Sejtek nélkül termel fehérjéket egy új bioreaktor

A hordozható rendszert elődeinél jóval praktikusabb lehet használni olyan esetekben, amikor helyben nem állnak rendelkezésre bizonyos gyógyszerek.

Sejtek nélkül termel fehérjéket egy új bioreaktor

A világ fejlett infrastruktúrával nem rendelkező részein komoly gondot jelent a szükséges gyógyszerekhez való hozzájutás. A probléma sokrétű, hiszen ezeken a helyeken egyrészt általában nagyon nehéz beszerezni a szükséges hatóanyagokat, másrészt ha sikerül is hozzájutni a gyógyszerekhez, nincs hol tárolni ezeket, amíg eljutnak a betegekhez. Ennek a problémának a megoldására fejlesztettek ki az Egyesült Államok kutatói egy piciny, hordozható bioreaktort, amely bárhol képes előállítani egy sor különféle hatóanyagot, ráadásul a legtöbb hasonló rendszerrel szemben mindezt élő sejtek nélkül teszi.

Andrea Timm és Scott Retterer, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium munkatársai egy olyan rendszertállítottak össze, amely savak és sejtösszetevők hozzáadásával a cukorbetegségtől, a fertőzéseken át, a vérszegénységig számtalan betegség kezelésére alkalmas fehérjéket tud megtermelni. Hasonló rendszerek már korábban is léteztek, az új bioreaktor azonban fejlesztői elmondása szerint több fehérjét termel és gyorsabban dolgozik, mint elődei, valamint jóval kisebb méretű is ezeknél.

Hatékonysága elsősorban kétcsatornás kialakításának köszönhető, amely jelentősen fokozza a molekuláris szinten zajló folyamatok sikeres végbemenetelét, állítják a szakértők. A reaktor lelkét két szorosan egymás mellett futó, S-alakban tekergőző, 4,9 méter hosszú csatorna jelenti, amelyeket egy pórusokkal teli szilícium-membrán választ el egymástól. Az egyik csatornában lezajló reakciók után a kész fehérje átkerül a másik csatornába, ahonnan gyorsan betakarítható a végtermék, míg az ezt létrehozó összetevők az első csatornában maradnak.

A lezajló folyamatok nagyon hasonlítanak az élő szervezetekben végbemenőkhöz, ebben az esetben azonban semmit sem kell életben tartani annak érdekében, hogy a rendszer megtermelje a kívánt fehérjét. Ez pedig jóval egyszerűbbé teszi a szállítást és a hosszabb távú tárolást is. A kész fehérjetermékek ráadásul rendszerint nagyon érzékenyek a környezeti behatásokra, ezzel a rendszerrel viszont mindig igény szerinti mennyiségben, a helyszínen történhet meg előállításuk, vagyis a bioreaktor a hatóanyagok tárolásának problémájára is megoldást jelenthet, ami mindig nehéz ügy, ha nincs a közelben működő hűtőszekrény.

A rendszer egyelőre csak nagyon kis mennyiségek előállítására képes, ez viszont az életmentéshez pont elég lehet, így nagy segítséget jelenthet a távoli tájakon bevetett katonák, vagy katasztrófák idején a civil lakosság ellátásában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward