Saját kezébe veheti a Nexusok fejlesztését a Google

A hírek szerint a keresőóriás nagyobb kontrollt szeretne a jövőben érkező referencia okostelefonok felett.

Saját kezébe veheti a Nexusok fejlesztését a Google

Egy friss, és nagyon érdekes pletyka szerint a Google szeretne a következő szintre lépni a Nexus referencia okostelefonok tekintetében. A vállalat elképzelhető, hogy a jövőben saját magának tervezheti meg az okostelefonokat, és csak egy olyan partnerre tart igényt, aki a „megálmodott” komponensekből elkészíti a végterméket, tehát a gyártásért felel.

Az a hír járja, hogy a Google teljesen átvenné az Android operációs rendszer referenciájaként szolgáló okostelefonok fejlesztése felett az uralmat; ezzel egészen új megvilágításba kerülhetnének a későbbiekben érkező Nexusok. Ha a vállalat valóban meglépi ezt, akkor szinte teljes mértékig a saját szájíze szerint tervezheti meg az okostelefonokat, így azok szorosabb kapcsolatba kerülnek az Androiddal. Ez azt jelentené, hogy a Google gyakorlatilag megalkothatná a saját iPhone-ját, no, persze olyan harmóniát biztosan nem tudna teremteni a szoftver és hardver között a keresőóriás, mint az Apple, de a mostani Nexusoknál valami még jobb születhetne.

Mivel még hivatalosan nem is nyert megerősítést a dolog, olyan konkrétumokról sem lehet tudni, hogy például melyik OEM vállalatot érheti az a megtiszteltetés, hogy közreműködhet a jövőben érkező Nexusok létrehozásában. Potenciálisan ilyen szerepet tölthetne be mondjuk a Foxconn, de annak a lehetőségét sem lehet teljesen elvetni, hogy valamelyik nagyobb mobilgyártó szabad kezet adna a Google számára a saját égisze alatt, tapasztalt munkaerőt nyújtva a vállalatnak, hogy így segítse az Android fejlődését. Eddig a HTC, a Samsung, az LG Mobile, az ASUS és a Huawei csinálhatott Nexus mobilt vagy tabletet, és talán ez a lista már soha nem bővül tovább. Ha beigazolódik a jelentés, akkor az leginkább a HTC-nek fájhat, ugyanis az a hír járta, hogy a soron következő Nexust a tajvani alakulat szállíthatja, illetve szállíthatta volna. A HTC pénzügyi tekintetben egyébként is rosszul szerepel már hosszú évek óta, ha pedig egy ilyen terméktől esne el, akkor még nehezebb helyzetbe kerülhetne.

Mindazonáltal egyébként az sem elképzelhetetlen, hogy a Nexus vonal már marad olyan formán, ahogy eddig is működött, és egy új széria bevetése mellett dönt a Google. Erre ráadásul egészen reális esély mutatkozik, mivel a keresőóriásnak már most is van egy márkaneve az olyan hardvereknek, amelyeket ő tervezett, csak partnerek gyártják le, ez pedig a Pixel. A Chomrebook Pixel és a Pixel C táblagép is teljesen a Google nevéhez köthető készülék lett, szóval jóformán adja magát, hogy egy mobil is beálljon a Pixelek sorából – meg akár egy multimédiás beltéri egység is, mégpedig az Android TV számára. Így jöhetnének a Pixel okostelefonok, amik a Nexusok felett állnának a ranglétrán, de a vállalat a jövőben is fenntartaná a Nexus szériát, és gondoskodna a támogatásról, csak úgy, mint az Android One készülékeknél is teszi.

Ezzel a stratégiával mindenki jól járna, a Google is, és a partnerek is, sőt mi több, végeredményben még a vásárlók is, hiszen többféle „referencia” mobilból lehetne válogatni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward