lépett a színre, ami 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességet tud majd biztosítani megfelelő infrastruktúra mellett. A kapcsolati lehetőségek tekintetében ezen felül akad még a készülék kelléktárában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN Wi-Fi Direct támogatással, FM rádió, Bluetooth 4.0 modul (Smart Ready) és persze A-GPS vevő is. Az 50 Saphir kettő hálózati kártya kezelésére lett felkészítve, így még több érdeklődő figyelmét keltheti fel.

Az eszközön az Android 6.0 fut majd, amit az Archos több előre telepített programmal is megtoldott. A vállalat a Marshmallow esetében a saját videólejátszóját alkalmazza és egyebek mellett a fájlkezelő is az Archos nevéhez köthető. A módfelett masszív szerkezet 146,6 x 75,9 x 13,9 milliméteres testet öltött, a tömege pedig 222 gramm, de ezek az értékek itt minden bizonnyal senkit nem lepnek meg. A telefon váza több ponton is meg van erősítve, a burkolata pedig gumírozott betétekkel tarkított, melyek főleg az érzékeny területekre kerültek. A strapabíróságra kihegyezett készülékek általában nagyobb akkumulátort kapnak az átlagos társaiknál, és szerencsére ez igaz az Archos újdonságára is. A hátlap mögé beépített telep nem kevesebb mint 5000 mAh-s kapacitással szolgál, ezáltal egy töltést követően akár 37 órán át is lehet vele folyamatosan telefonálni. És szerencsére a töltés nem fog szörnyen hosszú időt igénybe venni, van ugyanis gyorstöltés támogatás (9V, 2.5A).

Az Archos 50 Saphir a maga nemében jó áron fog futni. A vállalat közleménye szerint 230 eurót kell majd ezért a modellért kifizetni, ami pusztán a hardveres képességeiért elég magas összeg lenne, de a strapabíró gépek árazása más dimenzióban mozog. A 650 eurós Cat S60 tudásához már nem ér fel az 50 Saphir, viszont a Cat S50-et könnyűszerrel lenyomja, és az még mindig több mint kétszer annyiba, 480 euróba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward