SMT nélkül érkezhet a RYZEN 5 3500?

Úgy tűnik, hogy a Core i5-9400 ellenfele csak hat processzormaggal és hat szállal rendelkezik majd.

SMT nélkül érkezhet a RYZEN 5 3500?

Legutóbb július végén érkezett információ az AMD legújabb, megjelenés előtt álló RYZEN 3000-es sorozatú központi egységével kapcsolatban, ami a RYZEN 5 3500 nevet viseli. Az új processzorral kapcsolatban akkoriban úgy tűnt, hogy hat processzormaggal és tizenkét szállal rendelkezik majd, ám egyéb paramétereit még homály fedte. TUM_APISAK, aki rengeteg új termék paramétereit szivárogtatta már ki az elmúlt hónapok során, most új információkra tett szert, majd ezeket azonnal meg is osztotta Twitteren keresztül, ahogy szokta.

Galéria megnyitása Vajon mikor jelennek meg az újabb RYZEN 3000-es sorozatú modellek? Szerinte a RYZEN 5 3500-as modell valóban hat processzormaggal érkezik, ám az SMT (Simultaneous Multi-Threading) támogatást kikapcsolják rajta, így egy időben maxmimum hat programszálon dolgozhat. Ez elég szokatlan, ugyanis a korábbi Ryzen 5-ös generációknál jellemzően négy processzormaggal és nyolc programszállal gazdálkodhatott az adott modell, ám ennek a gyakorlatnak most vége: kapunk két extra processzormagot, az SMT támogatást azonban elveszik, hogy az új jövevény ne rontsa nagyobb testvérei piaci pozícióját.

A hat processzormag várhatóan 3,6 GHz-es alap órajelen ketyeg majd, a maximális boost órajel pedig 4,1 GHz lesz. Az egyelőre még nem világos, hogy L3 Cache terén pontosan hogy néz ki majd a kép, de az a korábbi szivárogtatás alapján erősen valószínű, hogy 65 W-os TDP kerettel rendelkezik a termék. Azoknál a korábbi generációs alaplapoknál, amelyeken még régi BIOS dolgozik, szükség lehet egy firmware frissítésre az új modell beszerelése előtt, az X570-es lapkakészlettel szerelt deszkák azonban már jó eséllyel támogatják ezt a processzort is.

A RYZEN 5 3500 árhatóan a Core i5-9400 és a Core i5-9400F szintjére érkezik – ezek a processzorok szintén hat maggal és hat szállal gazdálkodnak, magórajelük 2,9 GHz, a maximális boost órajelük pedig 4,1 GHz. A két processzor között annyi a különbség, hogy az „F” jelölésű kiadás nem tartalmaz iGPU-t, így ideális választás lehet, ha amúgy is dGPU köré építenénk rendszert. És az „F” modell jelenleg csak 48 590 forintba kerül, míg a normál kiadás ára hírünk írásakor éppen 66 690 forint. A RYZEN 5 3500 várhatóan ebbe az ársávba érkezhet, ám ez egyelőre csak tipp, hiszen konkrét listaárral kapcsolatban még nincs információ. Az új processzor heteken belül megjelenhet, így minden fontos részletre fény derülhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap