Sportolóknak szánja okosóráját a Swatch

A Touch Zero One esetében nyugodtan meg lehet feledkezni a mindennapos újratöltésről. És célzottan a röplabdásoknak készült.

Sportolóknak szánja okosóráját a Swatch

Sokfajta okosórát láthatott a nagyközönség a Mobile World Congressen, de annyira felhasználásspecifikus valószínűleg nem volt még egy, mint a Swatch újdonsága. A svájci cég kifejezetten a röplabdázók számára készített egy eszközt, ami ennek megfelelő szoftveres támogatással lett ellátva.

A Touch Zero One nevű óra egy finoman kidomboruló megjelenítőt kapott, ami ugyan monokróm, viszont az érintéseket felismeri. A panel technológiája nem teszi lehetővé, hogy saját fénye legyen, ezért a Swatch mérnökei külön kapcsolható háttérvilágítással látták el, hogy rossz fényviszonyoknál is lehessen használni. A különböző funkciói között az érintésvezérlésnek köszönhetően apró tapintásokkal és oldalra húzásokkal rendkívül könnyedén lehet majd navigálni. Összesen hat mérési móddal szolgál az okosóra a sportolók, azon belül is leginkább a röplabdázok számára.

A Swatch új okosórája minden feladatot ellát a beépített szenzoraival, amit a legtöbb fitneszkarperec tud, és ezen felül rendelkezik extrákkal a röplabdások számára. A hatalmas számokkal operáló kijelzőn a tulajdonosa bármikor láthatja játék közben is, hogy mennyiszer ütött a labdába a meccs során, és milyen típusú ütések voltak ezek, továbbá a labdába érések erejét is érzékeli a kütyü. Ezen információk alapján a játék végén még személyes értékelést is felállít egy 0-100 skálán. A Touch Zero One természetesen rendelkezik mobilos alkalmazással, ami szorgalmasan gyűjti majd a felhasználója adatait, és ebből különböző statisztikákat tud majd felállítani az előre megírt algoritmusok felhasználásával. Az alkalmazásban célokat is ki lehet tűzni, amik ösztönzőleg hathatnak a felhasználójára. A program elérhető Androidra és iOS-re, a Windows Phone pedig sajnos ezúttal is kimaradt a szórásból. A kapcsolatteremtésre és az adatátvitelre NFC chipet és Bluetooth modult használ.

Egy a Bloombergnek adott interjú során Nick Hayek, a vállalat első embere egy olyan okosóráról beszélt, amit nem kell majd tölteni, és rövidesen bevetésre kerülhet. Nos, valószínűleg erről a termékről volt szó, noha a korábbi állítás azért nem teljesen igaz. Az új szerkezetet valóban nem kell naponta újratölteni, mint a legtöbb konkurensét, azonban ez távolról sem jelenti azt, hogy soha ne merülne le. A Touch Zero One a hivatalos közlemény tanulsága szerint azért több hónapon át képes lesz problémamentesen üzemelni. Arról sajnos nem esett szó, hogy mi hajtja, de valószínűleg hagyományos elemekről van szó, amiket egyszerűen cserélni kell, ha kifogynak a szuflából. Sajnos a Swatch nem bizonyult túlságosan közlékenynek, így nem tudni, hogy a svájci gyártó mérnökei miként érték el azt az üzemidőt, amire elméletileg ez az óra képes lesz. Eddig kizárólag olyan okosórákat láttunk több hónapos, vagy akár éves üzemidővel, amelyek teljesen analóg megjelenítővel dolgoztak, itt viszont – még ha fapados kivitelben is – már egy digitális számlap teljesít szolgálatot világítással megtoldva.

A Swatch Touch Zero One szerencsére drágának sem nevezhető, az ajánlott fogyasztói ára 160 dollár lesz. Ennyiért valóban sokak érdeklődését vívhatja ki – főleg azokét, akik valóban röplabdáznak a szabadidejükben, vagy esetleg komolyabb szinten is érdekeltek ebben a sportban. A megjelenés időpontjáról nem szólt a fáma, csak annyi biztos, hogy még idén feltűnik majd a boltok kirakataiban. Végül egy kis érdekesség, hogy a Swatch lesz a FIVB Beach Volleyball World Tour esemény egyik szponzora, valószínűleg ennek az apropójából születhetett meg a Touch Zero One.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward