Sok újításon eshet át a következő hónapokban a KaiOS

Az alapvetően butamobilokra szánt rendszer folyamatosan fejlődik, egyre nagyobbra nő a tábora, és akár más területen is bevetésre kerülhet.

Sok újításon eshet át a következő hónapokban a KaiOS

A KaiOS több különböző fejlesztésen is áteshet majd az idei évben, derült ki az Android Authority friss interjújából, melynek keretében a szaklap az operációs rendszert fejlesztő csapat vezérigazgatójával, Sebastien Codeville-lel beszélgetett. Érdemes lesz odafigyelni a KaiOS-re, mert szép jövő elé nézhet.

Ez egy olyan operációs rendszer, ami eleinte csak fejlődő régiókban volt jelen néhány feature phone felületén, de napjaikban már a HMD Global és a CAT mobilok fejlesztője is alkalmazza mások mellett. A KaiOS távolról sem egy kiforrott megoldás, de remek lehetőségek vannak benne, és gyorsan fejlődik, ezért lehet vonzó egyre több gyártó számára. A 2017-ben először bevetett megoldás mögé tavaly beállt a Google és a kínai TCL is, akinek a kezében olyan márkák vannak, mint például az Alcatel és a BlackBerry Mobile.

Galéria megnyitása
Nokia 8110

A KaiOS közelebb hozza egymáshoz az okostelefonok és a butamobilok világát, sok olyan funkció köszön itt vissza, amivel az egyszerűbb telefonoknál legfeljebb elvétve lehetett találkozni. A legtöbb feature phone kötődésű platformot már nem is fejlesztik, a KaiOS viszont sok figyelmet kap, és sorra érkeznek benne az újdonságok. A Google támogatásának köszönhetően például már egy sor olyan szolgáltatásnak van hivatalos applikációja a rendszerre, ami a keresőóriáshoz köthető. Ezek a készülékek általában rendelkeznek Wi-Fi kapcsolódási opcióval, és van a kelléktárukban Google Assistant elérés is.

Galéria megnyitása

Az idei évben a Google újabb képességekkel ruházza majd fel a KaiOS-t, előre láthatólag például elérhető lesz már a Google Voice Typing, ami arról gondoskodik, hogy diktálni is lehessen a mobil számára az üzeneteket. Ez sokszor jöhet igazán jól, ha megfelelően működik, és a keresőóriás a saját szolgáltatását már magas szintre fejlesztette. A korábbi mobilok egy frissítéssel szintén megkaphatják majd ezt, nem csak az új eszközöket fogja érinteni. Az Android Authority számára elárulta Codeville, hogy azon is munkálkodnak, hogy a mostaninál is kisebb legyen a rendszerigény, kevesebb memóriát igényeljen, ezáltal még rugalmasabban lehetne felhasználni. Illetve jobb élményt tudna biztosítani, mert a lap elmondása szerint néha érződik, hogy kifut a RAM-ból az általuk kipróbált masina. Sok optimalizálás van betervezve, melyeknek köszönhetően jobbá válhatnak majd az eszközök, simábban mehetnek majd az egyszerűbb műveletek, és az összetettebb, online kapcsolódást igénylő szolgáltatások is. Végre megoldás érkezhet a másolás és a beillesztés hiányára is, ha minden jól megy, akkor belátható időn belül nem lesz probléma a fájlok mozgatása a háttértáron.

Galéria megnyitása

Azok az eszközök, amik bővebben el vannak engedve a rendszermemóriával (512 MB) olyan új lehetőségeket kaphatnak majd idén, mint a multitasking, szóval lehet majd több applikációt futtatni párhuzamosan, és a böngészőben megjelenhetnek a lapfülek, ennek megfelelően számos weboldal lehet majd egymás mellé megnyitni menet közben. Maga a böngésző más dolgokban is fejlődni fog, de mint azt megtudhattuk, a Chromium használata a jelenlegi tervek között nem szerepel, az ugyanis túl nehéz, a magas rendszerigény miatt nem vethető be. Viszont jönni fog olyan újítás, ami gépi tanulást fog alkalmazni, és az év második felében fog debütálni, de erről többet nem árult el Sebastien Codeville. (Valószínűleg a fotózás, a biztonság vagy a rendszerelemzés terén lesz ez bevetve.)

Érdekesség, hogy a beszélgetés során arra is kitért a szakember, hogy a fejlesztők a színfalak mögött olyan termékeken és szolgáltatásokon is dolgoznak, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a mobilokhoz. Ezzel kapcsolatban sem szeretett volna részleteket elmondani Codeville, szóval nem lehet tudni, hogy pontosan mire számíthatunk. A KaiOS ezek alapján más területen is megvillanthatja majd a képességeit, talán valamiféle kapcsolódó Dolgok Internete (IoT) eszközön, vagy valami radikálisan más irányba mutató szerkezeten bukkanhat fel. Még az év vége előtt kiderül ez (is), ha minden a vállalat tervei szerint alakul.

A KaiOS Technologies első embere végül azt is elmondta, hogy több új mobiltelefon is érkezik még ebben az évben a rendszerrel, és ezek világszerte különböző régiókban jelenhetnek meg. A cél pedig az, hogy még 2019-ben világ szinte minden táján ott legyen a KaiOS valamilyen formán, ehhez pedig a szolgáltatókkal is folyamatosan egyeztetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap