RYZEN ClockTuner: Extra teljesítmény ZEN 2 alapú processzorokhoz

Az új alkalmazást ugyanaz fejlesztette, aki a DRAM Calculator for RYZEN szoftverről már széles körben ismertté vált.

RYZEN ClockTuner: Extra teljesítmény ZEN 2 alapú processzorokhoz

Yuri „1usmus” Bubily korábban már megajándékozta a RYZEN processzorokat használókat egy érdekes és hasznos alkalmazással, amely segített az adott platformhoz, processzorhoz és memóriamodulhoz leginkább passzoló memória-időzítések beállításában, így a DRAM Caclulator for RYZEN alkalmazás hamar nagy népszerűségre tett szert – korábbi cikkünkben ki is próbáltuk.

A legújabb fejlesztés ezúttal a ZEN 2 architektúra köré épülő, chipletes rendszerű processzorokhoz készült, célja pedig az, hogy extra optimalizáció hatására extra teljesítményhez juttassa az adott rendszert, közben pedig a fogyasztást is csökkenteni tudja, ugyanis megkeresi a legalacsonyabb stabil feszültséget, amellyel még gond nélkül elketyeg a rendszer. 

A ClockTuner for RYZEN névre keresztelt alkalmazás a RZYEN 3000-es sorozatú processzorokat támogatja, illetve a rövidesen érkező, ZEN 3 alapokon nyugvó processzorokhoz is kínál majd támogatást, igaz, azt egyelőre nem tudták még eldönteni a pletykák, hogy a friss központi egységek RYZEN 4000-es vagy RYZEN 5000-es sorozatúak lesznek-e – utóbbi névválasztás szerencsésebb lenne.

Galéria megnyitása

A ClockTuner for RYZEN lényegében egyszerűen működik, ugyanis első körben megvizsgálja az egyes CCX tömbök minőségét, majd ennek megfelelően állítja be a hozzájuk passzoló feszültséget, természetesen egyenként. A Smart Overclocking Module bármilyen márkájú Socket AM4-es AMD alaplappal működik, amelyen ZEN 2 támogatással ellátott BIOS fut, valamint az sem számít, ha az alaplap egyébként nem teszi lehetővé a CCX tömbökkel kapcsolatos módosítások elvégzését.

Az új alkalmazás a jelek szerint alacsony-szintű SMU hozzáférés keretén belül végzi el a rá bízott feladatokat, így az esetleges akadályokat át tudja ugrani, akár a processzor, akár az alaplap részéről van szükség ilyesmire. Az alkalmazás tartalmaz beépített Prime95 modult, amivel rögtön tesztelhető is a rendszer stabilitása, valamint beépített Cinebench R20 tesztet is kapunk, amivel pedig az adott processzor teljesítményének növekedését lehet nyomon követni.

Galéria megnyitása

A készítő által elvégzett tesztek alkalmával egy RYZEN 9 3900X processzor mellett a CTR 6,5%-os teljesítménynövekedést és 9%-os fogyasztáscsökkenést hozott, hála az általa elvégzett optimalizációknak. Egy RYZEN Threadripper 3960X processzor mellett a CTR 5,3%-os teljesítménynövekedés és 4,2%-os fogyasztáscsökkenést realizált, ami nem tűnik soknak, de a semminél ez is több.

Ezek az előrelépések papíron szépnek tűnnek, ám az igazán érdekes az lenne, ha több egyéb tesztet is bevetnének a különbségek összehasonlításához, azzal ugyanis kiderülne, a valóságban nagyjából mennyit hoz a konyhára az új alkalmazás. Mivel a CTR a következő hónap folyamán jelenhet meg, legalábbis készítője most így készül, néhány hét múlva megláthatjuk, érdemes-e foglalkozni az alkalmazással, vagy sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap