Sony + Panasonic = Archival Disc, az új optikai adathordozó

Az új optikai adattároló korongok a professzionális piacot veszik célba, így a filmipar és a televízióipar mellett a felhő alapú szolgáltatásokat biztosító vállalatok, illetve a nagymennyiségű adattal dolgozó cégek profitálhatnak belőle.

Sony + Panasonic = Archival Disc, az új optikai adathordozó

A Sony és a Panasonic szakemberei együttműködésbe léptek egymással annak érdekében, hogy a professzionális szintű felhasználók számára egy új, minden eddiginél nagyobb adattároló kapacitást biztosító optikai adathordozó formátumot hozhassanak létre. Az új, kifejezetten archiválásra szánt megoldás nem túl meglepő módon az Archival Disc nevet viseli és elsődleges célja, hogy megbízható, biztonságos tárhelyet biztosítson a menteni kívánt adatok számára – legyen szó nagyméretű videókról, felhőszolgáltatáshoz kapcsolódó adatokról vagy egyéb, nagy adattároló kapacitást és hosszútávú elérhetőséget igénylő információkról.

Az optikai lemezek ellenállóak a különböző környezeti hatásokkal szemben, legyen szó porról, vízről, vagy akár folyamatosan változó hőmérsékletről és páratartalomról. Az ilyen média másik nagy előnye, hogy a különböző formátum-generációk között megtartható a kompatibilitás, így a technológia szüntelen fejlődése ellenére is olvashatóak maradnak a korábbi generációs optikai adattároló korongok. Ez utóbbi miatt a szóban forgó adattároló megoldások kifejezetten ideálisak lehetnek hosszabbtávú adattárolásra.

Annak érdekében, hogy az optikai adattároló korongok napjaink és a jövő követelményeinek is megfelelhessenek, legalábbis ami az adattároló kapacitásukat illeti, a Sony és a Panasonic illetékesei megkezdték a következő generációs, Archival Disc névre keresztelt formátum fejlesztését, ami a professzionális szintű megoldások piacát veszi célba, ahogy azt fentebb már említettük.

Az Archival Disc típusú optikai adattároló korongok a dolgok jelenlegi állása szerint kétoldalas megoldások lesznek, amelyek oldalanként 3 adathordozó réteget tartalmaznak. Az első forgalomba kerülő megoldások lemezenként 300 GB-nyi adattároló kapacitást biztosítanak majd, és egyszer írhatóak lesznek, megjelenésükre pedig a következő év nyarán lehet számítani. A felek a további fejlesztések eredményeként 500 GB-os, illetve 1 TB-os Archival Disc korongokat is piacra dobnak majd a nem is oly távoli jövőben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward