Saját hangjukkal helyettesítik az effekteket a streamerek Twitch-en

Egyre csak durvul a szerzői jogi helyzet a platformon.

Saját hangjukkal helyettesítik az effekteket a streamerek Twitch-en

Nem hagy alább a Twitch körüli szerzői jogi követeléssekkel kapcsolatos balhé. Pár nappal ezelőtt írtunk a Twitch bocsánatkérő leveléről, amiben a szolgáltató elismerte azt, hogy a streamerek számára nem nyújt elég eszközt a tartalmaik megvédéséhez vagy lementéséhez, nem oktatták kellően a felhasználóikat, hogy mit szabad és mit nem, illetve a kommunikációjuk is csak a hallgatásban merült ki, amivel csak kétségek között hagyták a tartalomkészítőket.

A Twitch szerint a koronavírus járvány óta elképzelhetetlenül sok szerzői jogi követelést kapnak, amit ők maguk sem tudnak feldolgozni. Ráadásul úgy tűnik, hogy egyre csak romlik a helyzet, ugyanis egyre több streamer számol be arról, hogy már a hangeffektek miatt is megjelölik a videóikat.

Rendőrautó sziréna, madárcsicsergés, szélzaj, hápogás, kardcsapás - úgy tűnik nem számít miről van szó, valaki biztosan sajátjának érzi az adott hangot, ami miatt ki tud babrálni egy adott streamerrel.

Mivel szinte elképzelhetetlen, hogy például egy World of Warcraft fejlesztőcsapat ne saját maga állítaná elő a szélzajt, így valószínű, hogy sokan csak túlkapások áldozataivá válnak, viszont tényleg lehetnek jogos követelések is, amikor a hangszerző nem adott engedélyt arra, hogy az ő effektjét nyilvánosan lejátszhassa harmadik fél.

Ez viszont már tényleg annyira mélyen gyökerező probléma, ami a videojáték-streaming műfajt is veszélyeztetheti. Itt már tényleg nem lehet hibáztatni a streamert, nem ő tehet arról, ha egy játékfejlesztő nem körültekintően járt el a hangeffekt vásárlásakor. Viszont mivel a hangeffektekre is ugyanolyan szerzői jogok vonatkoznak, mint egy Britney Spears-számra vagy egy 5 éves gyerek aszfaltrajzára, így végül tényleg a jóhiszemű streameren csattan az ostor.

A Twitch jelenleg azt javasolja, hogy némítsuk le a játékokat.

Nem minden streamer ijed meg a kihívástól. Vannak, akik saját kézbe veszik a dolgot és minden hangot letiltanak, ami a videójukban megszólhatna és ezt kicserélik a saját hangeffektjeikkel. Ki ne akarna például Skyrim streamet nézni, amikor a tartalomkészítő valóban maga állítja elő a hangokat?

A zombiknak is lehetnek szerzői jogai, erre is érdemes figyelni.

Ezen a streameren pedig látszik, hogy jó zenét hallgat játék közben.

A Call of Duty amúgy is érdekesebbé vált az új hangokkal.

Ez pedig már kicsit tényleg a hangalámondásos VHS kazettákra emlékeztet.

Egyelőre tehát nincs megoldás a problémára. Ha tényleg divatba jön a streamerek piszkálása, akkor rengeteg játék közvetítése veszélyessé válhat a tartalomkészítő számára. Ez viszont se a nézőknek, se a játékosoknak nem lesz kedvező felállás.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap