Shop menü

SOKKAL TÖBB INTEL PROCESSZORT ÉRINTHET AZ INSTABILITÁSSAL KAPCSOLATOS HIBA, A GYÁRTÓ MÉGSEM GONDOLKODIK VISSZAHÍVÁSBAN

Nem csak a "K", a "KF" és a "KS" jelölésű 13. és 14 generációs modelleket, hanem lényegében a 65 W-os, vagy ennél magasabb TDP kerettel rendelkező többi processzort is érintheti a bug.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Sokkal több Intel processzort érinthet az instabilitással kapcsolatos hiba, a gyártó mégsem gondolkodik visszahívásban

Az Intel szakemberei nemrégiben jelentették be, megtalálták a 13. generációs (Raptor Lake) és 14. generációs (Raptor Lake Refresh) processzorokat, azok közül is főként a „K”, a „KF” és a „KS” sorozatú felsőkategóriás modelleket érintő hibát, ami az említett processzorokkal szerelt rendszerek instabilitását okozza. A hiba oka a jelek szerint a mikrokódban keresendő, a processzor magfeszültségét vezérlő algoritmus bizonyos terhelésformák esetén a kelleténél magasabb magfeszültséget állít be, ami idővel a processzor degradációját eredményezi, emiatt pedig instabillá válik a rendszer.

A hibát egy mikrokód-frissítéssel orvosolhatják, de ezt még egyelőre tesztelik, és ha minden a terveknek megfelelően halad, augusztus közepén teszik elérhetővé az alaplapgyártó partnerek számára, akik UEFI Firmware formájában biztosítják azt az egyes alaplapjaik mellé. A folyamat tehát még eléggé elhúzódhat, viszont időközben újabb részletekre is fény derült, hála a The Verge munkatársainak, akik több fontos kérdést is nekiszegeztek az Intel egyik illetékesének.

A válaszok alapján az körvonalazódik, hogy az instabilitást okozó bug sokkal több processzort érinthet, mint azt eddig sejteni lehetett: lényegében az összes 65 W-os, vagy ennél magasabb TDP kerettel rendelkező processzorra hatással lehetett a hiba, azaz nemcsak szorzózár-mentes „K”, a „KF”, illetve a „KS” modellek, hanem a szorzózáras példányok is produkálhatnak instabilitást. A hiba, illetve a potenciális degradáció ugyan a jelek szerint nemcsak a Core i9-es sorozatú processzorokra korlátozódik, sokkal több példányt érinthet, ám ez egyelőre feltételes mód, nem jelenti azt, tényleg minden processzor érintett is lesz, ezt nagyon fontos hangsúlyozni.

A gyártó szerint azoknál a rendszereknél, ahol a processzor még nem mutatta instabilitás jeleit, a készülő mikrokód-frissítés megoldást jelent majd, vagyis jó eséllyel később sem válik instabillá a rendszer. Azoknál a processzoroknál viszont, amelyek már jelenleg is instabilak, nem jelent majd megoldást a friss mikrokód, ahogy azt korábbi hírünkben is említettük.

Az Intel csapata korábban azt ajánlotta, mindazok, akik instabilitást tapasztalnak, vegyék fel a kapcsolatot a vállalat ügyfélszolgálatával. Most ismét ezt tanácsolják, de már azoknak is, akiknek korábban esetlegesen elutasították a garanciáztatásra vonatkozó kérelmét. A gyártó a jelek szerint próbálja cserélni az érintett instabil processzorokat, ám arra nincs garancia, hogy a csereprocesszor már a friss mikrokóddal érkezik, hiszen a friss mikrokódot csak azokhoz a termékekhez alkalmazzák, amelyek éppen gyártás alatt állnak, vagy amelyek még nem hagyták el az Intel gyárait. A vállalat ezzel egy időben arra kérte OEM partnereit, frissítsék a mikrokódot, mielőtt kiküldik a megrendelt termékeket, ám erre addig nincs lehetőség, míg a mikrokódot meg nem kapják, ami valószínűleg csak augusztus közepére készülhet el. A már forgalomban lévő, illetve a már használatban lévő processzorokhoz csak alaplapi UEFI Firmware frissítés keretén belül érkezhet meg a frissített mikrokód, amire sajnos még legjobb esetben is több hetet kell várni.

Galéria megnyitása

Ebben a környezetben felmerülhet a kérdés: nem gondolkodnak-e azon a vállalat illetékesei, hogy ideiglenesen leállítják a potenciálisan érintett processzorok forgalmazását, míg a javítást biztosító mikrokód meg nem érkezik? Erre a válasz határozott nem, mint ahogy arra is, hogy gondolkodnak-e tömeges termék-visszahívásban. Márpedig mindazok, aki most építenek 13. vagy 14. generációs Intel processzorral szerelt konfigurációt, elméletben jobban járnának, ha addig be sem kapcsolnák az adott rendszert, míg a friss mikrokód meg nem jelenik az adott termékhez alaplapi UEFI Firmware formájában, hiszen csak így lehet gondoskodni arról, biztosan ne jelentkezzenek instabilitás jelei.

Az Intel csapata ugyanakkor ebben az átmeneti időszakban azt ajánlja, a korábban biztonságosnak ítélt beállításokat alkalmazzák a potenciálisan érintett processzorok tulajdonosai, míg a frissített mikrokód meg nem érkezik. Aki valamilyen szinten „biztosra akar menni” – már ha ebben a bizonytalan helyzetben lehet ilyet mondani –, a fenti beállítások alkalmazása mellett csökkentse a processzor órajelét 200-300 MHz-cel. Ez igazából nem jelent majd észrevehető teljesítménycsökkenést, de az instabilitás kialakulásának elkerülésében valamelyest talán segíthet.

Sajnos arról nem esett szó, hogy az érintett processzorok jótállási idejét kiterjesztik-e, valamint azzal kapcsolatban sem adtak tanácsot, pontosan hogyan járjanak el azok a felhasználók, akik az Intel ügyfélszolgálatán keresztül szeretnének garanciális ügyintézést kezdeményezni. Az ügyintézés sikerének esélyét jelentősen növelné, ha a gyártó elárulná, milyen bizonyítékokat mellékeljenek a garanciális ügyintézés kezdeményezését kérő processzor-tulajdonosok, de ebben remélhetőleg majd segítenek a gyártó ügyfélszolgálati munkatársai. Közben persze nemcsak a mikrokódot vizsgálják, hanem azt is, hogy a 13. és 14. generációs Intel mobil processzorok is érintettek-e – pontosabban azt, ezek a termékek miért nem produkálnak instabilitásra utaló jeleket.

Az instabilitással kapcsolatos problémáról további részleteket akkor oszt meg a gyártó, ha a mikrokód tesztelése rendben lezajlik és megkezdődik a terjesztése. Jelenleg nem tudható, pontosan mit javít a patch, illetve azt sem részletezték, pontosan mi okozza az instabilitást, csak egy nagyon általános, felületes magyarázatot adtak, a pontos technikai részleteket nem bontották ki.

Reméljük, az elkövetkező hetek folyamán végre világosan kiderül, pontosan mi is a helyzet, illetve azt is meglátjuk, a javított mikrokód tényleg kijavítja-e az instabilitást okozó hibát. Az első független tesztek pedig azt is megmutatják, a friss mikrokód okoz-e teljesítménycsökkenést a korábbi állapothoz képest. Elvileg nem kéne neki, de az a biztos, ha ezt tesztek is bizonyítják.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére