Shop menü

SONY ALPHA 7R V – A SZENZOR NEM, MINDEN MÁS VISZONT NAGYON IZGALMAS LETT

A Sony megtartotta a korábbi érzékelőt, de egy hatalmas lépést tett előre minden egyéb szempontból, így az új kamera sokak számára tartogat izgalmas fejlesztéseket.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Sony Alpha 7R V – A szenzor nem, minden más viszont nagyon izgalmas lett

A fényképezőgépek piacán jelenleg a Sony hatalmas népszerűségnek örvend, persze jellemzően videósok viszik a gépeit, de azoknak sem okoz csalódást, akik ténylegesen fotózni szeretnének az Alphákkal. Most itt a széria egyik legjobb tagjának az új generációja, ami szinte minden szempontból magasabbra teszi a lécet.

Az Alpha 7R IV-ből már ismert 61 megapixeles (9504 x 6336) szenzort használja az új MILC. Erről azt kell tudni, hogy full-frame formátumú és BSI-CMOS technológiás. Itt minden a lehető legjobb részletességről szól, innen ered a készülék nevében az R betű, ami a „resolution” szóra utal. Más fényképezők csak szoftveres trükkökkel tudnak 50 MPixel feletti tartományt elérni. És, ha már itt tartunk, szoftveres trükk ebben az esetben is van, azzal már 240,8 megapixeles fotókat lehet készíteni. Ezt 16 egymást követő expóból állítja össze a masina.

Galéria megnyitása

Lényeges fejlesztés itt, hogy egy új BIONZ XR processzort használ a szerkezet, ez teszi lehetővé a legtöbb újítást, vagy legalábbis azoknak egy jelenetős részét. A lapka ugyanis lényegesen nagyobb számítási kapacitással rendelkezik, mint az elődje. Ez alapozza meg például az új fókuszrendszernek a hátterét, ami immáron gépi tanulást is alkalmaz annak érdekében, hogy minél jobb legyen a tárgy és témafelismerés, valamint az élességbe állított tárgy követése is. Már pontosan tudni fogja, hogy például embert vagy egy autót követ, és ennek megfelelően precízebben tud majd üzemelni.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy már 693 fáziskülönbséget érzékelő fókuszpontot használ az Alpha 7R V, ezek a szenzor csaknem 80 százalékát fedik le. Lényeges fejlesztés az automatikus fókuszálás terén, hogy nagyon gyenge fényviszonyok között is hatékonyan lesz képes üzemelni. Már -4.0 EV esetén is látni fogja, hova kell állítania az élességet. Ez jól jöhet akkor is, ha szűkre zárt rekesszel akar fényképezni vagy videózni a felhasználó. Az elkészült fotókat JPEG és RAW mellett HEIF formátumban is mentheti a kamera, és vannak tömörített RAW opciók is.

Galéria megnyitása

Az elérhető legkisebb zársebesség normál esetben 1/8000, az ISO érzékenység pedig 50 és 102 400 között állítható, persze a szélső értékek már elektronikus rásegítéssel mennek. egyébként 100 és 32 000 a lefedett tartománya. A Sonynál számtalan stabilizátoros optikát lehet használatba venni, de a vázakban is van integrált stabilizátor, és az A7R V már egy olyan megoldást kapott, ami különösen hatékony, akár 8 EV előnyt jelent, szóval még alapos zoom mellett is kézből lehet stabil felvételeket alkotni.

Galéria megnyitása

Mivel itt az exrta felbontás miatt eléggé nagy adatmennyiséggel kell dolgozni, a sorozatkép készítésének vannak korlátjai. Mindössze 10 felvételt tud egy másodperc alatt megörökíteni, függetlenül attól, hogy a fizikai vagy az elektronikus zár dolgozik, és egyhuzamban 68 felvételt tud gyorsítótárazni 61 MPixeles RAW+JPEG esetén – ha elég a RAW, akkor 88 képig tud elmenni, ha pedig csak JPEG kell, akkor 1000 fotón is át tud lépni sorozatban, ilyenkor lényegében nincs korlát.

Galéria megnyitása

Az újdonság esetében a felbontás hajszolása nem merül ki a szenzor magas pixelszámában. Az eszköz képes arra, hogy 8K Ultra HD minőségben rögzítsen videót (7680 x 4320/400 Mbps). Ebben az eseteben csak 24/25 FPS-re képes, de valószínűleg sokan így is elégedettek lesznek, főleg, hogy a legtöbb esetben úgyis a 4K Ultra HD opció lesz beállítva, amikor már akár a 60 FPS is választható. Akár 16 bites RAW videózásra is alkalmas az új Sony Alpha modell, és egyéb trükkök is vannak a tarsolyában. Akár 600 Mbps-os bitrátát is elérhet videózáskor az Alpha 7R V.

Galéria megnyitása

A teljes szenzort kihasználva készíthet a fényképező mozgóképet, ilyenkor 30 FPS-sel dolgozik, és ezt leskálázza egy kiemelkedően részletgazdag 4K felbontású anyagba. Ezáltal tud az Ultra HD minőségből igazán sokat kihozni. Azt is el kell mondani ezen a ponton, hogy 6.2K felbontással tud dolgozni akkor, ha egyáltalán nem használ semmilyen videós trükköt, binninget a háttérben. Van több színprofil is, az anyagokat pedig HEVC/H.265 kodeket alkalmazva tudja menteni. 8K-ban 30 percet tud felvenni a gépezet, 4K esetén pedig korlátlanul lehet rögzíteni.

Galéria megnyitása

Ahogy azt a Sony esetében már megszokhattuk, az okostelefonokkal többféle módon is kommunikálhat a kamera. Támogatott a Bluetooth 5 és a Wi-Fi is, ez utóbbi kétsávos és 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak felel meg (2x2 MIMO). Van saját alkalmazása a készüléknek, ami kezelni fogja a kamera és a mobil között mozgatott adatokat. Helyben SD vagy CFexpress kártyára lehet menteni a felvételeket, és ezekből egyszerre többet is be lehet pakolni az Alpha 7R V-be.

Galéria megnyitása

Az elektronikus kereső is lenyűgöző felbontású lett, 9,44 millió pixeles, és természetesen OLED technológiás az alapja. Arról sajnos nem esett szó, hogy milyen a képfrissítési tempója, de valószínűleg maradt a korábban alkalmazott 120 Hz. A beépített LCD kijelző viszonylag nagy szabadság mellett állítható, ami a fotósok és a videósok számára egyaránt örömteli lesz majd, ez 3,2 hüvelykes átlóval rendelkezik. Ez érintésérzékeny és 2,1 millió pixeles felbontású.

Galéria megnyitása

A fényképező 723 grammot nyom, szóval mindenképpen a nehezebbek közül való, de a full-frame szenzor mellett annyira ezen nem lehet meglepődni, megaztán egy ilyen eszközre valószínűleg az esetek többségében nehezebb optikát fognak „akasztani” a Sony E bajonettel. Az akkumulátor itt pillanatok alatt cserélhető, ez mindössze egy mozdulatot veszi igénybe, és 530 képet lehet készíteni egy teli töltött teleppel és a külső LCD-vel – az EVF fogyasztása nagyobb. Ez nem túl sok, de a Sony generációk óta ugyanazt az akkut használja (NP-FZ100), így a vásárlóknak meglehet, hogy ebből eleve több is rendelkezésre fog állni.

Galéria megnyitása

A Sony Alpha 7R V ajánlott fogyasztói ára 4500 euró lesz, és novemberben kerül a boltokba. A forgalmazása Magyarországon egy kicsit később, decemberben indul, de a hazai képviselet a közleményében arra nem tért ki, hogy mennyibe fog kerülni a termék itthon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére