SMS-cenzúra Pakisztánban

A Pakisztáni Távközlési Hatóság ma arra utasította az ország távközlési operátorait, hogy szűrjék azokat az SMS-eket, amelyek szerintük kifogásolható szavakat tartalmaznak.

SMS-cenzúra Pakisztánban

A Pakisztáni Távközlési Hatóság ma arra utasította az ország távközlési operátorait, hogy szűrjék azokat az SMS-eket, amelyek szerintük kifogásolható szavakat tartalmaznak. A döntés felháborodást váltott ki a polgárjogi csoportokból országszerte.

„A szűrők alkalmazása alapvető emberi és alkotmányos jogokat sért”, mondja Shahzad Ahmad, a Bytes for All Pakistan elnevezésű emberi jogi szervezet helyi koordinátora.

A Távközlési Hatóság szóvivője szerint a hivatal a morális értékeket védi, összhangban azzal a már érvényben lévő törvénnyel, amely megtiltja a hamis, obszcén, kitalált és ízléstelen információk terjesztését. Minden országnak vannak bizonyos erkölcsi normái, amelyeket véd és amelyekhez ragaszkodik.

Az operátoroknak kiadott tiltott szavak listája további kritikát váltott ki. A Bytes for All véleménye szerint a hivatal számos pakisztáni keresztény érzéseit sértette meg azzal, hogy a „Jézus Krisztus” kifejezés is szerepel a tiltólistán. Ha ilyesmi más országban történt volna, már óriási botrány lenne belőle, és ha muszlimokat sértettek volna meg ilyen módon véletlenül, vagy direkt, a felzúdulás már beláthatatlan méreteket öltött volna, szólt a nyilatkozat.

A hivatali szóvivő azzal védekezett, hogy az első lista csak egy próbaverzió volt a szűrőrendszerek kipróbálására, és az igazi lista majd akkor lép érvénybe, amikor ezek már működnek. A végleges lista sokkal rövidebb lesz, csak egy pár kifejezetten obszcén szót és kifejezést fog tartalmazni. A szűrőrendszer a már létező rendszer bővítménye, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy saját maguk, vagy az operátor segítségével blokkolják a sértegető telefonálók és SMS-küldők telefonszámait. Ezt azonban csak a sértő üzenet beérkezése után tudják megtenni, mondja a szóvivő.

Ahogy Ahmed is mondja, nincs olyan törvény érvényben, amely alapján bárkit bíróság elé állíthatnának és elítélhetnének, azért mert egy SMS-ben tiltott szavakat használt. A kormány ehelyett felülről próbálja érvényesíteni akaratát, amikor az operátorokon keresztül próbálja befolyásolni, hogy mit írhatnak és mit nem írhatnak le az emberek SMS-eikben. „Ez egy újfajta megfigyelési és ellenőrzési hullám kezdete” - teszi hozzá. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward