Saját mérgével semlegesíti ellenfele toxinját egy hangyafaj

Eközben ráadásul egy olyan vegyülettípust hoz létre, amelyet eddig csak laborkörülmények között sikerült előállítani, vagyis a természetben még senki sem találkozott hasonlóval.

Saját mérgével semlegesíti ellenfele toxinját egy hangyafaj

Az élővilágban folyó kémiai hadviselés időnként nagyon érdekes dolgokat produkál. Egy kutatócsoport például nemrégiben felfedezte, hogy egy hangyafaj saját mérge segítségével semlegesíti egy másik faj mérgét, és közben olyan szubsztanciát hoz létre, amelyet eddig csak laborkörülmények között sikerült előállítani, és a természetben senki sem találkozott vele.

Jelen esetben a szembenálló felek mindegyike a hangyák közé tartozik. A vörös tűzhangyák alkaloid mérgével való találkozás még az emberi szervezet számára is igen fájdalmas tud lenni, rovarméretű áldozatok esetén pedig csaknem mindig halálos. A másik hangyafaj, az őrült hangyának is becézett Nylanderia fulva mérge viszont savas jellegű. Úgy tűnik, hogy ez utóbbi faj tagjai valahogyan rájöttek, hogy a hangyasav semlegesíteni képes a bázikus alkaloidát, és ezt a tényt a tűzhangyák ellen fordították.

Korábbi kutatások igazolták, hogy az őrült hangyák 98 százalékban képesek túlélni a tűzhangyák támadását, ha saját mérgükkel, tehát hangyasavval borítják be testüket. A méregmirigyek elzárásával a túlélési arány viszont 50 százalék alá csökken. A szakértők most közelebbről megvizsgálták, hogy mi is történik a két méreganyag találkozásakor, és kimutatták, hogy a reakciók során ammónium-formát ionfolyadék keletkezik.

Az ionfolyadékok a sóolvadékok közé tartoznak, még pontosabban olyan folyékony állagú sók, amelyek olvadáspontja 100 °C alá esik. Ezeket számos területen használják az akkumulátoroktól kezdve, a gyógyszeriparon át, különféle ipari folyamatokig, a természetben azonban egészen mostanáig senki sem találkozott hasonlóval.

Mindkét hangyafaj Dél-Amerikában őshonos, így a kutatók úgy vélik, hogy ott alakulhatott ki a különös védekezési módszer, megfigyelni azonban Texasban sikerült először a jelenséget. A tűzhangyák terjeszkedés közben jóval előbb érték el Észak-Amerikát, az őrült hangyák viszont csak az utóbbi évtizedekben kezdtek felbukkanni a kontinensen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward