Sávszélesség-barát kódolást vezet be a Netflix

Elsőként okostelefonokon lehet majd az AV1 előnyeit kiélvezni.

Sávszélesség-barát kódolást vezet be a Netflix

A Netflix az egyik legnépszerűbb streaming platform, és mivel a vállalat általában a tartalomgyártó szerepét is betölti, így sokszor teljes egészében maga felel a videókért. Legutóbbi információk szerint nagyjából 170 millió fizetős felhasználóval rendelkezik, és nagyon sokan alkalmazzák okostelefonról.

A vállalat igyekezik folyamatosan tartani a lépést a legfrissebb fejlesztésekkel, technológiákkal, és ez szerencsére a felhasznált kodekekre is kiterjed. Ezúttal már arról számolhatunk be, hogy a vállalat bevezette az Android esetében az AV1 használatát. Ennek pedig elsősorban a felhasználók láthatják majd az előnyét.

Az új kodek alkalmazása mellett alacsonyabb sávszélességet igényel a videók megtekintése, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt a gyengébb minőségű hálózatok mellett is lehet az eddiginél magasabb minőséget élvezni, másrészt kisebb adatforgalmat generál egy ilyen felvétel megtekintése, mint bármilyen kodekkel korábban. Az AV1 a Netflix applikációban a „Save Data” opciónak az engedélyezését követően használható ki, de ez még nem érhető el általánosan, és több feltétele is van. Egyelőre csak fokozatosan terjed az AV1, a VP9 az elsődleges kodek – és egy ideig még ez így is marad.

Galéria megnyitása

Az AV1 nem keverendő össze az AVC vagy az AVC1-gyel. Ez egy teljesen ingyenesen használható kodek, ami elsősorban az online tartalmak számára lett kifejlesztve. Olyan jelentős vállalatok állnak az AV1 mögött, mint az Amazon, az Apple, a Google, a Microsoft, az Intel, a Mozilla, a Facebook, a Cisco, a Samsung, a Vimeo, a MediaTek és persze nem meglepő módon a Netflix is, mások mellett. Szóval nagyon széles ipari támogatást élvez, és egyesek szerint ez lehet majd az a kodek, ami a jövőben mindenhol átveszi majd a ma használt többféle megoldás szerepét, legalábbis az online videózás tekintetében.

Azon túl, hogy ingyenesen használható teljes mértékig, az a legnagyobb erénye az AV1-nek, hogy nagyon hatékony, hatékonyabb minden más megoldásnál, ami ma alkalmazásban van. Legyen szó H.264, H.265-ről, VP8-ról, VP9-ről, az AV1 mindent kenterbe ver. Korábban a VP9 tűnt a leghatékonyabbnak, ami a Google kreálmánya, és már viszonylag elterjedt, de az AV1 ennél is 20 százalékkal jobban képes a videós anyagokat tömöríteni azonos képminőség megőrzése mellett, és ez bizony már elég jelentő az online tartalomszolgáltatásban.

A Netflix tehát fokozatosan vezeti be az AV1 alkalmazását az eddigi kodekek mellé (egyébként a cég nem válogatós, használ H.264, H.265 és VP9 kodeket is). És egyelőre ennek a használatához az adott eszközön szükség van megfelelő támogatásra, a dekódolást itt a dav1d tudja elvégezni, illetve az Android 10-nél megoldott már a szupport. Hardveres gyorsításra pedig csak a MediaTek Dimensity 1000 és a Snapdragon 865 képes, így érthető, hogy miért kizárólag az Android irányába nyitott az AV1-gyel a Netflix.

A Netflix külön is kiemelte, hogy a képminőséget tekintve ugyanazt tudja majd az AV1, mint a VP9, és működni fog a 10 bites, HDR tartalmakkal is, szóval ezen a fronton sem fog csalódást okozni. Hosszú lesz az út, de a Netflix egyértelműen arra készül, hogy a jövőben az AV1-et emelje az alapértelmezett kodek szerepébe. És egyébként már a YouTube-nél, valamint a Vimeónál is megjelentek az első AV1 támogatásban részesülő videók.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap