Spórolósra vette a figurát az Archos az új Xenon tabletnél

A 101 Xenon Lite szerényebb megjelenítővel, megjelenéssel és akkumulátorral, de az elődök szellemiségét felidézve érkezik.

Spórolósra vette a figurát az Archos az új Xenon tabletnél

Az Archos legutóbb egy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, pendrive méretű PC-vel rukkolt elő, most pedig megint egy táblagépet húzott elő a tarsolyából. A Xenon termékvonalat erősítő megoldás ezúttal egy szerényebb, Lite jelöléssel ellátott újdonsággal gyarapodott.

A 101 Xenon Lite esetében három területen vette spórolósra a figurát a vállalat, az egyik a megjelenítő, a másik az anyaghasználat, az utolsó pedig az akkumulátor. A Xenon készülékek legfontosabb jellemzőjéről, a mobilhívások bonyolításának lehetőségéről szerencsére ezúttal sem kell lemondani. No de kezdjük az elején, mire is számíthatnak az érdeklődők.

A tablet egy 10,1 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, ami nagyon alacsony, mindössze 118 PPI-s képpontsűrűséggel dolgozik, így meglehetősen pixeles eredményre kell számítani – 1024 x 600-as a felbontása. Öröm az ürömben, hogy MVA technológiát alkalmaz, melynek köszönhetően széles betekintési szögekkel örvendezteti meg a tulajdonosokat, és a fényereje, valamint a színvilága is rendben lesz. A készüléken az Android 4.4 dolgozik még, és később is marad a KitKat, nem érdemes az Android 5.0 frissítésben reménykedni. A 101 Xenon Lite társ lesz a videóhívásokban, de túl jó minőségre nem érdemes számítani tőle; mindössze egy VGA kamera került az előlapjára. A főkamera 2 megapixeles fényképek megörökítésére alkalmas, ami szintén eléggé szerény, és az sem fogja könnyíteni a dolgát, hogy fix a fókusztávolsága, és LED-es segédfény sincs mellette.

A gép lelke egy MediaTek MT8382. Ez a chip négymagos, de még nem 64 bites, ugyanis Cortex-A7 kvartettre épül; az órajele 1,3 GHz-is kúszhat fel, ha minden erejét latba kell vetnie, a grafikus feladatokat pedig egy Mali-400 MP2 hivatott benne megoldani. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig 16 GB-tal szolgál a vásárlók részére. Van lehetőség a bővítésre, így akkor sincs gond, ha már fogytán lenne a hely, igény esetén akár 64 GB-tal is fentebb lehet tornászni a tárkapacitást microSD formájában. Ahogy arról már fentebb említés esett, itt a kapcsolati lehetőségeken lesz a hangsúly, és ezen nem spórolt az Archos a Lite modell esetében sem. A készülék egy integrált 3G HSDPA+ mobil kommunikációs modemmel is fel lett vértezve, ami 21 Mbps-os le- és 5,76 Mbps-os feltöltési sebesség elérését teszi lehetővé. Ezen felül akad itt még 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul és A-GPS vevő is, így könnyű szerrel a helyes útra tudja terelni a felhasználóját. A 101 Xenon Lite mobiltelefonálásnál sem hagyja cserben a tulajdonosát, egy Bluetooth kapcsolatot használó headsettel kényelmesen lehet róla hívásokat bonyolítani. Ráadásul két hálózati kártyát tud kezelni, így még több érdeklődő figyelmét keltheti fel.

A 101 Xenon táblagép hátoldala szinte teljes egészében fémből készült, és a többi Xenon eszköz is egészen korrekt felépítésű, viszont a hírünk alanyánál ilyen tekintetben lentebb kell adni. A 101 Xenon Lite burkolata teljes egészében polikarbonát, enyhe fémes jelleggel, így legalább optikailag viszonylag jól mutat. A szerkezet 259 x 150 x 11 milliméteres testet öltött, és 505 grammig kúszik alatta a mérleg nyelve, szóval átlagos fizikai felépítésű. Az üzemidő nem az erősségei közé fog tartozni, ezt már előzetesen is kijelenthetjük. A hátlapja mögött csak egy 4000 mAh-s akkumulátor van, ami legfeljebb egy 8 hüvelykes tábla esetében lenne rendben. A specifikációja szerint folyamatos videózással képes lesz átvészelni 7 órát is, de ezt az „előrejelzést” mindenképpen fenntartással érdemes kezelni – akármilyen energiahatékony maga a hardver, ez a telep rettentően sovány.

Az Archos 101 Xenon Lite nem várat magára, Olaszországban már kereskedelmi forgalomban megvásárolható, és valószínűleg hamarosan hazánkba is ellátogat. A készülékért 160 eurót kell kifizetni, ami nem különösebben teszi kedvező vétellé, de a kapcsolati lehetőségek sokat segíthetnek neki a népszerűvé válásban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward